Liveblog

Coronanieuws: Rutte hoopt op normale kerst, maar 'absoluut geen garanties'

26 november 2021 om 06:07 • Aangepast 6 december 2021 om 14:54
nl
In dit liveblog houden we je vrijdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Vanaf zondag een avondlockdown, scholen blijven open
  • In de Brabantse ziekenhuizen waren vrijdagochtend 422 coronapatiënten opgenomen.
  • Landelijk 22.274 positieve tests, eerste daling gemiddelde in bijna 2 maanden.
  • Brabant: 3291 coronabesmettingen tegenover 4158 woensdag.

Liveblog

22.15

Scholierenorganisatie LAKS: tevreden, weer wennen aan mondkapjes

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is tevreden dat de scholen openblijven. "Voor de academische, sociale en mentale ontwikkeling van middelbare scholieren is het van groot belang dat leerlingen fysiek naar school kunnen blijven gaan", zegt voorzitter Iben Maas.

22.00

Popsector baalt van sluiting, wil heldere regels voor steun

De popsector verwacht dat veel podia de komende tijd de deuren sluiten omdat het met de nieuw aangekondigde maatregelen bijna niet mogelijk is concerten te organiseren. De sector vraagt om heldere regels met betrekking tot de aangekondigde steunpakketten.

"Heel jammer dat we dicht moeten, zeker omdat we niet bijdragen aan besmettingen, maar als het bijdraagt aan het afnemen van de druk op ziekenhuizen werken we mee", zegt Berend Schans namens de brancheorganisatie van poppodia en festivals VNPF. Hij denkt dat veel podia de komende weken de deuren helemaal zullen sluiten. "Feitelijk is dit een 100 procent lockdown."

21.05

Horeca wordt volgens bond platgelegd door vervroegde sluiting

Het kabinet legt de horeca ‘feitelijk plat’, maar komt verder met ‘halfzachte maatregelen’, concludeert voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Hij vreest dat de impact van de pandemie op deze manier ‘nog lang bij ons zal blijven’ en noemt de gevolgen voor de horecabranche niet te overzien. Wel vindt de branchevoorman het goed dat er nu serieus werk wordt gemaakt van een aanvulling op het huidige compensatiepakket.

De vrijdagavond aangekondigde verplichte sluiting om 17.00 uur biedt voor sommige restaurants wellicht nog een klein beetje ruimte. Maar voor het merendeel van de horeca komt dit in de ogen van Willemsen neer op een volledige lockdown.

Afhalen en bezorgen van eten blijft komende tijd wel mogelijk. Willemsen denkt dat er vanuit de horeca weer veel initiatieven ontplooid zullen worden om mensen op die manier toch te kunnen bedienen. “Dat hebben we vorig jaar ook gezien. Er zit heel veel creativiteit in de horeca.”

Foto: Jeffrey Groeneweg/ANP.
Foto: Jeffrey Groeneweg/ANP.
20.40

Theaters: maatregelen staan gelijk aan volledige sluiting

De theatersector vindt dat de vrijdag aangekondigde maatregelen vrijwel gelijk staan aan een volledige sluiting. De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) meent dat door de vroege sluitingstijd en de maximale zaalbezetting van slechts 33 procent de toch al beschadigde sector alleen maar verder beschadigd zal raken.

“De theatersector wordt hard geraakt”, zegt de VSCD in een reactie op de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet. “December is normaal gesproken een drukke maand, met veel mooie producties. Een sluitingstijd van 17.00 uur betekent dat veel voorstellingen niet kunnen doorgaan. De beperking tot maximaal 30 procent van de capaciteit maakt de resterende voorstellingen onrendabel.”

Ook het negatief binnenlands reisadvies helpt de sector niet, meent de VSCD. “In de praktijk is er weinig wat nog door kan gaan.”

19.53

Rutte hoopt op normale kerst, maar 'absoluut geen garanties'

Demissionair premier Mark Rutte ‘hoopt op een normale kerst’, maar kan daarover ‘absoluut geen garanties’ geven. ‘Het kan langer duren’ voordat de vrijdag aangekondigde aangescherpte maatregelen tegen het coronavirus kunnen worden ingetrokken. Vooralsnog geldt het pakket tot en met 18 december.

"Dit is echt nodig voor drie weken", benadrukt Rutte. Op 14 december bekijkt het kabinet of de maatregelen het gewenste effect hebben gehad. Maar het wordt volgens de premier ook 'interessant' om komende week te zien of de maatregelen van twee weken geleden tot een daling van de besmettingen hebben geleid.

19.46

750 militairen helpen vaccineren en afnemen coronatesten

Defensie gaat de komende tijd met 750 militairen de GGD’s helpen met vaccineren en het afnemen van coronatesten. Dat meldt Defensie. De eerste grote groep militairen gaat naar verwachting volgende week al aan de slag voor de GGD.

“Ze worden zorgvuldig en op de kortst mogelijke termijn klaargestoomd voor verschillende taken. Op vaccinatielocaties kunnen ze bijvoorbeeld worden ingezet als prikker. In teststraten als bemonsteraar”, laat Defensie weten.

Zestig militairen ondersteunen het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht). Die groep gaat zorgverleners hulp bieden met ‘handen aan het bed’. Het gaat om militair artsen, verpleegkundigen en runners

Foto: Defensie.
Foto: Defensie.
19.42

Kabinet trekt nog eens 2,2 miljard uit voor extra steun bedrijven

Het kabinet gaat weer meer steun geven aan ondernemers die geraakt zijn door de coronamaatregelen. De loonsteunregeling NOW keert terug: bedrijven krijgen een deel van de loonsom vergoed als hun omzet behoorlijk daalt.

De tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) was in het vierde kwartaal al beschikbaar, maar ondernemers krijgen nu 100 procent van de geschatte vaste lasten vergoed, in plaats van 85 procent.

Met de uitbreiding van de steun is zo'n 2,2 miljard euro gemoeid, laat het ministerie van Economische Zaken weten. De terugkeer van de loonsteun, in de vorm van 'NOW 5', kost zo'n 1,5 miljard euro. Bedrijven kunnen 85 procent van de loonkosten vergoed krijgen.

Het ministerie van Sociale Zaken hoopt dat werkgevers nog voor het einde van het jaar kunnen aankloppen bij het loket voor de loonsubsidie.

19.30

Vanaf zondag een 'avondlockdown', dit zijn alle nieuwe maatregelen

Vanaf aanstaande zondag geldt een 'avondlockdown': tussen vijf uur 's avonds tot vijf uur 's ochtends moeten heel veel sectoren de deuren sluiten. Vooralsnog duren de nieuwe coronamaatregelen drie weken. Hier vind je een overzicht van alle nieuwe maatregelen.

19.26

'Let extra op kwetsbare mensen'

Demissionair premier Mark Rutte roept op de komende weken extra te letten op mensen die in een onveilige thuissituatie zitten of eenzaam zijn. De aangescherpte coronamaatregelen, waardoor mensen weer veel meer thuis komen te zitten, kunnen ‘op een afschuwelijke manier doorwerken achter de voordeur’, waarschuwt hij.

Rutte denkt met name aan vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Maar ook aan ouderen die door alle beperkingen verder dreigen te vereenzamen.

“We moeten echt, ook nu weer, op elkaar blijven letten”, zegt Rutte. “Dus vraag gewoon eens aan mensen: hoe gaat het met je. En als je mensen kent die echt in een onveilige thuissituatie zitten, neem dan contact op met de instanties die we daarvoor hebben. Juist in deze fase mag het niet ieder voor zich zijn.”

19.12

Twee keer per week zelftesten voor schoolkinderen vanaf groep 6

Schoolkinderen vanaf groep 6 krijgen het dringende advies om voortaan twee keer per week een zelftest doen. Dat heeft demissionair minister-president Mark Rutte vrijdagavond bekendgemaakt tijdens een coronapersconferentie. Ook leerkrachten moeten zelftesten doen. Kinderen vanaf twaalf jaar moeten ook bij milde verkoudheid thuisblijven.

Het kabinet wil de scholen openhouden, omdat de maatschappelijke impact van sluiting te groot is, zei Rutte.

Scholen krijgen het dringend advies, al dan niet opnieuw, looproutes in de gebouwen aan te brengen en pauzes te spreiden. Daar waar mogelijk geldt het advies klassen in kleinere groepen onder te verdelen en ervoor te zorgen dat die niet met elkaar in contact komen.

Foto: ANP.
Foto: ANP.
19.00

'Nieuwe coronavariant zorgelijk'

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de nieuwe coronavariant die is ontdekt in Zuid-Afrika als zorgelijk bestempeld. De variant krijgt de naam Omicron, zoals ook eerdere varianten benoemd zijn met een letter uit het Griekse alfabet.

Voorlopig onderzoek laat volgens de WHO zien dat het virus met deze mutaties besmettelijker is dan eerdere varianten, terwijl de heersende Delta-variant al voor een besmettingsgolf in Europa en elders zorgt.

Volgens de WHO is ook de kans op een herbesmetting bij Omicron mogelijk groter dan bij andere varianten. De nieuwe variant is goed op te sporen met huidige PCR-testen en er wordt verder onderzoek naar gedaan.

16.37

Politie voorbereid op ongeregeldheden na persconferentie

De Nationale Politie houdt rekening met onaangekondigde demonstraties, ongeregeldheden en mogelijk rellen na de persconferentie van vrijdagavond over een aanscherping van de coronamaatregelen. Een woordvoerder van de korpsleiding zegt dat de politie voorbereid is ‘op al dan niet aangekondigde demonstraties’.

Politiebonden kondigden donderdag stiptheidsacties en werkonderbrekingen aan, te beginnen bij de mobiele eenheid (ME). De politiebonden benadrukken vrijdagmiddag in een gezamenlijke verklaring: “Het is niet waar dat de inzetbaarheid van de politie dit weekend al minder groot zal zijn door vakbondsacties. Dat bericht doet de ronde via sociale media, maar is totaal ongegrond. De gisteren aangekondigde stiptheidsacties en werkonderbrekingen zullen binnen afzienbare tijd van start gaan, maar de voorbereidingen vragen nog enige tijd. Laat je dus niet misleiden door dit fake news.”

Archieffoto: Rein van Zanen/ANP.
Archieffoto: Rein van Zanen/ANP.
16.04

'Fabrikanten beloofden vaccin aan te passen aan variant'

De fabrikanten van coronavaccins die de Europese Unie in de arm heeft genomen hebben beloofd hun vaccin ‘onmiddellijk’ aan te passen aan nieuwe virusvarianten. Er zijn dus voorzorgsmaatregelen genomen voor de komst van een verontrustende nieuwe variant als die uit Zuid-Afrika, verzekert voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

Von der Leyen heeft vrijdag overlegd met de fabrikanten en met wetenschappers over de nieuwe variant, laat ze weten.

De variant beheerst het nieuws omdat die nog een stuk besmettelijker lijkt dan de Delta-variant die nu al hevig huishoudt in de EU. De variant zou bovendien minder vatbaar kunnen zijn voor de beschikbare coronavaccins, omdat hij op veel onderdelen verschilt van de variant waarop de vaccins zijn toegesneden.

15.20

3261 besmettingen in Brabant, landelijk 21.350 positieve tests

Er zijn tussen donderdagochtend en vrijdagochtend 3261 coronabesmettingen geregistreerd in Brabant. Gisteren waren er 3289 besmettingen in onze provincie. Landelijk zijn er 21.350 positieve tests bij het RIVM binnengekomen. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week vrijdag, en daardoor blijft het gemiddelde ook vrijwel gelijk.

Wachten op privacy instellingen...
15.15

ECDC omschrijft nieuwe variant coronavirus als 'zorgelijk'

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) omschrijft de nieuwe coronavariant B.1.1.529 als zorgelijk. De variant komt voor in het zuiden van Afrika en is ook vastgesteld in een klein aantal andere landen, waaronder België.

De nieuwe status van de variant staat op de website van het ECDC. Op de Europese lijst staan al de varianten Beta, Gamma en Delta. Die werden voor het eerst vastgesteld in respectievelijk Zuid-Afrika, Brazilië en India. B.1.1.529 is volgens wetenschappers mogelijk besmettelijker dan de Delta-variant, die nu in meerdere landen zware besmettingsgolven veroorzaakt.

15.00

Landelijk 2600 coronapatiënten in de ziekenhuizen

Er liggen 2598 mensen in het ziekenhuis met een coronabesmetting. Dat is het hoogste aantal sinds 4 mei. In de afgelopen dag steeg het totale aantal opgenomen patiënten met 53.

Op de verpleegafdeling liggen nu 2070 coronapatiënten. De laatste keer dat de klinieken zo veel mensen onder hun hoede hadden, was op 6 januari. Ten opzichte van donderdag liggen er 55 coronapatiënten meer. De bezetting op de intensive cares daalde juist iets. Het aantal coronapatiënten daar daalde met twee naar 528.

14.30

NZa: inmiddels 33 procent minder operatiekamers beschikbaar

In de ziekenhuizen was vrijdag 33 procent minder operatiekamers in gebruik dan normaal. Maandag lag het percentage nog op 29 procent. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Ook zeiden inmiddels achttien ziekenhuizen de kritieke planbare zorg niet, of niet altijd, binnen de vereiste zes weken te kunnen bieden. Maandag waren dit er nog veertien.

14.25

De Jonge over maatregelen: zet je schrap voor een barre winter

Het kabinet zal de komende tijd echt fors moeten ingrijpen om het aantal coronabesmettingen te verlagen, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Hij waarschuwt dat mensen zich "schrap moeten zetten voor een barre winter". Het kabinet zal "alle maatregelen nemen die nodig zijn om de zorg te ontlasten".

"Als je het zo hard ziet oplopen, moet je die kentering forceren", zegt De Jonge op de dag dat hij een nieuwe fase in de zorg aankondigt. In het hele land worden planbare operaties uitgesteld om meer acute zorg te kunnen verlenen. De maatregelen die eerder deze maand werden aangekondigd, hebben nog weinig effect.

14.10

Vanaf zondag een avondlockdown, scholen blijven open

Vanaf zondag moeten een hoop sectoren tussen 17.00 uur en 05.00 uur sluiten. Deze maatregelen gaat drie weken duren. Dat vertellen ingewijden aan de NOS. Volgens deze ingewijden geldt dat voor onder meer de horeca, niet-essentiële winkels, de cultuursector, doorstroomlocaties en de amateursport. Scholen blijven wel open. Leerlingen vanaf groep 6 moeten een mondkapje op in de gangen.

Met de maatregelen hoopt het kabinet het aantal coronabesmettingen te verminderen, om de zorg uiteindelijk te ontlasten.

Horecagelegenheden, zoals in Breda, moeten nog vroeger dicht (foto: Jeffrey Groeneweg/ANP.
Horecagelegenheden, zoals in Breda, moeten nog vroeger dicht (foto: Jeffrey Groeneweg/ANP.
13.55

De Jonge kondigt fase 2D af: alle ziekenhuizen stellen planbare operaties uit

Zorgminister Hugo de Jonge heeft de zogeheten 'fase 2d' afgekondigd. Alle ziekenhuizen stellen planbare zorg uit, indien nodig en 'medisch aanvaardbaar' worden ook kritieke planbare operaties langer uitgesteld dan eigenlijk de bedoeling is. Dit om handen vrij te spelen voor zorg voor Covid-patiënten en op de intensive cares. Ook wordt de hulp van Defensie ingeschakeld.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding en het Landelijk Netwerk Acute Zorg hadden om de invoering van deze aanpak gevraagd.

Coronaminister Hugo de Jonge (foto: Bart Maat/ANP).
Coronaminister Hugo de Jonge (foto: Bart Maat/ANP).
13.45

Belgische horeca om 23.00 uur dicht, nachtleven sluit

De Belgische horeca moet voorlopig weer om 23.00 uur sluiten en het nachtleven gaat opnieuw dicht. Ook privéfeestjes zijn de komende weken verboden, hebben de autoriteiten besloten. Met de nieuwe maatregelen hoopt België de nieuwe golf van coronabesmettingen te bedwingen.

Ook België boekt de laatste dagen recordaantallen coronagevallen. De ziekenhuizen dreigen de toeloop van patiënten niet meer aan te kunnen en ook testcentra kunnen het werk niet meer aan. Ruim een week geleden werden de coronamaatregelen al aangescherpt, maar dat blijkt niet genoeg.

13.40

Passagiers van twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika vast op Schiphol

Passagiers van twee KLM-vluchten die vrijdagochtend vanuit Zuid-Afrika zijn geland op Schiphol, worden in het vliegtuig op de luchthaven vastgehouden. In overleg met de GGD worden zij getest op corona, dit in verband met de nieuwe, vermoedelijk besmettelijkere variant die in het zuidelijke deel van Afrika is ontdekt.

13.30

Meer landen voeren reisbeperkingen in voor zuidelijk Afrika

Steeds meer landen voeren reisbeperkingen in voor zuidelijk Afrika als gevolg van de coronavariant die daar is vastgesteld. Naast Nederland gaat het om onder meer Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Oostenrijk en Italië. Eerder legde het Verenigd Koninkrijk het vliegverkeer ook al aan banden. De Europese Commissie wil dat er onmiddellijk gestopt wordt met het vliegverkeer van en naar zuidelijk Afrika.

Er worden wel uitzonderingen gemaakt voor eigen burgers, die in sommige landen na een reis in het zuiden van Afrika thuis in quarantaine moeten. Ook buiten Europa nemen steeds meer landen maatregelen. Zo voeren bijvoorbeeld Singapore, Maleisië en Bahrein eveneens reisbeperkingen in.

13.10

Mogelijk besmettingen in België met variant uit zuidelijk Afrika

België onderzoekt twee mogelijke besmettingen met de verontrustende nieuwe variant van het coronavirus die in zuidelijk Afrika de kop heeft opgestoken. Of het inderdaad om B.1.1.529 gaat "is niet zeker, maar het kan wel", zegt de Belgische huisviroloog Marc Van Ranst.

Het is onduidelijk of het bijvoorbeeld om onlangs aangekomen reizigers zou gaan. Later op de dag of zaterdag komt er uitsluitsel, denkt Van Ranst. Maar hoe dan ook: "het nuchtere feit is dat deze variant waarschijnlijk reeds in heel beperkte mate aanwezig is in Europa", zegt hij. "Het kan bijna niet anders."

12.35

RIVM: nieuwe coronavariant buiten de deur houden wordt moeilijk

Het wordt waarschijnlijk zeer lastig om de nieuwe, vermoedelijk besmettelijkere coronavariant die in zuidelijk Afrika is gesignaleerd buiten de deur te houden, zegt viroloog Chantal Reusken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De verspreiding van nieuwe varianten is tot dusver vrijwel nooit beperkt gebleven tot een bepaald gebied. "Wat we kunnen doen is zo veel mogelijk vertragen." Volgens Reusken zijn er "nog geen aanwijzingen" dat de variant nu al in Nederland is.

12.30

ECDC: einde van Nederlandse coronagolf nog niet in zicht

Nederland zit nog niet op de piek van de huidige coronagolf. Volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC blijft het aantal positieve tests voorlopig stijgen. De organisatie berekent dat meer dan 186.000 Nederlanders volgende week te horen krijgen dat ze besmet zijn geraakt.

In het slechtste scenario zouden er volgende week zelfs bijna 225.000 positieve tests kunnen zijn, gemiddeld bijna 32.000 nieuwe gevallen per dag. In dat geval blijkt 1 op elke 78 Nederlanders besmet.

12.00

Per direct vliegverbod op Zuid-Afrika

Het kabinet heeft besloten dat er per direct een vliegverbod komt voor vluchten uit landen in Zuid-Afrika. Het gaat om de landen Zuid-Afrika, Lesotho, Eswatini, Botswana, Namibië en Zimbabwe. Het vliegverbod gaat vandaag 26 november om 12.00 uur Nederlandse tijd in en geldt tot en met 4 december 23.59 uur.

11.50

Eerste 'coronahelikopter' van Zuyderland naar Duitsland vertrokken

De speciaal voor coronazorg ingerichte traumahelikopter Lifeliner 5 is vrijdag rond de middag vanuit het Zuyderlandziekenhuis in Heerlen met een coronapatiënt vertrokken naar Duitsland. De patiënt lag op de intensive care in Heerlen en wordt naar een ziekenhuis in Münster gevlogen, meldt een woordvoerder van Zuyderland.

De helikoptervlucht vanuit Heerlen bijt de spits af van verplaatsingen van coronapatiënten door de lucht vanuit Nederland naar Duitsland. De helikopter vliegt vanuit Leeuwarden in opdracht van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De Lifeliner 5 is eerder ook al ingezet voor vervoer van coronapatiënten.

11.45

Economen: nog te vroeg om impact nieuwe virusvariant te bepalen

De wereldwijde aandelenmarkten lieten vrijdag forse verliezen zien door de ontdekking van een nieuwe coronavariant in zuidelijk Afrika. Volgens verschillende internationale economen en beleggingsexperts is het in dit stadium echter nog te vroeg om de mogelijke economische gevolgen in te schatten. Veel hangt af of de nieuwe variant resistent is tegen de bestaande coronavaccin

11.15

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren vrijdagochtend 422 coronapatiënten opgenomen. Dat maakte het ROAZ rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn vijftig nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 41 coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Dertien coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen, dat zijn er vier meer dan een dag eerder. Acht patiënten werden overgeplaatst.

11.10

Duitsers mijden Nederlandse vakantieparken in decembermaand

Nederlanders blijven deze winter graag in eigen land, merkt bungalowparkenuitbater Roompot. Duitse gasten kiezen daar de laatste weken ook steeds meer voor, met name gezinnen met kinderen mijden Nederland. Omdat Nederland door Duitsland tot hoogrisicogebied is verklaard moeten kinderen onder de 12, die nog niet zijn ingeënt, bij terugkeer naar Duitsland in quarantaine, verklaart een woordvoerder van het bedrijf.

Doordat er meer Nederlanders boeken, komen de parken toch wel vol. Roompot merkt wel dat er minder grote groepen boeken. Waar voorheen nog wel meerdere gezinnen gezamenlijk op vakantie gingen rond de feestdagen, zijn die groepen dit jaar wat kleiner.

11.00

Verpleegkundigen eisen zeggenschap om zorgproblemen op te lossen

Intensive care-verpleegkundigen weten zelf het beste welke maatregelen nodig zijn om de grote personeelstekorten in hun sector op te lossen, stelt een groep zorgprofessionals in een manifest. De groep, die zichzelf Nurse Minded noemt, eist daarom meer inspraak.

"Wij weten wat nodig is om dit werk te kunnen doen en hoe je het aantrekkelijk maakt voor nieuw talent", stellen de verpleegkundigen, van wie de meesten op een intensive care (ic) werken. Volgens hen hebben twee jaar van "politieke overpeinzingen" nauwelijks verandering opgeleverd. "De kern van het probleem lijkt nog steeds niet door te dringen tot de beslissers in de zorg", klinkt het.

10.45

Ook JBZ moet reguliere zorg afschalen door stijgend aantal coronapatiënten

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft ook besloten de reguliere zorg af te schalen. Hierdoor komt er meer personeel beschikbaar voor het toenemend aantal coronapatiënten. Dat meldt Dtv Nieuws. “Wij kunnen al een tijd niet meer de zorg bieden die je van ons gewend bent.”, aldus een woordvoerder van het JBZ. De spoedzorg en een belangrijk deel van de spreekuren gaan gewoon door, maar een groot deel van de planbare operaties wordt afgezegd.

De artsen moeten afwegen welke zorg medisch gezien kan worden uitgesteld. De mensen van wie de operatie, behandeling of de poliklinische afspraak wordt afgezegd, worden hiervan op de hoogte gebracht. “Dat doet ons zorgverlenershart pijn. Het leidt bij onze patiënten mogelijk tot gezondheidsschade en dus mogelijk tot verlies van kwaliteit van leven.”

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch (archieffoto: Karin Kamp).
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch (archieffoto: Karin Kamp).
10.15

De Jonge: verbod op vluchten uit zuidelijk Afrika

Vluchten uit zuidelijk Afrika zijn wegens zorgen over de nieuwe coronavariant vanaf vandaag 12.00 uur verboden. Dat zegt zorgminister Hugo de Jonge. Daarnaast worden de landen waar het om gaat toegevoegd aan de lijst van landen met een zeer hoog risico. De passagiers op vluchten die uit de regio nog onderweg zijn, worden op Schiphol getest en moeten daarna in quarantaine.

08.40

Europese Commissie wil stop vliegverkeer zuidelijk Afrika

De Europese Commissie wil dat er onmiddellijk gestopt wordt met het vliegverkeer van en naar zuidelijk Afrika vanwege de daar ontdekte coronamutatie B.1.1.529. Voorzitter Ursula von der Leyen zegt dat de maatregel snel wordt besproken.

07.30

Onderzoek: binnensporten 'hard' geraakt door coronapandemie

Vooral binnensportverenigingen hebben te maken met teruglopende ledenaantallen als gevolg van de coronacrisis. Dat staat in de vierde Monitor Sport en Corona, opgesteld door het Mulier Instituut. Bij 4 op de 10 sportverenigingen is het ledenaantal in de afgelopen twaalf maanden gedaald.

Het Mulier Instituut doet al sinds het uitbreken van de coronacrisis onderzoek naar de gevolgen daarvan op de financiering van de sport en op het sport- en beweeggedrag van Nederlanders. Het onderzoeksinstituut krijgt steun van het ministerie van VWS, sportkoepel NOC*NSF en de Vereniging Sport en Gemeenten. De vierde monitor is aangeboden aan de Tweede Kamer.

07.10

Bonaire kondigt strengere coronamaatregelen aan

Bonaire heeft te maken met oplopende besmettingen en dat dwingt volgens gezaghebber Edison Rijna de overheid ertoe nieuwe coronamaatregelen te nemen. Op het eiland met zon 20.000 bewoners zijn donderdag 210 besmettingen geregistreerd. Van de helft van de laatste besmettingen is de bron onbekend.

Tegelijkertijd zijn meer dan 16.000 personen boven de 18 jaar een keer geprikt en 14.255 personen twee keer geprikt. Van de jongeren tussen 12 en 18 jaar zijn er 744 volledig gevaccineerd.

06.55

Veiligheidsberaad buigt zich over coronamaatregelen

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad buigen zich om 09.00 uur over de coronamaatregelen die het kabinet s avonds wil bekendmaken. Het gaat om een ingelaste, digitale vergadering, waarbij ook demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus aanschuift. Voorzitter Hubert Bruls geeft niet direct een reactie na afloop. Dat doet hij na de coronapersconferentie.

06.15

Bezorgde reacties en kelderende beurzen om nieuwe coronavariant

De nieuwe coronamutatie B.1.1.529 die in Zuid-Afrika rondwaart en donderdag wereldkundig werd gemaakt, zorgt overal ter wereld voor bezorgde reacties. Engeland, Israël en Schotland sluiten de grenzen voor meerdere Afrikaanse landen en ook Australië overweegt reisbeperkingen in te stellen. Intussen kelderden de Aziatische markten en olieprijzen in reactie op het nieuws.

De coronamutatie wijkt in veel opzichten af van de Delta-variant en lijkt volgens een analist van de BBC "nauwelijks meer" op het originele virus zoals dat begin vorig jaar in de Chinese stad Wuhan werd aangetroffen. Wetenschappers vinden het nog te vroeg om iets te zeggen over de effectiviteit van de bestaande vaccins bij deze nieuwe variant, want er is nog te weinig data beschikbaar.

06.00

Black Friday zorgt mogelijk voor extra drukte in de winkelstraten

Black Friday zorgt vrijdag mogelijk voor extra drukte in de Nederlandse winkelstraten, iets wat vanwege de vele coronabesmettingen van de laatste tijd gevoelig ligt. Koopjesjagers verspreid over het land kunnen op deze dag bij tal van winkels terecht voor lucratieve aanbiedingen. Wel is de situatie dit keer anders dan eerdere jaren.

05.30

Kabinet neemt extra maatregelen tegen coronahausse

Aan het begin van de avond staat opnieuw een coronapersconferentie op de planning. Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zullen dan bekendmaken welke maatregelen het kabinet heeft genomen om het grote aantal besmettingen terug te dringen. Volgens een betrokkene zal het kabinet eerder op de dag flink wat knopen moeten doorhakken.

Het lijkt het meest waarschijnlijk dat het kabinet meegaat in het advies van het Outbreak Management Team om horeca, niet-essentiële winkels en culturele instellingen om 17.00 uur te laten sluiten. Het onderwijs kan mogelijk openblijven. Maar of er op scholen bijvoorbeeld extra maatregelen worden overwogen om besmettingen daar tegen te gaan, is nog onduidelijk.

Een relatief groot deel van de besmettingen wordt veroorzaakt op scholen, ook omdat kinderen onder de twaalf jaar niet gevaccineerd zijn. In een spoedadvies donderdag zei het OMT dat scholen open moeten blijven. In een eerder advies zeiden de deskundigen al maatregelen voor het onderwijs het liefst te willen "vermijden". Maar er zouden mogelijk wel aanvullende regels op scholen nodig zijn.

03.15

Frustratie om trage boosterprik

Nederland treuzelde volgens diverse deskundigen met de boosterprik, waardoor de Delta-variant nog agressiever om zich heen grijpt. De GGD's wachtten op een formeel startschot van de Gezondheidsraad, daarna duurde het nog weken voordat begonnen werd. "Je moet een dag na een advies kunnen starten." Dat stellen experts in een reconstructie van het AD over de boosterprik, die in veel andere landen goede resultaten toont.

De besmettingsgolf raakt hier nu ook veel verpleeghuizen, de laatste maand is op zon negenhonderd locaties één of meerdere coronagevallen vastgesteld.

Juist daar had een snelle boosterprik het verschil kunnen maken, stellen experts, onder wie Jos van de Sande, jarenlang hoofd infectieziekten voor de GGD Hart voor Brabant. "Het is belachelijk dat het boosteren zo lang duurt, een debacle." Al sinds oktober stijgen de besmettingen in verpleeghuizen. "Daar vallen extra doden doordat we zo laat zijn begonnen."

Vandaag krijgen de eerste ouderen een boosterprik (foto: ANP / Hollandse Hoogte).
Vandaag krijgen de eerste ouderen een boosterprik (foto: ANP / Hollandse Hoogte).
01.30

Ook vorige week nam het aantal sterfgevallen toe

De stijging van het aantal sterfgevallen zet door, zo laten cijfers van vorige week zien. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) merkt opvallend veel overlijdens op bij mensen van 65 jaar of ouder. De onderzoekers weten later pas waaraan deze mensen zijn overleden. Maar de oorzaak ligt vermoedelijk bij de nieuwe golf van coronabesmettingen en ziekenhuisopnames.

Vorige week overleden bijna 3850 mensen. Dat zijn er zo'n 900 meer dan te verwachten viel op basis van sterftecijfers in voorgaande jaren en demografische trends.

Het valt binnen de lijn der verwachting dat het aantal sterfgevallen soms wat hoger ligt en soms wat lager. Pas als er veel meer mensen overlijden dan gebruikelijk, is er sprake van oversterfte. Sinds begin augustus was dit bijna elke week het geval.

00.15

Huisartsen en GGD willen betere voorlichting koorts bij kinderen

Amsterdamse huisartsen gaan samen met de GGD 20.000 informatieboekjes aanbieden met informatie over koorts bij jonge kinderen. Dat moet helpen de "torenhoge druk" op de huisartsenzorg te verlichten, laten zij weten. Het boekje legt onder meer uit wat koorts precies is en wanneer ouders wel of juist niet contact zouden moeten zoeken met de huisarts of huisartsenpost. Met de stijgende coronacijfers, een verwachte geboortegolf en het griepseizoen zien de zorgaanbieders de druk op de huisartsenzorg alleen maar toenemen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!