Liveblog

Coronanieuws: Horeca in de steden op tijd dicht, behalve in Breda

13 november 2021 om 06:00 • Aangepast 22 november 2021 om 14:37
nl
In dit liveblog houden we je op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • De gemeente Breda grijpt niet in tijdens het horecaprotest in de binnenstad
  • Ook zaterdag drukte bij callcenter voor afspraak coronatest.
  • Drie arrestanten lawaaiprotest Den Haag zitten nog vast.
  • Landelijk zijn er 13.903 positieve tests gemeld vandaag, in Brabant 1337. Dit zijn er veel minder dan de dagen ervoor, maar een storing bij de GGD GHOR zorgt de komende dagen voor vertraging in de cijfers.

Liveblog

23.00

Dit blog is afgesloten.

21.06

Horeca in steden op tijd dicht, behalve in Breda

In tegenstelling tot Breda, hielden horecaondernemers elders in Nederland zich wel aan de vervroegde sluitingstijd van 20.00 uur. Zo gingen op Stratumseind in Eindhoven de deuren op tijd dicht. Net als in Maastricht, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Leeuwarden en Groningen werden de tijdelijke regels onder de milde lockdown opgevolgd.

Een leeg Havenplein waar de horeca om acht uur 's avonds de deuren sloot.
Een leeg Havenplein waar de horeca om acht uur 's avonds de deuren sloot.
20.55

Breda geeft horeca-ondernemers zaterdag ruimte voor statement

De horeca in Breda mocht ongeveer een uur tot anderhalf uur lang een statement maken zaterdagavond. Daarna gaf de gemeente aan weer te handhaven: "De landelijke maatregelen die vrijdag zijn aangekondigd, zijn duidelijk en gelden ook in Breda. Overtredingen van de maatregelen worden aangepakt zoals we dat al de gehele coronaperiode bij alle coronamaatregelen doen. Op horecazaken die na het statement langer open blijven, wordt daarom gehandhaafd zoals we dat altijd doen."

20.30

Kroegen willen praten met Grapperhaus

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft zaterdag in een spoedoverleg met demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) ervoor gepleit gasten langer in de horecagelegenheden te laten verblijven, mits zij voor 20.00 uur zijn binnengekomen. Ze willen daar volgende week met Grapperhaus en minister Stef Blok (Economische Zaken) in een nieuwe spoedbijeenkomst over verder praten.

20.28

Kroegen inderdaad nog open in Breda

Bredase horeca-ondernemers lijken voet bij stuk te houden en massaal open te blijven zaterdagavond. Volgens de nieuwe coronamaatregelen hadden alle deuren om acht uur potdicht moeten zitten, maar het tegendeel is het geval: het uitgaansleven is in volle gang. Boa's zijn niet te zien, constateert onze verslaggever.

19.59

'Alleen waarschuwingen in Breda'

Onder Bredase horeca-ondernemers gaat het geluid dat Breda zaterdagavond niet keihard gaat optreden tegen ondernemers die na acht uur open zijn. Het zou bij waarschuwingen blijven.

19.20

Horeca Leeuwarden toch om acht uur dicht

De horeca in Leeuwarden sluit toch om acht uur. Dat heeft burgemeester Sybrand van Haersma Buma van Leeuwarden afgesproken met de horecawoordvoerder Ton Eijer, zegt een woordvoerder van de gemeente. Eerder lieten horeca-ondernemers in Leeuwarden weten niet bereid te zijn om de deuren dan te sluiten, net zoals hun collega's in Breda. Als horeca-ondernemingen openblijven, hangt hen een dwangsom van 10.000 euro boven het hoofd, aldus de woordvoerder in Leeuwarden.

18.49

Concertzalen in planningsproblemen

Concertzalen moeten hun hele agenda omgooien na het aankondigen van de nieuwe coronamaatregelen. Vrijdagavond maakte demissionair premier Mark Rutte bekend dat culturele instellingen maximaal 1250 mensen mogen ontvangen, die allemaal een QR-code een zitplaats moeten hebben.

18.05

Twittert roert zich rond besluit Bredase horeca om 'ongehoorzaam' te zijn

Het voorgenomen besluit van de Bredase horeca (en die in Leeuwarden) om vanavond niet om acht uur te sluiten, houdt de gemoederen op social media bezig. Waar sommigen de duimen omhoog steken, roept het bij anderen frustratie op.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...


17.42

Geen popcorn of cola na acht uur in bios of theater

Bezoekers van concerten, een film in de bioscoop of een theatervoorstelling kunnen na 20.00 uur geen drankje meer bestellen. Daar was na het aankondigen van de nieuwecoronamaatregelen enige onduidelijkheid over, maar volgen verschillende poppodia en bioscoopketen Pathé moet de bar na achten toch echt dicht.

16.29

Ook testuitslagen mogelijk later doorgebeld door storing GGD GHOR

De telefoniestoring van zaterdagochtend bij GGD GHOR zorgt er niet alleen voor dat positieve testuitslagen later worden doorgegeven voor de totaaloverzichten, maar ook dat mensen mogelijk later horen of ze positief of negatief getest zijn. Een woordvoerster van de GGD zegt dat medewerkers de komende dagen ook in de avond gaan werken om zo snel mogelijk weer bij te zijn met het doorgeven van de besmettingen.

16.28

Kensington annuleert concerten in Ziggo Dome

De Utrechtse band Kensington annuleert de drie concerten die de groep in december zou geven in de Ziggo Dome. Op Instagram laat de band weten dat de optredens op 2, 3 en 4 december in verband met de nieuwe coronamaatregelen niet zullen doorgaan.

16.20

Ziekenhuiscijfers

De afgelopen dag zijn er 267 coronapatiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er acht meer dan vrijdag. De verpleegafdelingen namen 228 coronapatiënten op en de intensive cares 39.

16.16

Bredase horeca sluit niet om acht uur, zeggen ondernemers

Mondkapjes vanaf 13 jaar zijn verplicht, net als QR-codes voor volwassenen.

15.35

Brabant: 1337 nieuwe besmettingen, maar cijfers niet accuraat

In onze provincie worden op deze zaterdag 1337 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er een stuk minder dan vrijdag, toen het er 2420 waren.

Er is een storing waardoor er de komende dagen vertraging is in het doorgeven van de cijfers aan het RIVM en bij het bron- en contactonderzoek. GGD GHOR meldt dat er hard wordt gewerkt om de achterstand in te lopen.

Wachten op privacy instellingen...
15.32

Landelijk bijna 14.000 positieve tests

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 13.902 coronabesmettingen aan het licht gekomen. Dat is het op twee na hoogste aantal ooit. Op donderdag en op vrijdag waren er meer dan 16.000 positieve tests. De cijfers van zaterdag zijn waarschijnlijk niet compleet, door een storing bij GGD GHOR.

13.05

Oeteldonksche Club gelast carnavalsevenementen af

Naar aanleiding van de persconferentie van vrijdag 12 november en de aangescherpte coronamaatregelen, heeft de Oeteldonksche Club in Den Bosch besloten zowel het Kwèkfestijn op zaterdag 20 november als de Prinskeuzekeinderkwek voor de jeugd op zondag 21 november af te gelasten. "Voor beide evenementen geldt dat we het in deze situatie en met deze maatregelen niet kunnen en willen organiseren", laat de organisatie weten.

12.13

Ook zaterdag drukte bij callcenter voor afspraak coronatest

Het blijft onverminderd druk bij het landelijke callcenter voor het maken van een afspraak voor een coronatest. Dat meldt GGD GHOR, de koepel van GGD'en. Vrijdag zijn 83.817 nieuwe testafspraken gemaakt en ruim 83.000 testen afgenomen. Tot elf uur zaterdagochtend hebben al 55.000 mensen geprobeerd te bellen met het landelijk telefoonnummer 0800-1202. Wie geen gehoor krijgt, wordt gevraagd het later nog eens te proberen.

11.08

Veldepidemioloog had liever nog strengere maatregelen gezien

Amrish Baidjoe, veldepidemioloog bij de London School of Hygiene and Tropical Medicine, vraagt zich af of de aangekondigde coronamaatregelen voldoende zijn. Hij had liever nog strengere maatregelen gezien, bijvoorbeeld dat mensen thuis moéten werken in plaats van daartoe alleen een dringend advies krijgen. "Het aantal sociale contacten moet omlaag", benadrukt bij bij de NOS. Als dat niet gebeurt, vreest hij een scenario zoals vorig jaar.

10.51

Uitstel onthulling Osse carnavalshoogheden

De onthulling van de vier hoogheden van het Osse carnaval gaat deze zaterdag niet door. "De afgelopen dagen hebben we alle mogelijkheden bekeken om de onthullingen toch mogelijk te maken in een waardige setting voor onze hoogheden. Helaas hebben we geen goed alternatief kunnen vinden en in combinatie met de nieuwe coronamaatregelen hebben we deze keuze moeten maken", laat de Stichting Carnavals Viering Oss weten.

10.08

Drie arrestanten lawaaiprotest Den Haag zitten nog vast

Drie mensen die vrijdagavond in Den Haag werden aangehouden tijdens een lawaaidemonstratie zitten nog vast. Twee arrestanten zijn naar huis gestuurd, meldt een politiewoordvoerster. De demonstratie werd gehouden bij het ministerie van Justitie, waar de coronapersconferentie plaatsvond. De betogers wilden die verstoren. De vijf verdachten werden aangehouden vanwege openlijke geweldpleging, het gooien van vuurwerk of omdat ze weigerden te vertrekken.

09.44

Wedstrijd FC Eindhoven-FC Dordrecht vervroegd

FC Eindhoven–FC Dordrecht in de Keuken Kampioen Divisie gaat de boeken in als de laatste voetbalwedstrijd in Nederland met publiek voordat de nieuwe coronamaatregelen van kracht worden. Het kabinet kondigde vrijdag aan dat de komende drie weken geen publiek welkom is bij sportwedstrijden. Om de beperkingen voor te zijn heeft FC Eindhoven samen met FC Dordrecht besloten eerder te beginnen aan het duel. Dat begint nu om vier uur 's middags in plaats van halfvijf.

08.15

Boxtels 11-11-feest afgelast

De installatie van prins carnaval en het aansluitende Kwekdeuntjesfist in het Boxtelse spotrijk Eendengat zijn uitgesteld. Het feest zou deze zaterdagavond plaatsvinden in De Comsche Hoeve. Naar aanleiding van de opgelopen coronabesmettingen en de laatste persconferentie heeft Stichting Openbaar Carnaval besloten de seizoensstart te verplaatsen. "Hopelijk al in december, anders begin januari”, laat Frank van Heesch weten aan Brabants Centrum.

08.07

Ruim 5,4 miljoen kijkers voor coronapersconferentie

Naar de persconferentie over de nieuwste coronamaatregelen hebben vrijdagavond in totaal ruim 5,4 miljoen mensen gekeken. De uitzending werd daarmee iets beter bekeken dan die van 2 november, meldt Stichting KijkOnderzoek (SKO). Die trok zo'n vijf miljoen kijkers. De persconferentie werd zoals gebruikelijk live uitgezonden op NPO 1, RTL 4 en SBS6. Volgens SKO keken de meesten naar NPO 1 (3.586.000). RTL trok 1.469.000 kijkers en SBS6 361.000.

Wachten op privacy instellingen...
02.47

Minder dan helft van bezoekers wordt om ID bij coronapas gevraagd

De controle van het coronatoegangsbewijs laat nog te wensen over, schrijft demissionair coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Zo blijkt uit een peiling dat minder dan de helft van bezoekers van bijvoorbeeld bioscopen om een ID-bewijs wordt gevraagd als ze hun coronapas laten zien. Gemiddeld worden zeven op de tien bezoekers om een toegangsbewijs gevraagd.

02.31

'Deelnemers aan vaccinatiepromotie geterroriseerd'

Verschillende mensen die voor de overheid hebben meegewerkt aan een reclamecampagne over vaccineren gaan gebukt onder 'sociale media-terreur'. Dat schrijft demissionair coronaminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Daardoor zou het lastig zijn om deelnemers te vinden voor de reclamespotjes. Daarom worden nu ook indirect betrokkenen zoals zorgmedewerkers en familieleden van patiënten ingeschakeld om een rol in de campagne te spelen.

Minister Hugo de Jonge (archieffoto: Omroep Brabant).
Minister Hugo de Jonge (archieffoto: Omroep Brabant).
02.05

Efteling verplicht coronatoegangsbewijs voor bezoekers

Bezoekers van de Efteling komen vanaf zondag niet meer binnen zonder een coronatoegangsbewijs (CTB). Het attractiepark in Kaatsheuvel heeft daartoe besloten op dwingend advies van de gemeente, meldt het op zijn website. Reden is het kabinetsbesluit om mensen weer verplicht anderhalve meter afstand te laten houden op plekken waar geen CTB verplicht is.

Wachten op privacy instellingen...
01.53

Meer dan vier bezoekers welkom tijdens Sinterklaas en Kerstmis

Mocht het advies om maximaal vier bezoekers thuis uit te nodigen ook tijdens de feestdagen nog gelden, dan wordt er een uitzondering gemaakt voor Sinterklaas, eerste en tweede kerstdag, en de Joodse feestdag Chanoeka. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Vooralsnog geldt het advies voor de komende drie weken en vervalt het per 4 december. Vanaf dan gaan er waarschijnlijk andere coronaregels gelden, zoals het gebruik van coronatoegangsbewijzen in meer sectoren en de 2G-maatregel.

01.05

OMT wilde contactberoepen, supermarkten en onderwijs ontzien

Het OMT raadde het kabinet aan geen nieuwe maatregelen in te voeren voor contactberoepen, essentiële winkels zoals supermarkten en het hoger onderwijs. Voor alle drie die sectoren werden vrijdagavond toch maatregelen aangekondigd. Wel had het OMT graag gezien dat alle evenementen, behalve kinderfeesten zoals sinterklaasintochten, verboden zouden worden. In plaats daarvan kwam het kabinet met een verbod op evenementen na zes uur 's avonds.

01.09

Meer onderzoek naar noodzaak voor vuurwerkverbod

Het Outbreak Management Team (OMT) wil eerst meer onderzoek doen voordat het met een advies komt over een vuurwerkverbod aankomende jaarwisseling. Het idee is dat zo'n verbod ziekenhuizen ontlast omdat er minder vuurwerkslachtoffers zorg nodig hebben. Maar de experts schrijven in het advies aan het kabinet nu niet te beschikken over de 'relevante gegevens' om hier een uitspraak over te doen.

01.00

Sintintochten Edam en Volendam afgeblazen

De sinterklaascomités in Edam en Volendam hebben besloten de sintintocht op zondag in beide plaatsen af te blazen. De vrijdag door het kabinet aangekondigde verscherping van de coronamaatregelen maken doorgang van de intochten onmogelijk, aldus de organisaties. "Dat evenementen maar tot 18.00 uur mogen duren, en vooral de verplichte onderlinge afstand van anderhalve meter zorgt voor problemen."

23.15

MediaMarkt gaat vroeger open tegen drukte in winkels

Elektronicaketen MediaMarkt breidt de openingstijden uit en is met ingang van maandag al om acht uur 's ochtends geopend, meldt het bedrijf. Door de nieuwe coronamaatregelen gaan niet-essentiële winkels vanaf zaterdagavond om zes uur 's avonds dicht. MediaMarkt besloot hiertoe omdat het hoogseizoen voor winkeliers op komst is, met de feestdagen en Black Friday. Dit betekent vaak extra drukte in de winkels. Ook spreidt MediaMarkt de Black Friday-verkoop weer over een periode van elf dagen uit om drukte tegen te gaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!