Mattijs krijgt derde en vierde coronaprik: 'Enorm beschermd straks'

23 november 2021 om 14:35 • Aangepast 23 november 2021 om 15:35
nl
De 44-jarige Mattijs uit Waalre is gevaccineerd tegen het coronavirus, maar kreeg onlangs een oproep om zich opnieuw twee keer te laten prikken. En foutje of niet, hij gaat daar gewoon gebruik van maken. "Ik denk niet dat het kwaad kan, sterker nog, ik verwacht dat ik dan juist enorm beschermd ben."
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

In mei kreeg de Waalrenaar twee prikken tegen het coronavirus. Maar omdat hij niet over een DigiD beschikt, lukte het hem niet een digitale QR-code te krijgen.

Het papiertje waarop stond dat hij gevaccineerd is, belandde in de prullenbak. Matthijs dacht het niet meer nodig te hebben. Maar ondanks een aantal telefoontjes naar de GGD, heeft hij nu nog steeds geen vaccinatiebewijs.

Echte problemen heeft hem dat nog niet opgeleverd. "Eerder alleen maar voordelen", lacht hij, "want zo ik had een goede reden om feestjes waar ik eigenlijk geen zin in had, af te zeggen."

Afgelopen zomer verhuisde hij naar België, net over de grens onder Eindhoven. "Tot mijn verbazing kreeg ik deze week een uitnodiging om me opnieuw twee keer te laten vaccineren."

De Belgische vaccinatie-oproep (foto: Mattijs)
De Belgische vaccinatie-oproep (foto: Mattijs)

Dat het aantal coronabesmettingen weer hard stijgt, is voor Mattijs reden om van het Belgische aanbod gebruik te maken. "Ik verwacht dat de maatregelen nog veel strenger worden, de komende tijd", zegt hij.

"Ik kan me voorstellen dat ik straks niet eens meer naar de bouwmarkt kan zonder coronabewijs."

"Wie weet belanden we opnieuw in een lockdown. Ik kan me zomaar voorstellen dat ik straks niet eens meer een bouwmarkt in kan wandelen, zonder coronabewijs. Daarom laat ik me voor een derde en vierde keer vaccineren. Dan hoef ik me daar tenminste geen zorgen meer om te maken, is alles gewoon geregeld en ben ik er klaar mee."

Bang voor extreme bijwerkingen of andere lichamelijke reacties is hij niet. "Ik ga er vanuit dat mijn lichaam al weerstand heeft opgebouwd", zegt hij. "En in Israël gebeurt het al, daar wordt ook een vierde vaccin toegediend aan de bevolking."

"Wie weet ben ik zometeen de eerste Nederlander die vier prikken heeft gehad."

"Hier in Nederland krijgen ouderen binnenkort de eerste boosterprik, omdat ze merken dat de effectiviteit van het vaccin minder wordt", vervolgt Mattijs. "Voor mij is het inmiddels ook een half jaar geleden, dus ik denk niet dat het kwaad kan. Sterker nog, ik verwacht dat ik juist enorm beschermd ben. Het zou zomaar kunnen dat ik zometeen de eerste Nederlander ben die vier prikken heeft gehad."

Volgens Joost van der Steen, vaccinatie-coördinator van de GGD Zuid-Oost Brabant, is een dubbele vaccinatiedosis niet uniek. "Er zijn mensen die bij de huisarts gevaccineerd zijn met AstraZeneca. Het vervelende is dat die personen worden geregistreerd in een informatiesysteem van de huisartsen, terwijl de GGD een ander systeem gebruikt. Daarom kunnen wij in die gevallen niet zien of iemand al gevaccineerd is."

"Mensen die dit weten en die niet zoveel vertrouwen in AstraZeneca hebben, stappen dan ook soms naar de GGD voor twee nieuwe vaccinaties van een ander middel, bijvoorbeeld Pfizer of Moderna. Medisch gezien kan dat en zitten er geen risico's aan. Maar vaccineren met hetzelfde middel - het zogenoemde homoloog vaccineren - heeft wel de voorkeur."

Ook qua bijwerkingen maakt Van der Steen zich geen zorgen. "Als je al twee vaccinaties hebt gehad, dan zal een derde of vierde prik waarschijnlijk geen problemen opleveren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.