Liz (10) is superheld en daarom zit ze nu als poppetje bij je Happy Meal - Omroep Brabant

Liz (10) is superheld en daarom zit ze nu als poppetje bij je Happy Meal

21 oktober om 14:03 • Aangepast 26 oktober om 12:17
De 10-jarige Liz Janssen uit Eindhoven gaf niet op na een zwaar ongeluk. Daarom krijgt ze haar eigen superheldpoppetje bij McDonalds. Vanaf volgende week is haar heldhaftige mini-evenbeeld te krijgen bij een Happy Meal. "De leukste dag van mijn hele leven", zegt Liz intens gelukkig.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Vol enthousiasme gaat presentator Robert ten Brink het klaslokaal van Liz binnen, op basisschool De Startbaan in Eindhoven. Voor het eerst krijg ze haar eigen speelgoedpoppetje te zien, de zogenaamde McNificent. Voor de gelegenheid is er zelfs een versie groter dan zijzelf. "Heel, heel, heel, heel cool!", zo schreeuwt ze uit, terwijl ze van blijdschap klapt en springt.

"Ze lijkt heel erg op mij! Zelfs de moedervlek!", zegt Liz trots. "Ik vind het heel spannend en leuk dat kinderen straks mijn poppetje krijgen." Haar klasgenoten snappen wel waarom ze is uitgekozen. Klasgenootje Ella (8): "Het is heel cool! Liz heeft iets heel ergs meegemaakt. En dan verdient ze het om een superheld te zijn!"

"Vier keer hebben we afscheid moeten nemen."

En iets ergs maakte Liz zeker mee. In juni vorig jaar liep het meisje met haar step tussen geparkeerde auto’s de straat op. Na een klap en een gil werd het stil. Een wielrenner was tegen haar aangebotst. Haar geschrokken moeder rende naar buiten en wist meteen dat het niet goed was.

Liz kwam met zwaar hersenletsel op de intensive care terecht. De druk in haar hersenen was torenhoog. Vier weken lang werd ze in een kunstmatige coma gehouden. Haar ouders dachten dat ze Liz zouden verliezen. "Vier keer hebben we afscheid moeten nemen", vertelt haar moeder Susan donderdag met tranen in haar ogen.

Niets werkte om de druk in haar hoofd te verlagen. Daarom werd een deel van haar schedel weggehaald, een risicovolle operatie. Haar ouders zaten dag en nacht bij haar op de ic.

Wonder boven wonder pakte het goed uit en kwam Liz bij. En dat niet alleen: het meisje herkende haar ouders nog en vroeg meteen naar haar zus Evi.

Liz moest een beschermde helm dragen (foto: Mariël Kolmschot/Ronald McDonald Kinderfonds).
Liz moest een beschermde helm dragen (foto: Mariël Kolmschot/Ronald McDonald Kinderfonds).

Maar daarmee was het leed nog niet geleden, want na haar ontwaken werd het meisje opnieuw doodziek. Haar hormoonhuishouding lag door het ongeluk overhoop. Maanden van intensieve therapie volgden.

In het najaar werd het ontbrekende stuk schedel teruggeplaatst. Opnieuw had ze pech. Ze kreeg een bacteriële hersenvliesontsteking en de teruggeplaatste schedel moest weer worden weggehaald.

In juni, bijna een jaar na het ongeluk, stond de operatie voor de kunststof schedel opnieuw gepland. Dit keer ging het goed en na vijf dagen zat ze weer in de klas. Volgens het Ronald McDonald Kinderfonds heeft ze superkracht getoond en ze krijgt nu dus dit poppetje. Het meisje bleef altijd positief en vol humor.

"Normaal kijkt zij tegen kinderen in de klas op. Nu kijken kinderen een keer tegen haar op! Ze geniet ervan", vertelt moeder trots. Haar vader Sander vult: "Deze aandacht laat haar zien dat het niet normaal is wat heeft doorstaan. Ze moet er keihard voor werken. Iedereen vindt haar nu een superheld en dat gaat haar zeker helpen."

In totaal zijn er vijf kinderen die een speelgoedpoppetje krijgen. De actiefiguurtjes zijn vanaf 26 oktober tot en met 22 november te verkrijgen. Of Liz nu maar snel friet gaat bestellen? "Dat vindt ze niet super lekker", lacht haar moeder. "Een milkshake gaat er beter in."

Haar klasgenoten zijn heel trots (foto: Omroep Brabant).
Haar klasgenoten zijn heel trots (foto: Omroep Brabant).
Liz in het ziekenhuis (foto: familie Janssen).
Liz in het ziekenhuis (foto: familie Janssen).
(foto: Mariël Kolmschot/Ronald McDonald Kinderfonds).
(foto: Mariël Kolmschot/Ronald McDonald Kinderfonds).

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...