Video

Eindelijk nieuw schoolgebouw voor de Rennevoirt: 'Voelt ontzettend goed'

8 december 2021 om 21:55 • Aangepast 9 december 2021 om 10:47
nl
Basisschool Rennevoirt in Berkel-Enschot krijgt een nieuw gebouw van de gemeente. Ze wisten dat het eraan kwam, maar toch is er opluchting dat het nu eindelijk definitief is. Het gaat 9,2 miljoen euro kosten en zorgt ervoor dat de school weer vooruit kan. Het huidige pand is 44 jaar oud en heeft zijn beste tijd gehad.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

De gemeente Tilburg maakte maandag bekend dat het bijna 90 miljoen euro uittrekt de komende vier jaar voor nieuwe schoolgebouwen en gymzalen voor het basisonderwijs. Een van de gelukkige scholen die compleet in het nieuw wordt gestoken, is Jenaplanschool Rennevoirt in Berkel-Enschot.

Het pand aan de Antonie van Dijcklaan is 44 jaar oud en dat valt te merken. Al in 2016 trok het schoolbestuur aan de bel over de staat van het gebouw en het ruimtetekort. Al drie jaar staan er noodlokalen op het terrein van de Rennevoirt omdat het allemaal niet meer niet paste.

"We willen met alle kinderen bij elkaar komen elke maandag en vrijdag, maar dat gaat hier niet."

"We zijn een groeiende school en we zijn gewoon toe aan een groter gebouw", vertelt schooldirecteur Roel Paridaans. "We zijn een Jenaplanschool en willen elke maandag en vrijdag met alle kinderen bij elkaar komen. Zo willen dat iedereen voelt dat we één zijn, maar dat gaat hier niet."

De drie basisscholen in Berkel-Enschot hebben in 2018 zelfs een aannamestop overwogen. De noodlokalen bij Rennevoirt boden een uitweg, maar die oplossing was en is verre van ideaal.

"Ze noemen het lokaal de iglo in de winter en het resort in de zomer."

Juf Madelon geeft les in een van de noodlokalen tegenover het oorspronkelijke pand. De elektrische kachels in haar lokaal weten het net aan behaaglijk te krijgen. In de zomer staan er airco's en ventilatoren in de klas. "Leerlingen noemen het in de winter 'de iglo' en in de zomer 'het resort' vanwege de hitte", zegt ze lachend.

Volgens Paridaans zijn leerkrachten een kei in het bedenken van creatieve oplossingen om goed onderwijs te geven. "Maar hoe beter de faciliteiten, hoe makkelijker het voor de juf of meester wordt om goed les te geven en het beste uit de kinderen te halen."

"Kinderen mogen niet met hun stoel schuiven, anders maakt het teveel herrie."

De klas van juf Madelon zit op de begane grond, maar de noodlokalen zijn heel gehorig. "De klassen die op de tweede etage zitten, hebben we moeten leren de stoel op te tillen in plaats van de te schuiven. Anders maakt het te veel herrie in het lokaal eronder", vertelt ze.

Hoewel directeur Paridaans al langer wist dat er nu echt een nieuw gebouw komt, stralen het enthousiasme en de opluchting duidelijk van zijn gezicht af. "De plannen en tekeningen liggen al helemaal klaar." Hij verheugt zich enorm op de bouw en verhuizing.

"De kinderen mogen zelf meehelpen met de verhuizing."

Hardop denkt hij al na over hoe hij de leerlingen van Rennevoirt erbij kan betrekken. "Ik zie de kinderen als het nieuwe gebouw af is wel zelf meehelpen met de verhuizing en sjouwen. Dan hebben ze echt het gevoel dat ze eraan bijgedragen hebben."

Het nieuwe pand van basisschool Rennevoirt komt pal naast de huidige locatie en kost 9,2 miljoen euro. Het gebouw wordt twee etages hoog, energieneutraal, krijgt een gymzaal en moet in 2024 al af zijn.

LEES OOK: 90 miljoen euro voor nieuwbouw en renovatie van basisscholen in Tilburg

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.