Brandon loopt stage op Spitsbergen: ‘Moet altijd een geweer bij me hebben'

21 oktober 2021 om 07:00 • Aangepast 21 oktober 2021 om 11:36
nl
IJsberen, temperaturen van -15 graden en fjorden: dat is de stageplek van Brandon van Schaik uit Helmond. De 22-jarige student van de Technische Universiteit Eindhoven heeft niet de meest warme afstudeerplek uitgekozen. Drie maanden bouwt hij aan een drone op Spitsbergen. “Straks is het hier dag en nacht donker.”
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De stageperiode van de avontuurlijke masterstudent begon alles behalve rustig. Op dag twee kreeg hij een heuse ijsbeertraining. Rond het stadje waar hij verblijft, lopen namelijk zo’n vierduizend ijsberen rond. “Dat zijn er twee keer zoveel als inwoners. Vaak zijn ijsberen hongerig en agressief”, vertelt hij vanuit het noordelijke stadje Longyearbyen.

“Ik moet altijd een geweer bij me hebben, als ik de stad uitga.”

Een schiettraining was een belangrijk onderdeel van de 'ijsbeerles'. “Slechts een klein deel van het gebied waar ik ben is veilig. Ik moet altijd een geweer bij me hebben, als ik de stad uitga.” De student benadrukt wel dat schieten natuurlijk altijd een laatste redmiddel is. “Je probeert de ijsberen zoveel mogelijk te ontwijken.” Ook volgde hij een verplichte training over wat te doen als je in het ijskoude poolwater valt.

“Het is niet de eerste plek waar ik aan dacht”, geeft Brandon toe. Na het zien van een documentaire over onderzoek op de Noordpool was hij verkocht. En dus wilde hij daar zo dichtbij mogelijk stagelopen. Het werd universiteitencentrum UNIS, de meest noordelijke universiteit van de wereld.

"Mooier dan drones en het noorderlicht wordt het niet."

“Dit is zo ontzettend gaaf! Het avontuur, weinig mensen gaan hierheen”, zo vertelt hij enthousiast via een verrassend goede telefoonverbinding. Het noordelijke landschap liet hem alles behalve koud. “Ik dacht als ik dit nu niet doe, dan ga ik er nooit meer heen. En mooier dan drones en het noorderlicht gaat het niet worden.”

De masterstudent heeft een serieuze missie. Hij bouwt een vliegtuigdrone die foto’s kan maken van het noorderlicht. “Je kunt het noorderlicht alleen zien als het niet bewolkt is. En het is hier nogal vaak bewolkt”, weet de student Sustainable Energy Technology. “Met de drone kan bepaald worden waar het noorderlicht zich precies bevindt, zodat bij elke weeromstandigheid onderzoek gedaan kan worden.”

“Met een helikopter ben ik van een schip afgehaald.'

In zijn vrije tijd gaat Brandon vaak hiken. Zelfs een tochtje naar de supermarkt is bar en boos met deze temperaturen. Alsof het nog niet avontuurlijk genoeg is, zoekt hij ook nog spektakel op. Zo was hij vrijwilliger bij een trainingsmissie voor het evacueren van cruisesschepen. “Met een helikopter ben ik van een schip afgehaald. Daarna ben ik in de wildernis weer afgezet.”

Brandon woont overigens niet in een iglo. Hij verblijft in een fonkelnieuw complex met ruim honderd studentenkamers. "Het is prachtig! In Nederland heb ik niet zulke mooie kamers gezien", zegt hij, ietwat snotterig van de temperaturen.

De stage begon half september en voor de kerst is de Helmonder weer terug. Of de student de volgende keer een stage op de Bahama’s zoekt? “Eerst maar eens afstuderen het komende halfjaar”, reageert hij koeltjes. Daarna is hij nog vier jaar zoet met het behalen van zijn doctoraat. Dat gaat hij niet tussen de gletsjers doen. “Daar is het hier net wat te koud voor."

De avonturen van Brandon zijn dagelijks te volgen via dit reisverslag.

Schiettraining tijdens ijsbeerles (foto: Brandon van Schaik).
Schiettraining tijdens ijsbeerles (foto: Brandon van Schaik).
Brandon op weg met medestudenten.
Brandon op weg met medestudenten.
Gelukkig wordt er gewaarschuwd voor ijsberen (foto: Brandon van Schaik).
Gelukkig wordt er gewaarschuwd voor ijsberen (foto: Brandon van Schaik).
Brandon op onderzoek (foto: Brandon van Schaik).
Brandon op onderzoek (foto: Brandon van Schaik).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.