GGD: 'Ouderen, kom niet te vroeg naar je prikafspraak'

7 december 2021 om 21:19 • Aangepast 9 december 2021 om 16:50
nl
Ouderen die maandag een afspraak hadden voor een boosterprik in Waalwijk, hebben urenlang in de rij moeten staan. Soms wel 2,5 uur. Schande, vinden sommigen. Maar volgens de GGD ontstaan die lange rijen doordat veel ouderen voor de zekerheid extra vroeg naar hun prikafspraak komen en meerdere begeleiders meenemen. De GGD Hart voor Brabant doet daarom een oproep: "Kom met één begeleider en kom niet te vroeg".
Profielfoto van Rebecca DijkstraProfielfoto van Ista van Galen
Geschreven door
Rebecca Dijkstra & Ista van Galen

Angelique's ouders van 81 en 82 waren maandag in totaal bijna drie uur bezig met het halen van hun prikken op de Gompenstraat in Waalwijk, op het industrieterrein. Ze waren zonder begeleider, maar wel drie kwartier te vroeg. "Ze hebben buiten in de kou gestaan voordat ze in een tent konden wachten", vertelt Angeliqe.

"Een man die daar werkte, zei dat ik beter om kon draaien."

"Nog eens twintig minuten later konden ze pas naar binnen. Het duurde vervolgens ontzettend lang voordat ze aan de beurt waren. Er waren te weinig mensen om het administratieve gedeelte af te handelen. Mijn moeder durfde niet te gaan zitten, bang dat ze niet meer op kon staan. Straks krijgen ze geen corona, maar lopen ze een longontsteking op."

Een andere vrouw, die liever anoniem blijft, ging maandag met haar schoonmoeder van 90 naar de priklocatie. "Ik zag buiten al een lange rij staan. Een man die daar werkte, zei dat ik beter om kon draaien en een nieuwe afspraak kon maken, want de wachttijden zouden wel 2,5 uur zijn. Ouderen die een middag in de kou stonden met een rollator. Schrijnend vond ik het", zegt ze.

"Ouderen hebben soms wel drie begeleiders bij zich."

De GGD laat dinsdag weten dat mensen in Waalwijk inderdaad langer op hun prik hebben moeten wachten dan gebruikelijk. Daar zijn meerdere redenen voor. "Wat we zien is dat veel ouderen meerdere begeleiders bij zich hebben. Soms zelfs wel drie. Al deze mensen bij elkaar maken een wachtrij extra lang."

Ook dat ouderen voor de zekerheid extra vroeg komen, zorgt volgens de GGD voor extra lange rijen. "Die mensen gaan alvast in de rij staan. Die rij wordt dan zo lang dat die al buiten de verwarmde tent begint."

De GGD doet daarom de oproep aan ouderen niet te vroeg naar de prikafspraak te komen en maar één begeleider mee te nemen. "Als je eerder aankomt, wacht dan in de auto tot het tijdstip waarop je aan de beurt bent."

Zaterdag worden weer boosters geprikt bij de priklocatie in Waalwijk. "Wij gaan ervan uit dat als mensen zich aan onze oproep houden, het een heel stuk rustiger zal worden."

LEES OOK: Teststraten, website en telefoonlijnen overbelast, zegt GGD West-Brabant

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!