Man (20) bekent bommen bij Poolse supermarkten te hebben gelegd

1 november 2021 om 13:08 • Aangepast 2 november 2021 om 13:10
nl
Een van de verdachten in de zaak rond de bomaanslagen op Poolse supermarkten heeft maandag bekend dat hij maanden geleden bommen bij de vestigingen geplaatst heeft. Het gaat om de 20-jarige Hyron A.. Hij zou bommen hebben geplaatst bij een supermarkt in Tilburg, maar ook bij twee supermarkten in Aalsmeer en Beverwijk.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

A. zegt die opdracht te hebben uitgevoerd in ruil voor geld , meldt NH Nieuws. "Er werd contact met mij gelegd. Ik wilde geld verdienen, maar dat heb ik nooit gehad", sprak A. tijdens een tussentijdse zitting maandag. Van wie hij de opdracht kreeg, zegt hij niet.

Bekentenis
A. is de eerste arrestant in de omvangrijke zaak die heeft bekend. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels vijf verdachten op de korrel.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn de verdenkingen tegen de verschillende verdachten niet hetzelfde. Wel bestaat er tussen alle zaken een overlap. De officier van justitie zei dat alles erop wijst 'dat er sprake is van een organisatie'.

Explosies
In december en januari waren er zware explosies bij Poolse supermarkten in Heeswijk-Dinther, Tilburg, Aalsmeer en twee keer in Beverwijk. Deze veroorzaakten veel schade en gevaar voor de omgeving.

Bij de aanslagen werden geïmproviseerde explosieven gebruikt. In juni werd voor de derde keer een explosief gevonden bij de Poolse supermarkt in Beverwijk.

Berecht als minderjarige
Volgens A. zijn advocaat Veerle Hammerstein moet een psychologisch onderzoek uitwijzen of hij als minderjarige berecht moet worden. Volgens Hammerstein kan de 20-jarige A. zo makkelijker zijn verhaal doen. Als de rechtbank hier inderdaad op in gaat, komt de zaak voor de kinderrechter. Tot hierover is besloten zit hij in jeugddetentie.

LEES OOK: Aanslagen op Poolse supermarkten voor de eigenaren nog steeds een raadsel

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.