Video

Buren van schrootbedrijf balen van nieuwe brand: 'Stinkt verschrikkelijk'

14 oktober 2021 om 18:22 • Aangepast 15 oktober 2021 om 09:25
nl
Voor de tweede keer was het raak bij schrootbedrijf AVI in Den Bosch. Daar ontstond donderdagmiddag een flinke brand. De nabij gelegen sprookjesbuurt in Den Bosch kreeg te verduren met een flinke hoeveelheid rook. Straten zagen er blauw en de geur van verbrand plastic hangt in de lucht. Sommige bewoners vinden het hoogtijd dat AVI verhuist naar een andere locatie.
Profielfoto van Lola Zopfi
Geschreven door
Lola Zopfi

Het is rustig in de sprookjesbuurt deze donderdagmiddag. Een man is aan het klussen in de voortuin, een glazenwasser poetst de ramen. Het enige wat overduidelijk te zien is, is de rook. Die hangt over de straten. Soms komt er een vlaag wind en is het beter. Maar nog geen vijf minuten later staat het weer blauw. "Het stinkt wel", zegt de meneer in zijn voortuin. "Maar ik ga gewoon verder met klussen."

Een mevrouw verderop is ook buiten bezig. “Ik was in de tuin aan het werken en het begon heel erg te stinken”, vertelt ze. “Ik heb mijn ramen en deuren gesloten, maar ik ben verder gaan werken in de tuin, want het is eindelijk mooi weer.”

De straten in de sprookjesbuurt in Den Bosch hangen vol blauwe rook (foto door: Lola Zopfi).
De straten in de sprookjesbuurt in Den Bosch hangen vol blauwe rook (foto door: Lola Zopfi).

De meeste bewoners blijven toch binnen. Een mevrouw doet voorzichtig de deur open. Ze is angstig, want ze heeft de longaandoening COPD. "Ik zag veel rook en de stank was vreselijk. Ik heb het echt benauw gehad. Gelukkig kregen we een NL-ALERT."

Haar man vertelt dat hij na de melding was gaan kijken. "Ik zag de vlammen! De zwarte rook was van ver te zien." Ondanks de overlast vindt de man niet dat AVI hoeft te verhuizen. "Dat bedrijf kan er natuurlijk ook niks aan doen. Maar ze moeten wel beter uitkijken. Als ze de accu's niet uit die autowrakken halen heb je zo weer een brand."

Zijn vrouw zou het wel beter vinden als AVI verhuist. "Ik hoop dat ze in ieder geval die accu's eruit halen."

Buurtbewoners zijn niet blij met de overlast en hopen dat AVI voorzichtiger doet (foto door: Lola Zopfi).
Buurtbewoners zijn niet blij met de overlast en hopen dat AVI voorzichtiger doet (foto door: Lola Zopfi).

Een stukje verderop laat een mevrouw de hond uit. Ze is toch maar naar buiten gegaan. "Het ruikt naar verbrand plastic hier en al mijn ramen en deuren moet ik goed dichthouden. De eigenaar van AVI en de burgemeester wonen niet in deze wijk, maar ik zou zeggen: kom zelf maar eens ervaren hoe het is om hier te wonen met al die overlast die we al hebben gehad." Volgens de vrouw gaat de rook altijd over de sprookjesbuurt, zo ook vorige keer in maart. "Als het aan mij ligt gaat AVI weg", vertelt ze. "De burgemeester zit lekker hoog en droog, maar wij hebben er echt last van. Dit is al de zoveelste brand in een aantal jaar tijd”, vertelt de verontruste buurtbewoonster. “Ze doen allemaal metingen en zeggen dat het niet giftig is, maar dit kan niet gezond zijn.”

Donderdag was er voor de tweede keer dit jaar brand bij schrootbedrijf AVI in Den Bosch

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!