Video

Multimiljonair Jur beklimt de zeven hoogste bergen: ‘Ultieme uitdaging’

9 november 2021 om 07:00 • Aangepast 9 november 2021 om 17:11
nl
Succesvol zakenman Jur Rademakers (41) uit Valkenswaard wil de hoogste berg op alle zeven continenten beklimmen. Komende woensdag vertrekt hij naar de vijfde: de Kilimanjaro in Tanzania. "Papa, je had ook dood kunnen vallen”, zo reageerde zijn dochter na de eerste berg.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De villa van de internetondernemer is deels veranderd in een bergbeklimmerswalhalla. Zo staat in de privébioscoop een heuse zuurstoftent. "Hierdoor kan ik slapen op verschillende hoogtes." Met een speciaal apparaat is de hoeveelheid zuurstof waarmee hij slaapt in te stellen. Drie keer per week slaapt hij alleen in zijn eigen kelder als voorbereiding op de berg.

Jur wil de zogenoemde Seven Summits volbrengen. Een beruchte uitdaging waarbij je de hoogste berg beklimt van elk werelddeel: totaal zeven bergtoppen dus. "Het is het ultieme doel", weet Jur, die al van kinds af aan klimt. "Ik wilde iets doen wat heel anders was dan werken", zo is de nuchtere reden. In 2019 begon hij aan zijn missie.

Van deze vier bergen bereikte hij al de top:

  • Mount Vinson (4897m) op 3 december 2019
  • Aconcagua (6962m) op 23 december 2019
  • Mount Everest (8848m) op 1 juni 2021
  • Denali (6194m) 16 juni 2021

Alsof de barre tochten door sneeuw, ijs en kou nog niet zwaar genoeg zijn, had Jur de lat eigenlijk nog hoger gelegd. Hij wilde de zeven toppen binnen één jaar bereiken. De piekende coronacijfers zorgden ervoor dat hij die ambitie niet kon halen. En bergen opnieuw doen om het alsnog binnen die tijd te halen, ziet hij niet zitten. "Dat is onzin. Dan zou ik weer 45.000 euro kwijt zijn om bijvoorbeeld naar Antarctica te gaan. En de natuur is daar nog eens kwetsbaar ook."

"Waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen?"

Heldhaftiger dan bergbeklimmen wordt het niet, zou je zeggen. "Toch is het niet alleen maar leuk hoor", weet de avonturier. "Waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen?", vroeg hij zich regelmatig hardop af. Twee maanden lang zat hij op de Mount Everest. "De helft van de tijd doe je niks. Het is zo ontzettend zwaar. Wekenlang niet fatsoenlijk eten of douchen, dat ga je wel voelen."

Jur Rademakers op de Mount Everest (eigen foto).
Jur Rademakers op de Mount Everest (eigen foto).

"Mijn dochter gaat standaard huilen als ik wegga", zegt Rademakers. Bij het beklimmen van zijn eerste berg was ze zes jaar oud. Op het moment dat Jur de top had beklommen, belde hij met de satelliettelefoon naar huis. Zijn dochter had gezegd: "Papa, je had wel dood kunnen vallen." En dat terwijl ze het volgens Jur heel goed oppakte. "Te veel mensen hebben denk ik tegen haar gezegd: papa zit in de bergen, dat is wel heel gevaarlijk."

"Ik hoef nooit meer te werken."

Het beklimmen van één berg kost al gauw zo’n 50.000 euro per persoon. Toch hoeft de ondernemer er niet voor krom te liggen. Al tijdens zijn studie Informatica zette hij een succesvol bedrijf op. Hij stond in 2017 in de Quote Top 100 Jonge Miljonairs met een geschat vermogen van 7 miljoen. Bovendien is hij is oprichter van Edubookers en Expivi. Hoe rijk hij nu is? "Klagen mag ik zeker niet. Ik hoef nooit meer te werken", zegt hij bescheiden.

Komende woensdag vertrekt hij dus naar zijn vijfde berg. De klim start vrijdag, waarna hij zo’n vijf dagen later de top hoopt te bereiken. "Ik ben er helemaal klaar voor en ik heb er vertrouwen in."

Later dit jaar staan nog de Russische Elbrus en Carstensz Pyramid in Indonesië op het programma. Toch heeft hij alweer een nieuw doel. "Ik heb een boek over rotsklimmen gekocht", lacht hij onheilspellend.

Jur op Mount Vinson (eigen foto).
Jur op Mount Vinson (eigen foto).
Een pauze op de Mount Everest (eigen foto).
Een pauze op de Mount Everest (eigen foto).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!