Vanaf zondag een 'avondlockdown', dit zijn alle nieuwe maatregelen

26 november 2021 om 19:26 • Aangepast 29 november 2021 om 10:22
nl
Vanaf zondag geldt een 'avondlockdown'. Van vijf uur 's avonds tot vijf uur 's ochtends moeten heel veel sectoren de deuren sluiten. Vooralsnog duren de nieuwe coronamaatregelen drie weken.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

De avondsluiting geldt onder meer voor:

  • Horeca: cafés en restaurants moeten om vijf uur 's avonds dicht zijn.
  • Niet-essentiële winkels: dat geldt bijvoorbeeld ook voor kappers.
  • Cultuur: bioscopen, theaters, musea, pretparken, ze moeten allemaal meedoen met de avondsluiting vanaf vijf uur.
  • Sport: sportscholen moeten vanaf vijf uur dicht en alle amateursportverenigingen moeten hun trainingen en wedstrijden afgelasten als die 's avonds worden gehouden.

Een uitzondering wordt gemaakt voor zogenaamde essentiële winkels, zoals supermarkten, drogisterijen, apothekers en tankstations. Ook blijft afhalen in de horeca mogelijk en die mogen ook bezorgen. Ook professionele sportwedstrijden kunnen na vijf uur doorgaan, maar wel zonder publiek.

Hetzelfde geldt voor voor 'essentiële dienstverlening', zij houden hun normale openingstijden. Daaronder vallen bijvoorbeeld medische contactberoepen, maar ook notarissen en advocaten.

Mondkapjes op scholen
Leerlingen vanaf groep zes op de basisschool moeten voortaan een mondkapje dragen als ze op school door de gang lopen. Dat geldt ook voor leerlingen op de middelbare school.

Er moeten looproutes worden ingesteld op scholen en als ze er groot genoeg voor zijn, moeten kinderen zoveel mogelijk zelfstandig naar school. Leerkrachten en kinderen vanaf groep zes moeten twee keer per week een zelftest doen. Maar, de scholen blijven wel open.

Verplichte anderhalve meter afstand en mondkapjes
Verplicht anderhalve meter afstand houden en verplicht een mondkapje dragen, gaat ook gelden op de plaatsen waar tot nu toe alleen een coronacheck-app voldoende was. Dus ook in bijvoorbeeld de horeca, theater en de dierentuin. Daardoor neemt de capaciteit van veel locaties af.

Niet knuffelen met opa en oma
Het is geen maatregel, maar wel een oproep van demissionair premier Rutte, zeventigplussers wordt opgeroepen om zo min mogelijk contact te hebben met hun kleinkinderen.

Ook wordt opgeroepen Sinterklaasfeestjes zo klein mogelijk te houden en alle deelnemers te laten zelftesten.

Thuiswerken en visite
Werk zoveel mogelijk thuis. Dat advies wordt dringender. Als dat echt niet kan, hou dan op het werk anderhalve meter afstand. Ontvang nog maar maximaal vier personen vanaf 13 jaar bij je thuis en ga bij maximaal één ander huishouden op bezoek. Het advies is om voor je op bezoek gaat, een zelftest te doen.

LEES OOK:

'Om vijf uur sluiten, betekent helemaal dicht', denken theaterdirecteuren

Horecabaas snapt niets van OMT-advies: 'Dan liever twee weken alles dicht'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.