Aanslagen op Poolse supermarkten voor de eigenaren nog steeds een raadsel

16 augustus 2021 om 11:54 • Aangepast 30 augustus 2021 om 17:12
nl
De eigenaren van enkele Poolse supermarkten die sinds eind vorig jaar doelwit zijn geweest van aanslagen met explosieven, hebben nog altijd geen idee in welke hoek de opdrachtgevers moeten worden gezocht. Dit zei een van hen maandag na afloop van een eerste voorbereidende zitting tegen een van de verdachten in de zaak van de aanslagen in onder meer Heeswijk-Dinther en Tilburg.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Een van de eigenaren, die niet met naam en toenaam in de media wil, zei voor de rechtbank in Alkmaar nog altijd 'voor een raadsel' te staan. Ook gaf hij aan dat 'alle hoop' erop is gevestigd dat de verdachten gaan praten. In de omvangrijke zaak heeft het Openbaar Ministerie inmiddels vijf verdachten op de korrel.

Vlucht
Vier van hen zitten vast, een eerder vrijgelaten verdachte is Nederland inmiddels ontvlucht. Tegen hem is wel een nieuw aanhoudingsbevel uitgevaardigd.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn de verdenkingen tegen de verdachten niet hetzelfde. Wel bestaat er tussen alle zaken een overlap. De officier van justitie zei dat alles erop wijst 'dat sprake is van een organisatie'.

'Een kleine speler'
De man die maandagmorgen als eerste verdachte in de zaak voor de rechter verscheen, een de 26-jarige Amsterdammer, zou bij de aanslagen in Heeswijk-Dinther en Beverwijk, in december vorig jaar, als chauffeur hebben opgetreden. Zijn advocaat noemde hem maandag 'een kleine speler' in het grote geheel. Hij zou volgens zijn advocaat niet weten waarom hij mensen heen en weer reed.

Volgens de officier van justitie had de Amsterdammer 'minstens moeten vermoeden dat hij iets ging doen wat het daglicht niet kon verdragen'. De man die hem zou hebben aangestuurd, verschijnt binnenkort voor de rechter.

De rechtbank beslist maandag aan het eind van de dag of de 26-jarige verdachte onder voorwaarden vrijkomt. Hier heeft zijn advocaat om gevraagd.

Tweede verdachte
Later op de ochtend verscheen een tweede verdachte, een 20-jarige Amsterdammer voor de rechter. Hij werd tot dusverre gelinkt aan twee aanslagen met explosieven op Poolse supermarkten in Beverwijk en Tilburg, maar wordt door justitie ook in verband gebracht met een derde aanslag in Aalsmeer.

Deze Hyron A. heeft zich tot nu toe beroepen op zijn zwijgrecht en zei maandag pas als het onderzoek volledig is afgerond (vermoedelijk half oktober) eventueel te willen praten. Justitie beschouwt hem als uitvoerder van ten minste twee bomaanslagen, volgens de aanklaagster 'op professionele wijze en met zware explosieve constructies' gepleegd.

Geïmproviseerde explosieven
In december en januari waren er zware explosies bij Poolse supermarkten in Heeswijk-Dinther, Tilburg, Aalsmeer en twee keer in Beverwijk. Deze veroorzaakten veel schade en gevaar voor de omgeving. Bij de aanslagen werden geïmproviseerde explosieven gebruikt. In juni werd voor de derde keer een explosief gevonden bij de Poolse supermarkt in Beverwijk.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.