Huis in brand gestoken: verdachte buurman (37) weer vrij

21 oktober 2021 om 17:22 • Aangepast 22 oktober 2021 om 16:03
nl
Een brand in een huis in Helvoirt is dit voorjaar aangestoken door de 37-jarige buurman. Daar gaat het Openbaar Ministerie vanuit, zo bleek donderdagmiddag in de rechtbank. Ook de rechter houdt er rekening mee dat deze man achter de brand zit. Toch hoeft hij, wegens persoonlijke omstandigheden, niet langer in de cel te blijven, besloot diezelfde rechter.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Toch houdt de rechtbank er ernstig rekening mee dat de man de brandstichting op zijn geweten heeft. Ook is de rechter bang voor herhaling. Dit zegt Paul Verweijen, de advocaat van de verdachte.

'Cliënt heeft het er ontzettend zwaar mee'
Verweijen is 'heel blij' dat zijn cliënt is vrijgelaten, omdat hij al sinds mei vastzit. De raadsman is niet bang dat zijn cliënt de bewoners van het getroffen pand gaat opzoeken: "Hier heeft hij geen behoefte aan. Bovendien zijn zijn voormalige buren ergens anders gaan wonen."

"Mijn cliënt heeft het er ontzettend zwaar mee gehad. Hij ontkent zeer stellig en overtuigend wat hem ten laste is gelegd. Bovendien: het gaat om twee huizen onder één kap. Door de woning van de buren in brand te steken, zou hij ook zijn eigen huis in gevaar brengen. Te meer daar boven in zijn huis die avond zijn tweeling sliep", aldus Verweijen.

De advocaat zet vraagtekens bij het onderzoek van justitie en is blij dat er de komende tijd nog zaken nader worden bestudeerd: "Er is volgens mij ook heel veel mis gegaan bij de buren", meent Verweijen. Zo vraagt hij zich af waar een jerrycan is gebleven die bij het huis heeft gestaan. Mogelijk is die gebruikt bij de brandstichting. "Maar", vertelt de advocaat, "dit kan ook niet meer worden uitgezocht, omdat de politie die zonder toestemming van justitie heeft laten vernietigen."

OM tegen vrijlating
Het Openbaar Ministerie (OM) liet van tevoren al weten dat het voor verlenging van het voorarrest zou pleiten. Het is niet bekend of het in beroep gaat tegen het besluit van de rechter.

Op 13 januari wordt bekend welke eis de officier van justitie voor de buurman in petto heeft. Dan is de inhoudelijke behandeling, deze donderdag ging het om een pro-formazitting. De man uit Helvoirt wordt beschuldigd van 'opzettelijke brandstichting met gevaar voor personen en goederen'. Volgens het OM is benzine tegen een houten uitbouw en een partytent gespoten en daarna in brand gestoken.

Het vuur was aan de achterzijde van het huis begonnen (foto: Bart Meesters/SQ Vision Mediaprodukties).
Het vuur was aan de achterzijde van het huis begonnen (foto: Bart Meesters/SQ Vision Mediaprodukties).

Bewoners op tijd gered
Het vuur brak die 23e april ’s avonds uit. De brand begon aan de achterzijde van het huis aan de Jorisakkerstraat. Het pand stond al in lichterlaaie toen de brandweer aankwam. De bewoners wisten zich op tijd te redden.

De buurman werd dezelfde avond al opgepakt voor mishandeling. Buurtbewoners meldden dat het, voordat de brand uitbrak, onrustig was op straat. Dat zou een gevolg zijn geweest van een langlopende ruzie tussen de bewoners van het huis en de 37-jarige man. De getroffen woning is inmiddels onbewoonbaar verklaard.

De rechtszaak zou normaal gesproken in Den Bosch worden behandeld. De zitting is echter naar Breda verplaatst, omdat de verdachte familie is van iemand die bij de rechtbank Oost-Brabant werkt.

LEES OOK: Man (37) aangehouden voor woningbrand in Helvoirt

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!