Komt er na tientallen jaren eindelijk een vrachtwagenverbod op Dorpenweg?

30 november 2021 om 16:55 • Aangepast 1 december 2021 om 08:55
nl
Er moet nu eindelijk eens een vrachtwagenverbod op de Dorpenweg tussen Ravenstein en Oss komen. Die wens heeft de gemeente om een einde te maken aan de overlast in de dorpen langs de weg. Al dertig jaar wordt hierover gesteggeld.
Profielfoto van Jos VerkuijlenProfielfoto van Dtv Nieuws
Geschreven door

Bas van de Camp woont al zijn hele leven langs de Dorpenweg in Haren. “Mijn opa heeft deze boerderij gebouwd. En nu woon ik er alweer 25 jaar.” Het huis staat bijna tegen de Dorpenweg. “En daar is het alleen maar drukker en drukker op geworden.”

De Dorpenweg loopt van Ravenstein langs Deursen-Dennenburg en Haren. Het is de kortste weg voor vrachtauto’s vanuit Nijmegen naar de industrie in Oss. Al meer dan twintig jaar wordt over gesproken over het aanpakken van overlast.

De oplossing had de Weg van de Toekomst moeten zijn. Een nieuwe weg die in 2013 is aangelegd en loopt van knooppunt Paalgraven naar Oss. Het vrachtverkeer zou dan niet meer over de Dorpenweg hoeven. Maar uit alle tellingen blijkt dat het nog net zo druk is. Logisch, want vanuit Nijmegen moet je er voor omrijden en het verkeer staat regelmatig vast.

De dorpenweg tussen Haren en de kruising met de N329 moet verboden worden voor vrachtwagens. Die moeten omrijden via de A50.
De dorpenweg tussen Haren en de kruising met de N329 moet verboden worden voor vrachtwagens. Die moeten omrijden via de A50.

Astrid Breuer uit Haren merkt dagelijks de drukte op de Dorpenweg. “Het dendert vanaf ’s-morgens half 6 bij wijze van spreken over mijn kussen.” Ook overbuurman Daan Gutierrez heeft constant last van de vrachtwagens. “Het klinkt bij ons binnen net zo hard als hier buiten”, zegt hij.

De Osse politiek heeft beloofd om nog voor de volgende verkiezingen iets te doen aan het vrachtverkeer. Zo staat het immers in het coalitieakkoord. “Wij denken dat dit nodig voor de veiligheid van de dorpen”, zegt wethouder Joop van Orsouw. Er zou dan een vrachtwagenverbod komen tussen de kruising met de N239 en Haren.

Ondernemers naar rechter
Maar de ondernemers op het Osse industrieterrein zitten niet te wachten op zo’n verbod. De wethouder verwacht dan ook dat ze naar de rechter zullen stappen om het vrachtwagenverbod tegen te houden. Daarom houdt de gemeente een enquête onder de inwoners langs de dorpenweg. “We hebben een goede onderbouwing nodig waarom we dit gaan doen. Dan kunnen we bij een rechter goed motiveren waarom het nodig is.”

Wanneer het vrachtwagenverbod er gaat komen, is nog niet duidelijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.