Daniëlle wil jongeren met Academy op weg helpen naar de musicalwereld

15 oktober 2021 om 21:00 • Aangepast 15 oktober 2021 om 21:58
nl
Daniëlle von Stockhausen uit Breda stond jarenlang als zangeres in het theater, maar daarna ging ze vooral achter de schermen werken in de musicalwereld. Nu haar dochter ook de musical in wil, vindt ze belangrijk dat haar stad een echte musicalopleiding krijgt. En daar gaat ze hoogstpersoonlijk voor zorgen.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Daniëlle kan er niet over uit. Hoe kan het dat er in een stad als Breda geen musicalschool heeft? Breda is een blinde vlek volgens haar: “Je wordt hier ook een beetje scheef aangekeken als je roept dat je iets met musical wilt.” Toch waagt ze de stap en start ze met haar eigen opleiding: de Musical Academy Breda.

Voor musicalliefhebbers in Breda is Daniëlle een bekende naam. Samen met de bekende musicalacteur Richard Spijkers (Titanic, Beauty and the Beast) ging ze vijf jaar geleden amateurvoorstellingen maken met theatergroep ROES.

Ze had bij ROES leerlingen die het musicalvak in wilden. “Maar ze liepen steeds tegen een muur op als ze auditie gingen doen. ‘Je zingt leuk, je speelt ook wel aardig’, kregen ze te horen. ‘Maar jouw dans? En je kennis van muziek? Dat is er helemaal niet!’ Daardoor kwamen ze niet verder.”

"Alles is hier weg. Dat vind ik wel heel jammer.”

Ze maakte het ook van dichtbij mee. Haar eigen dochter wil het musicalvak in. Ze ging in haar examenjaar drie keer in de week op en neer naar Tilburg voor extra lessen en Daniëlle dacht: dat moet ook in Breda kunnen. "We hebben hier niets meer, ook geen amateurproducties: alles is weg. Dat vind ik wel heel jammer.”

Makkelijk is het niet, een musicalopleiding starten in Breda. Daniëlle heeft de grootste moeite een goede plek te vinden: “Ze schrikken zich allemaal kapot als ik dat zeg. 'Een musicalschool? Met zingen en zo? Nee, dat wordt lastig met de buren’, hoor ik dan. De gemeente wil best helpen, maar ze hebben gewoon geen plek.”

Maar toch zette ze door. Ze vond een tijdelijke locatie in Prinsenbeek. “Ik denk dat er genoeg kinderen en jongeren zijn die dit heel leuk vinden. Ik hoor van zoveel ouders: ‘Oh mijn dochter zou dit zo leuk vinden’. Er zijn zo veel mensen mee bezig.”

“Als je drie keer je

35 leerlingen heeft de Musical Academy Breda nu, zij krijgen ook al les van zes docenten. Na de herfstvakantie wil Daniëlle echt van start, met een talent-plus klas, voor extra getalenteerde en gemotiveerde leerlingen.

“Daar willen we geen amateurisme meer”, waarschuwt ze ernstig. “Daar gelden regels. Je kent je tekst. En als je drie keer je shit niet voor elkaar hebt, kom je niet meer naar de les. Als je een hoofdrol hebt, ben je er gewoon altijd. Want als je naar een vervolgopleiding gaat, gaat het ook zo. Dus dat willen we ze ook meegeven.”

Daniëlle hoopt dat haar Musical Academy Breda een begrip wordt: “Dat we voor musicaltalenten een goede opstap worden. Of dat mensen zeggen: ‘Ze hebben weer een productie, die wil ik zien!’”

De audities voor de Musical Academy Breda zijn op 1 november. Meer informatie vind je hier.

Daniëlle von Stockhausen. (foto: Tom van den Oetelaar)
Daniëlle von Stockhausen. (foto: Tom van den Oetelaar)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!