Budelse zinkfabriek halveert de productie om hoge stroomprijs - Omroep Brabant

Budelse zinkfabriek halveert de productie om hoge stroomprijs

13 oktober om 11:50 • Aangepast 14 oktober om 11:45
Foto: Ben Saanen
Foto: Ben Saanen
Metaalbedrijf Nyrstar halveert de productie in zijn drie Europese zinksmelterijen, waaronder die in Budel-Dorplein. De prijzen voor elektriciteit zijn namelijk zo hard gestegen, dat het te duur is om op volle kracht te werken. Dat meldt het bedrijf in een e-mail.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

In de Budelse fabriek van Nyrstar werken ongeveer 430 mensen. De zinkproducent verwacht niet dat er banen verloren gaan door de ingreep. Behalve die in Budel-Dorplein is ook de productie in het Belgische Balen en het Franse Auby fors verminderd.

"Hoewel de hoge energieprijzen een impact zullen hebben op de zinkproductie, wordt niet verwacht dat onze tijdelijke beperking een impact zal hebben op de werkgelegenheid bij Nyrstar", zegt ceo Daniel Vanin tegen de NOS. "We zullen ook de nodige inspanningen leveren om aan onze contractuele leveringsverplichtingen te voldoen."

Duurdere CO2-rechten
Naast de hogere gasprijzen, dragen ook de duurder geworden CO2-rechten voor vervuilende bedrijven bij aan de hogere kosten voor Nyrstar. De verhandelbare vergunningen om het broeikasgas te mogen uitstoten zijn de afgelopen maanden steeds verder gestegen in prijs, en dat wordt door stroomleveranciers doorberekend aan grootverbruikers als Nyrstar.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...