AVI op heterdaad betrapt bij illegaal storten van shredderafval

25 oktober 2021 om 15:43 • Aangepast 26 oktober 2021 om 14:45
nl
Er is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar onder andere recyclingbedrijf AVI uit Den Bosch en de eigenaar van een stuk grond in Heijningen. Zij zouden, eventueel samen met anderen, 7500 ton shredderafval gedumpt hebben in Moerdijk. Het afval is in november vorig jaar illegaal gestort op een industrieterrein in Heijningen. De milieupolitie heeft de verdachten op heterdaad betrapt.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

In april vorig jaar legde de provincie AVI een dwangsom op van anderhalve ton als ze een deel van het shredderafval op het terrein in Den Bosch niet zouden opruimen. Normaal zou dit moeten gebeuren bij een erkende verwerker maar AVI stortte het afval, of liet het door een ander storten, op een industrieterrein in Moerdijk.

De eigenaar van dit terrein ging ervan uit dat het om zand met edelmetaal, vooral zilver, ging dat er ter plaatse uitgezeefd zou worden. Maar het blijkt nu om een andere samenstelling te gaan. Wat er precies is gestort, is nu nog niet bekend. De eigenaar van de grond heeft de berg shredderafval moeten afdekken. De omgevingsdienst heeft de temperatuur regelmatig gecontroleerd.

AVI weigert afval weg te halen
De eigenaar van het perceel voelt zich slachtoffer en hoopt dat AVI snel de boel weghaalt. Tot nu heeft het bedrijf dat geweigerd. De gemeente Moerdijk is bang dat het afval de bodem verontreinigt en is een bestuursrechtelijk handhavingsproject gestart. Het afval moet afgedekt zijn en opgeruimd. Voor beide trajecten is een dwangsom opgelegd.

Opruimen van al het afval zou volgens de gemeente 1,1 miljoen euro kosten. De eigenaar van het perceel wil het shredderafval niet opruimen en heeft aangifte gedaan van oplichting.

Politie en OM zijn bezig met de zaak
Het is nog onduidelijk wat de strafrechtelijke gevolgen zijn voor AVI. Zowel de politie als het Openbaar Ministerie zijn bezig met de zaak. Ook de gemeente Moerdijk speelt een rol in het geheel.

De provincie, die ervoor heeft gezorgd dat AVI het teveel aan shredderafval moest wegbrengen, wil nog niet reageren en verwijst naar de gemeente Moerdijk. De eigenaar van AVI laat weten het niet eens te zijn met de beschuldigingen. "Mijn shredderafval gaat naar Jansen Moerdijk of naar Vink in Barneveld of naar Attero."

LEES OOK: Provincie kan brandgevaarlijk AVI niet dwingen uit Den Bosch te vertrekken

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!