Hoe een puber zonder opleiding de rijkste man van Brabant werd

1 november 2022 om 10:30 • Aangepast 9 april om 17:10
nl
Adriaan Mol (37) is de rijkste man van onze provincie. Met zijn vermogen van 3,5 miljard prijkt hij, net als vorig jaar, op plek zes van de Quote 500. Hiermee stootte hij vorig jaar al Jumbo-baas Frits van Eerd van de troon. Maar wie is deze (nog) anonieme Bredanaar?
Profielfoto van Thijs den Ouden
Geschreven door

De naam Adriaan Mol zal niet meteen bij idereen een belletje laten rinkelen. Toch zullen de meeste mensen weleens gebruik maken van de diensten van zijn bedrijf. De Bredanaar richtte op 18-jarige leeftijd Mollie Payments op.

En die naam heb je misschien weleens op je bankafschriften of in je telebankieren-app gezien. Mollie regelt namelijk de betalingen voor verschillende bedrijven zoals Unicef en Deliveroo. Het betalingssysteem van Mol maakt het voor mensen makkelijker om online te betalen. Voor iedere betaling via dit betalingssysteem krijgt Mollie een paar cent.

"Misschien kun je via PayPal een gulden doneren, dan kan ik een pizza kopen."

Op 15-jarige leeftijd was Mol al een echte ondernemer. Hij maakte het spelletje Snake voor de Apple computer, MacSnake. Het spelletje was gratis te downloaden, maar toch wist Mol iets te bedenken om geld te verdienen.

Als mensen het spelletje downloadden en opstartten kregen zij een pop-up in hun scherm. In die pop-up stond de tekst: “Hoi. Ik ben de maker van dit spelletje en ik ben vijftien jaar. Misschien kun je via PayPal een gulden doneren, dan kan ik een pizza kopen.”

Na zijn ‘snake-succes’ programmeerde de jonge Mol er nog flink op los. Zo maakte hij een teletekstbrowser voor Mac-computers die hij verkocht aan de NOS.

De jonge Bredanaar kon naast programmeren ook hacken, ontdekte hij. Zo hackte hij de telefoons van zijn vrienden en stuurde namens hen berichten naar anderen. Wat hij deed? Hij maakte de relaties van zijn vriendjes uit via hun eigen sms.

LEES OOK: Dit zijn de rijkste Brabanders, Peter Gillis niet in lijst Quote 500

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.