Video

Jesse (5) tovert de operatiekamer van het Bravis ziekenhuis minder eng

6 november 2021 om 08:00 • Aangepast 8 november 2021 om 09:53
nl
Geen enge apparaten, slangetjes of instrumenten om je heen, maar visjes die vrolijk langs zwemmen of neushoorns die uitbundig genieten van een modderbad. Wanneer de jonge patiëntjes op de kinderafdeling van het Bravis Ziekenhuis om zich heen kijken, zouden haast vergeten waar ze zijn. En dat is ook precies de bedoeling van het ziekenhuis.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Jesse (5) kijkt verwonderd om zich heen wanneer hij met zijn toverstaf de kleuren in de operatiekamer mag veranderen. Op de wand ziet hij ook nog eens zijn kleurplaat van een schildpad tot leven komen. “Ja, die is van mij”, klinkt het enthousiast. Jesse kan zijn ogen haast niet geloven.

Dankzij de combinatie van beamers en lichteffecten krijgt het verblijf in het ziekenhuis iets magisch voor jonge patiëntjes. “Ze kunnen kiezen uit verschillende belevingswerelden zoals een aquarium, dierentuin of de Efteling. Kinderen gaan er helemaal in op en ze ervaren daardoor minder stress, angst of pijn”, legt kinderarts Marijke van Aken uit.

"We kunnen inspelen op de fantasiewereld van kinderen."

Vijf behandelkamers, een babyruimte en een operatiekamer in het ziekenhuis in Bergen op Zoom kunnen worden ‘omgetoverd’. Het is daarmee een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die de belevingswereld zover heeft doorgevoerd. De apparatuur is geschonken door de Stichting Tinkerbel die zich sterk maakt voor ernstig zieke kinderen van 3 tot 18 jaar oud in West-Brabant en Zeeland.

“We vinden het echt geweldig dat we dit nu hebben. Voorheen kwamen kinderen hier binnen en verschuilden zich vaak achter papa of mama. Natuurlijk stelden wij ze zo goed mogelijk op hun gemak, maar we zijn toch vreemde mensen voor de kinderen. We kunnen nu inspelen op de fantasiewereld en dat maakt alles een stuk minder eng”, legt anesthesioloog Nicky Smeulers uit.

"Leuk om te zien dat kinderen er blij van worden."

“We merken ook dat we zelf meer ontspannen zijn wanneer we bijvoorbeeld een infuus moeten inbrengen of bloed moeten afnemen”, aldus Marijke van Aken. “Het is toch harstikke leuk om te zien dat de kinderen er blij van worden. Dat maakt het voor mij ook leuk”, vult haar collega Nicky aan.

Voor Jesse zit zijn verblijf op de kinderafdeling erop. Wanneer hij ook nog eens alle verstopte vissen op de wand van de operatiekamer met een speciale UV-lamp heeft gevonden, mag hij naar huis. Zijn dik verdiende toverdiploma krijgt thuis een mooi plekje aan de muur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.