Liveblog

Coronanieuws: kabinet wil 2G in horeca en bij evenementen

22 november 2021 om 07:45 • Aangepast 23 november 2021 om 12:13
nl
In dit liveblog hielden we je maandag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Het kabinet wil 2G mogelijk maken voor horeca, evenementen in cultuur.
  • Volgens de GGD is het nog steeds erg druk bij het afsprakennummer om een testafspraak te maken.
  • 3511 nieuwe coronabesmettingen in de provincie.
  • Code zwart in ziekenhuizen nog lang niet bereikt volgens Hugo de Jonge.
  • In de Brabantse ziekenhuizen waren maandagochtend 377 coronapatiënten opgenomen.

Liveblog is gesloten.

Liveblog

22.20

Betere naleving werkt volgens OMT beter dan nieuwe regels

Het is volgens de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) vooral belangrijk dat de geldende coronamaatregelen beter worden opgevolgd. "Verbeterde naleving van de bestaande maatregelen" werkt beter in het verminderen van het aantal contacten - en daarmee besmettingen - dan nieuwe maatregelen. De experts schrijven dat in hun jongste advies aan het kabinet.

21.45

OMT: 2G kan aantal besmettingen halveren ten opzichte van 3G

Een 2G-systeem, waarbij mensen genezen of gevaccineerd moeten zijn om toegang te krijgen tot bepaalde plekken, kan het aantal besmettingen op deze locaties halveren ten opzichte van 3G, waarmee ook ongevaccineerden met een negatieve test naar binnen mogen. Dat blijkt uit een berekening die het Outbreak Management Team (OMT) naar het kabinet heeft gestuurd, hoewel er volgens de deskundigen zelf grote onzekerheden aan kleven.

Het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van de besmettingen op die locaties, ligt bij 2G zo'n 82 procent lager dan bij 3G.

20.45

Raad van State kritisch op wet, maar 2G 'is te rechtvaardigen'

De mogelijkheid om 2G-beleid in te voeren is "uit grondrechtelijk oogpunt te rechtvaardigen", oordeelt de Raad van State, de belangrijkste adviseur van de regering. Wel vindt de Raad van State dat in de wet duidelijk moet worden wanneer sprake is van een "hoogrisico-situatie". Alleen in zo'n situatie mag 2G worden ingezet. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge heeft dit alleen in de toelichting gezet.

2G maakt het mogelijk op bepaalde plekken alleen toegang te verlenen aan mensen die ofwel zijn gevaccineerd, ofwel zijn genezen (recent een corona-besmetting hebben doorgemaakt). De Jonge stuurde het wetsvoorstel waarin het 2G-systeem wordt vastgelegd maandagavond naar de Kamer.

19.19

Verschillende sectoren willen meer coronasteun van overheid

Verschillende bedrijfstakken willen dat het kabinet meer coronasteun geeft. Meerdere brancheverenigingen stuurden een brandbrief naar Den Haag waarin ze waarschuwen voor financiële problemen in hun sectoren. Het gaat om beveiligers, contractcateraars en verhuizers. In de brief vragen ze ook om al hun omzetverlies vergoed te krijgen.

De brancheverenigingen voor beveiligers, cateraars en verhuizers geven aan dat ze door de laatste coronamaatregelen, waardoor bijvoorbeeld veel evenementen niet door kunnen gaan, veel omzetverlies lijden.

19.11

Kabinet wil 2G mogelijk maken voor horeca, evenementen en cultuur

Het kabinet wil het mogelijk maken om 2G-beleid in te voeren voor de horeca, evenementen, cultuur en niet-essentiële dienstverlening. Daar kan men dan bezoekers toelaten die gevaccineerd zijn óf genezen van corona. Een negatieve test is dan niet meer voldoende. Dat staat in het wetsvoorstel dat het demissionaire kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

17.50

Steeds meer agressie tegen ziekenhuispersoneel

Ziekenhuizen lijken steeds meer last te hebben van agressie richting hun personeel. Volgens de beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen NU91 neemt de agressie weer toe nu het aantal coronabesmettingen en de druk op de zorg stijgen. Het Rotterdamse Erasmus MC zegt dat de beveiliging daar dagelijks drie tot vier keer moet komen helpen om te de-escaleren. Incidenteel moeten extra beveiligers worden ingezet, volgens een woordvoerster van het ziekenhuis.

NU91 zegt dat de agressie "een heel groot punt van zorg" is, zeker met het oog op een eventueel code zwart.

17.00

Ziekenhuizen bereiden zich voor op code zwart

Ziekenhuizen zijn begonnen met de voorbereidingen op de zogenoemde code zwart. Het Radboudumc in Nijmegen en het Rotterdamse Erasmus MC zijn net als eerder in de coronacrisis bezig medewerkers bij te scholen over de patiëntselectie die zij moeten maken als ziekenhuizen niet meer alle acute zorg kunnen leveren. Het Amsterdam UMC zegt dat hun mensen daar al op voorbereid zijn.

Die situatie wordt landelijk uitgeroepen door de minister van Volksgezondheid. Die zei, evenals voorzitter van de Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers, maandag al dat we nog ver van dat scenario verwijderd zijn. De beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) zei eerder op de dag juist dat code zwart niet ver weg meer is.

16.07

Nog steeds heel druk bij reserveren coronatest

Het is nog steeds heel druk bij het afsprakennummer van de GGD voor een coronatest. Dat meldt GGD GHOR Nederland. Het kan daardoor moeilijk zijn om een test in te boeken, zeker voor mensen die daar niet ver willen of kunnen reizen.

"Mensen kunnen helpen door later op de dag een afspraak te maken", laat de woordvoerster van de gezondheidsdienst weten. "Online is het in de avond en op de vroege ochtend rustiger. In principe is er voor iedereen plek", voegt ze eraan toe.

16.03

Minder drukte op de weg na strenger thuiswerkadvies

Nederlanders laten hun auto vaker staan sinds het advies geldt om alleen naar kantoor te gaan als het niet anders kan. Vorige week waren er op werkdagen zo'n 8 procent minder. Het aantal files ging vorige week tijdens werkdagen ongeveer door de helft.

Maar er rijden nog lang niet zo weinig personenauto's op de weg als op het dieptepunt in april 2020, tijdens de eerste lockdown. De verkeersdrukte zou tijdens werkweken nog ongeveer moeten halveren om dat niveau te bereiken.

15.58

Meer dan 23.000 positieve tests, op één na hoogste aantal ooit

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 23.066 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het op een na hoogste aantal ooit. Afgelopen donderdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zo'n 23.600 positieve tests. Het RIVM kreeg in de afgelopen dag 29 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting is overleden.

In de afgelopen zeven dagen zijn 151.196 besmettingen bevestigd. Dat is het hoogste weektotaal ooit. Ook overleden er die week 247 coronapatiënten. Dat zijn 35 mensen per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 12 maart.

15.42

3511 nieuwe coronabesmettingen in de provincie

Brabant heeft er 3511 coronabesmettingen bij. Dat zijn er een stuk meer dan de dag ervoor. Toen waren het er 2430.

Alleen op 19 en 20 november waren de coronacijfers hoger dan vandaag.

Wachten op privacy instellingen...
15.07

Code zwart in ziekenhuizen nog lang niet bereikt volgens Hugo de Jonge

Volgens Hugo de Jonge zijn we nog ''heel ver vandaag'' van code zwart in de ziekenhuizen. Hij ziet de uitspraken van de ziekenhuizen hierover vooral als een ''uiting van grote zorg''. Code zwart houdt in dat ziekenhuizen geen bedden meer over hebben en er wordt overgegaan op een ''niet-medische selectie'' over wie er nog wordt opgenomen

De Jonge wees erop dat momenteel 450 tot 460 bedden op de ic's zijn bezet met coronapatiënten. Het aantal beschikbare bedden wordt nu opgeschaald naar 1150 en kan in een latere fase nog naar 1350 bedden gaan, zei hij.

14.59

Mogelijk straks ook boosterprik met Janssen-vaccin

Nederlanders kunnen over een tijdje misschien ook een boosterprik met het coronavaccin van Janssen krijgen. De Europese toezichthouder, het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA), buigt zich over de extra dosis met het Nederlandse vaccin. Het bureau wil over een paar weken zijn oordeel klaar hebben.

De vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn al goedgekeurd voor boosterprikken. Onder meer in Nederland worden ze daarvoor gebruikt. De boosterprikken moeten de afweer tegen het coronavirus een oppepper geven.

14.43

2430 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen

Er liggen door heel Nederland 2430 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 114 patiënten meer dan een dag geleden.

Op de verpleegafdeling liggen 1960 mensen met corona. Op de ic liggen 470.

Afgelopen week werden er gemiddeld 305 nieuwe coronapatiënten per dag in de ziekenhuizen opgenomen. Dat is het hoogste niveau sinds 3 mei.

14.17

Dringende oproep Mark Rutte: hou je aan de coronaregels

Demissionair premier Mark Rutte doet een dringende oproep aan iedereen om zich beter te houden aan de basismaatregelen tegen het coronavirus. Anders kan het kabinet het zich volgens hem mogelijk niet permitteren te wachten met extra maatregelen tot 3 december, de dag waarop vooralsnog het volgende 'weegmoment' gepland staat.

12.40

Openbare leven in Oostenrijk ligt plat door lockdown

Oostenrijk zit sinds maandag weer in een lockdown. De winkels en horeca zijn dicht en mensen hebben een geldige regel nodig om hun huis te verlaten. Ze mogen bijvoorbeeld wel nog gaan werken, een stukje wandelen of naar de supermarkt gaan.

Die maatregelen hebben ok gevolgen voor toeristen. Zo zijn er geen kerstmarkten en mogen hotels na het begin van de lockdown geen nieuwe toeristen meer ontvangen.

Ook heeft de overheid besloten om over te gaan tot een vaccinatieplicht, die op 1 februari ingaat. Weigeraars riskeren een boete die kan oplopen tot 3600 euro. Wie later geen boosterprik haalt, kan volgens minister van Grondwettelijke Zaken Karoline Edtstadler een geldstraf krijgen van 1500 euro.

11.12

'Code zwart duurt niet lang meer'

Het duurt niet lang meer voor Nederland 'code zwart' bereikt, de toestand waarin ziekenhuizen zo weinig plaatsen over hebben dat ze moeten kiezen wie ze nog opnemen. Daarvoor waarschuwt de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland. Zondag luidde voorzitter Tanja van Roosmalen van de Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen de noodklok al in het tv-programma KRAAK.

Het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen en de intensive care blijft maar stijgen. En de piek is nog niet bereikt, waarschuwt de beroepsvereniging. Verder vallen artsen en verpleegkundigen uit, doordat ze zelf besmet raken of de werkdruk na bijna twee jaar coronacrisis niet meer aankunnen. Ook de thuiszorg heeft het druk, waardoor het lastig is om opgeknapte patiënten uit het ziekenhuis te ontslaan. Zo blijven bedden bezet.

11.06

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren maandagochtend 377 coronapatiënten opgenomen, 47 meer dan vrijdag. Dat maakte het ROAZ maandagochtend rond elf uur bekend. De voorbije 24 uur zijn 28 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat twintig coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Een werd overgeplaatst en een coronapatiënt overleed het afgelopen etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

10.50

Optimisme na miljoenste boostervaccin in België

In België is afgelopen weekend de miljoenste boosterprik tegen het coronavirus gezet, meldt de krant Het Laatste Nieuws. Daar werd in september mee begonnen. In eerste instantie alleen bij mensen met een verminderde immuniteit en bewoners van woonzorgcentra. Sinds vorige maand komen alle 65-plussers in aanmerking. Van hen heeft inmiddels bijna veertig procent de prik gekregen. De hoop is dat de druk op de ziekenhuizen hierdoor afneemt.

10.18

Mark Rutte over rellen: 'Puur geweld onder het mom van demonstreren'

De rellen van de afgelopen dagen in onder meer Roosendaal zijn volgens demissionair premier Mark Rutte 'puur geweld onder het mom van demonstreren'. Rutte zegt zich te realiseren dat er in de samenleving veel spanningen vanwege alle corona-ellende. Hij zegt het recht op demonstraties altijd te zullen verdedigen. "Maar ik zal nooit accepteren dat idioten puur geweld gebruiken tegen politie en ambulancemedewerkers onder het mom van 'we zijn ontevreden'."

Demissionair premier Mark Rutte.
Demissionair premier Mark Rutte.
09.42

Mkb wil meer compensatie voor ondernemers

Ondernemers zouden langer de tijd moeten krijgen om hun belastingschuld terug te betalen. Daarvoor pleitte ondernemersvereniging MKB-Nederland maandagochtend in het Financieele Dagblad. In het NOS Radio 1 Journaal lichtte directeur Leendert-Jan Visser het pleidooi toe. "De afspraak met het kabinet was: zodra het kabinet genoodzaakt was om beperkende maatregelen te nemen moet er ook compensatie zijn voor de geleden schade", zei Visser, Ondernemers moeten nu volgend jaar beginnen met het aflossen van de belastingschuld, en hebben daarvoor tot oktober 2027 de tijd.

09.18

Sommige Duitse kerstmarkten open, andere blijven dicht vanwege coronavirus

Nederlanders die een bezoek willen brengen aan een traditionele Duitse kerstmarkt, doen er goed aan zich voor vertrek te informeren. Markten in steden zoals Neurenberg, Dresden en München blijven maandag dicht vanwege zorgen over de verspreiding van het coronavirus. Grote kerstmarkten in steden als Keulen, Berlijn, Frankfurt, Karlsruhe en Hannover gaan naar verwachting wel gewoon open.

De kerstmarkt in Neurenberg (foto: ANP 2015).
De kerstmarkt in Neurenberg (foto: ANP 2015).
07.24

Nederlandse consumentenvertrouwen gaat fors omlaag

De stemming onder consumenten in Nederland is deze maand flink verslechterd. Volgens het CBS werden Nederlanders zowel somberder over het algehele economische klimaat als over hun eigen financiële situatie. Dit mede vanwege de oplopende prijzen. De graadmeter kwam voor november uit op -19 tegen -10 in oktober. Daarmee is het vertrouwen weer terug op het niveau van februari dit jaar, toen Nederland nog in een grote coronalockdown verkeerde.

Wachten op privacy instellingen...
06.28

Australië opent grenzen weer voor studenten en arbeidskrachten

Australië zal vanaf 1 december na ruim anderhalf jaar zijn grenzen weer openen voor buitenlandse studenten en arbeidskrachten. Het moet volgens de Australische premier Scott Morrison de economie van het land een impuls geven. Ook zijn toeristen uit Zuid-Korea en Japan weer welkom. Wel moet iedereen die het land in wil volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus en zich voor vertrek hebben laten testen.

03.30

Oostenrijk maandag weer compleet op slot vanwege coronavirus

Oostenrijk gaat maandag weer compleet op slot om de sterke toename van het aantal coronabesmettingen te keren. Alleen supermarkten, drogisten en apotheken mogen openblijven, horeca en de meeste scholen blijven in ieder geval de komende tien dagen dicht. Mensen mogen alleen van huis voor boodschappen, lichaamsbeweging, werk of bezoek aan een arts. De lockdown vormt de opmaat voor de algemene vaccinatieplicht, een primeur in de Europese Unie, die op 1 februari ingaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.