Basisschool sluit deuren: 61 leerlingen en 1 leerkracht besmet met corona

17 november 2021 om 18:20 • Aangepast 18 november 2021 om 15:12
nl
Het toenemende aantal kinderen dat besmet raakt met het coronavirus zorgt ervoor dat basisscholen weer klassen naar huis moeten sturen. Zo moet basisschool De Springplank in Eindhoven met één besmette leerkracht en 61 besmette leerlingen zelfs de hele school tijdelijk sluiten.
Profielfoto van Joris van DuinProfielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door
Joris van Duin & Raymond Merkx

"Dat is enorm balen. maar de veiligheid van de leerlingen en leerkrachten staat voorop. Daarom hebben we deze keuze moeten maken", zegt Michelle Evers, directeur van de Eindhovense school.

De basisschool telt 240 leerlingen van wie momenteel 61 het coronavirus onder de leden hebben. Evers: "Tot vorige week ging het allemaal prima. Maar sinds afgelopen weekend stromen de besmettingen binnen. Je kunt wel spreken van een besmettingshaard. De sluiting was een noodgreep. Die hadden we liever ook niet gemaakt."

Verantwoord
Afgelopen weekend kreeg de schooldirecteur meerdere ziekmeldingen. "Er zaten al drie klassen in quarantaine en daar hebben we dinsdagavond laat nog groep 8 aan toegevoegd. Woensdagochtend kwamen daar nog eens 27 besmettingen bij. Op dat moment ontstaat er onrust. Is dit nog verantwoord?"

In overleg met het onderwijsteam van GGD Brabant-Zuidoost is besloten de deuren van de school te sluiten. De GGD adviseert om bij drie besmettingen of meer in één groep de hele klas in quarantaine te plaatsen. "Nu was de hele school sluiten de beste oplossing om de besmettingen af te remmen", stelt Evers.

Energie
Vier van de besmette leerlingen zitten in groep 8, de klas van Mirte Schmeitz. "Dat zijn er best veel", vertelt de leerkracht in een verlaten klaslokaal. "Dit heb je natuurlijk liever niet. Ik krijg veel energie van een volle klas. Dinsdag moesten we al op verschillende manieren lesgeven: in de klas, online en lespakketten maken voor de thuiszitters. Het is helaas de situatie van dit moment."

"Ik maak me meer zorgen om de kinderen", Mirte Schmeitz, leerkracht groep 8
"Ik maak me meer zorgen om de kinderen", Mirte Schmeitz, leerkracht groep 8

Mirte staat voor een klas met besmettingen, maar is niet met haar eigen gezondheid bezig. "Ik maak me meer zorgen om de kinderen." De kinderen hebben volgens haar geen achterstanden opgelopen. "Via het thuisonderwijs waren ze goed te volgen. We zijn er creatiever door geworden."

Maar een volle klas en elkaar in de ogen kunnen kijken, is toch anders. Dat vindt ook directeur Evers: "Het was de laatste tijd pappen en nathouden. Telkens moest er een klas in quarantaine. Nu is besloten alle leerlingen thuis te houden. Hopelijk is daarmee alles in één keer opgelost en kunnen we op 29 november met alle leerlingen Sinterklaas vieren op school."

Klassen in quarantaine
De situatie in De Springplank staat niet op zichzelf. Vorige week testten in heel Nederland 20.000 kinderen tussen 5 en 15 jaar positief op het coronavirus. In scholen hoeven zij geen afstand van elkaar te houden. Bovendien zijn veel kinderen niet gevaccineerd. Zo is het besmettingsrisico aanzienlijk, stellen deskundigen.

Dat zien ze ook bij andere Brabantse scholen, waar klassen in quarantaine zijn gegaan. Bijvoorbeeld bij basisschool De Boschuil in Eindhoven, waar 5 van de 25 groepen thuiszitten. “We zien dat het virus flink circuleert onder kinderen”, zegt directeur Thijs van Moorsel. Dinsdag nog moest hij een klas naar huis sturen: op school werd bekend dat een derde leerling uit één groep het coronavirus had opgelopen.

30 kinderen thuis
Dat een paar besmettingen veel effect hebben op een school, zien ze ook bij basisschool De Regenboog in Dinteloord. Met 73 scholieren is dat een kleine school. Acht leerlingen zijn positief getest op het coronavirus, waardoor in totaal zo’n dertig kinderen thuiszitten. “We hebben veel combinatieklassen. Daarnaast zijn er gezinnen die meerdere kinderen op onze school hebben”, vertelt directeur Mandy Oerlemans.

Bij basisschool Gummarus in Steenbergen keerden woensdag twee klassen terug uit quarantaine. Maar zijn dinsdag drie andere groepen juist in quarantaine gegaan. Directeur Wietze Visser ziet de spanning toenemen: “Als we de kinderen vertellen dat ze naar huis moeten, zie je ze flink balen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.