Nederlanders stellen Philips aansprakelijk voor problemen met apneuapparaat - Omroep Brabant

Nederlanders stellen Philips aansprakelijk voor problemen met apneuapparaat

28 oktober 2021 om 17:58 • Aangepast 29 oktober 2021 om 16:56
nl
Vier Nederlanders stellen Philips aansprakelijk omdat hun slaapapneuapparaat mogelijk niet deugt en mogelijk kankerverwekkend gas heeft gelekt. Ze willen dat het medisch technologiebedrijf uitzoekt of het gebruik van het apparaat bij hen heeft geleid tot gezondheidsklachten en willen dat Philips de onderzoekskosten vergoedt.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Het gaat om beademingsapparatuur voor thuisgebruik door apneupatiënten. Het schuim dat in de apparaten zit om geluid te dempen kan gevaarlijk zijn. Niet alleen kan dat in kleine deeltjes breken, maar ook kan het bepaalde chemicaliën afgeven, bijvoorbeeld na contact met bepaalde schoonmaakmiddelen.

Terugroepactie
Het concern heeft hierover eerder dit jaar al een veiligheidswaarschuwing afgegeven en een terugroepactie in gang gezet. Daarbij werden meerdere klachten genoemd die het apparaat mogelijk kan veroorzaken. Volgens de advocaat hebben de vier gebruikers, die hij vertegenwoordigt, last van deze klachten. Bij een van zijn cliënten is ook longkanker vastgesteld.

Maar of dat laatste door het apparaat komt, is nog niet duidelijk. Volgens de advocaat moet eerst nog gekeken worden of hun apparaten niet deugen. Door deze in een laboratorium in een testopstelling te plaatsen, zou onderzocht kunnen worden of er deeltjes loslaten en chemicaliën vrijkomen.

"De gebruikers hebben recht op zekerheid en duidelijkheid. Philips is verantwoordelijk voor het probleem, dus ook verantwoordelijk voor een oplossing", zegt de advocaat in een verklaring.

Deze maand werd ook bekend dat SoClean, een Amerikaanse leverancier van schoonmaakproducten, ruim 170 miljoen euro van Philips eist. Het Eindhovense bedrijf zou bij problemen met zijn apparaten tegen slaapapneu ten onrechte hebben gewezen naar schoonmaakmiddelen die werken met ozon. SoClean, dat dit soort middelen verkoopt, zegt dat de omzet daardoor is gekelderd en wil dat Philips de schade vergoedt.

LEES OOK: Bedrijf eist 200 miljoen van Philips

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.