'Eindhoven en Helmond doen undercover onderzoek bij moskeeën'

15 oktober 2021 om 22:14 • Aangepast 16 oktober 2021 om 22:06
nl
Eindhoven, Helmond en zeker acht andere gemeenten hebben onderzoekers undercover islamitische organisaties laten bezoeken om gevoelige informatie te verzamelen over bestuurders, imams en docenten. Dit meldt NRC op basis van eigen onderzoek.
Profielfoto van Raymond MerkxProfielfoto van ANP
Geschreven door

Experts zeggen tegen de krant dat deze vorm van onderzoek verboden is. De onderzoeken worden volgens NRC betaald door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De NCTV bracht gemeenten in contact met het bedrijf NTA, een adviesbureau dat de overheid over radicaliseringskwesties informeert.

Undercover
De onderzoekers gedragen zich als willekeurige moskeebezoekers: ze bidden mee, luisteren naar preken en gesprekken en rapporteren vervolgens wie in een moskee aan de touwtjes trekt. In de rapporten noemen ze de namen van bestuurders en hun achtergrond. Ook gaan de rapportages volgens NRC gedetailleerd in op omstreden imams, buitenlandse geldschieters en interne conflicten.

Volgens NTA past de onderzoeksmethode binnen de normen van het sociaal-wetenschappelijke onderzoek. Het bureau zegt zich aan de wet te houden. Maar privacydeskundigen zeggen tegen de krant dat gemeenten met deze undercoveracties de wet overtreden.

300.000 euro
De NCTV, die de rapporten ontvangt via de gemeenten, zou maximaal 300.000 euro aan de onderzoeken hebben besteed.

De andere gemeenten die opdracht gaven voor het undercoveronderzoek, zijn Rotterdam, Delft, Almere, Huizen, Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer, Veenendaal en Ede. Onder andere Utrecht haakte af wegens twijfels over de onderzoeksmethode.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!