Video

Opnieuw explosie bij Poolse supermarkt, deze keer in Tilburg

4 januari 2021 om 07:03 • Aangepast 5 januari 2021 om 03:55
nl
In de nacht van zondag op maandag is opnieuw een explosie geweest in een Poolse supermarkt. Het gaat om een zaak van Warszawa XL aan het Paletplein in Tilburg. Het is de vijfde Poolse supermarkt in korte tijd waar een explosief afging. De zaak in Tilburg is volledig verwoest door de explosie en de daaropvolgende brand.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

De eigenaar van de Poolse supermarkt in Tilburg is ook de eigenaar van de winkels in Aalsmeer en Beverwijk, waar in december explosies plaatsvonden.

De winkel is van binnen "helemaal verwoest" door de brand die na de explosie uitbrak, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Ook ligt de gevel eruit. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Op beelden van een bewakingscamera is de explosie te zien:

Wachten op privacy instellingen...

Ook schade bij omwonenden
In de buurt van de supermarkt staat een flat. De ruiten van de bergingen zijn door de enorme klap vernield. Veel bewoners zijn na de explosie naar buiten gegaan en stonden op straat. De politie hield hen op afstand.

De hulpdiensten kwamen naar het Paletplein en specialisten van de politie begonnen een onderzoek. Ook is de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ingeschakeld.

"In het winkelcentrum is niet zo veel schade", stelt de veiligheidsregio. "Het gebouwtje zelf is flink geraakt. Het is een grote klap geweest." Weterings zegt ook niet op de bevindingen van de politie vooruit te willen lopen. Het onderzoek naar de explosie is nog in volle gang.

De politie behandelt de explosie in eerste instantie als een op zichzelf staand incident. "Maar we steken ons hoofd niet in het zand. We weten van eerdere incidenten en ook van de relatie van de incidenten met de eigenaar", volgens de politiewoordvoerder.

Medewerkers van de gemeente en de woningbouwvereniging gaan maandag met omwonenden in gesprek over passende ondersteuning vanwege de schade aan de huizen.

De explosie werd tegen half drie 's nachts gemeld. Volgens de Veiligheidsregio zijn voor de winkel restanten van een explosief gevonden, die de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzoekt.

De EOD doet onderzoek (foto: Tonnie Vossen).
De EOD doet onderzoek (foto: Tonnie Vossen).
Foto: Jack Brekelmans/SQ Vision
Foto: Jack Brekelmans/SQ Vision
Foto: Jack Brekelmans/SQ Vision
Foto: Jack Brekelmans/SQ Vision
Foto: Jack Brekelmans/SQ Vision
Foto: Jack Brekelmans/SQ Vision

Vorige maand was vier keer in een week tijd een explosie bij verschillende Poolse supermarkten die de naam Biedronka dragen.

In een zaak in Heeswijk-Dinther ging in de nacht van 8 december een explosief af, diezelfde nacht was het raak in Aalsmeer. Later gingen explosieven af in Beverwijk. De politie ging bij die explosies uit van een gerichte actie.

Onderzoek naar verbanden
De explosie van zondagnacht was niet bij een Biedronka-winkel maar bij Warszawa. Dit is een grote Poolse supermarkt met een bakkerij, slijterij en een slager.

Volgens de Veiligheidsregio wordt onderzocht in hoeverre er een verband is tussen de explosie in Tilburg en de aanslagen op de andere supermarkten in december. De politie is ook op zoek naar getuigen.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.