Liveblog

Coronanieuws: 'Avondlockdown waarschijnlijk ook na 18 december'

9 december 2021 om 05:41 • Aangepast 10 december 2021 om 11:30
nl
In dit liveblog houden we je donderdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Alle zestigplussers voor jaarwisseling derde prik.
  • 3486 nieuwe coronabesmettingen in Brabant.
  • Bijna één op de tien gevaccineerden wil geen boosterprik.
  • Geboortejaren 1946 en 1947 krijgen boosterprik.

Liveblog

23.00

Liveblog gesloten

22.12

avondlockdown waarschijnlijk ook na 18 december

De kans is groot dat de avondlockdown ook na zaterdag 18 december van kracht blijft om de verspreiding van het coronavirus te remmen. Ingewijden bevestigen een bericht hierover van De Telegraaf. Dat zou betekenen dat de meeste sectoren voorlopig nog steeds na 17.00 uur dicht moeten; alleen supermarkten en drogisterijen mogen tot 20.00 uur open blijven.

Tegelijk wijzen bronnen erop dat er op verschillende onderdelen nog beweging is en er de komende dagen nog tal van overleggen zijn. Ook het Outbreak Management Team (OMT) komt vrijdag nog bij elkaar om advies uit te brengen aan het demissionaire kabinet. Ook bestaat er onzekerheid over de Omikron-variant, die inmiddels bij in totaal bijna 1800 mensen is ontdekt in 57 landen.

18.59

Aantal boosterprikken stijgt naar zo'n 730.000

Ongeveer 730.000 mensen in Nederland hebben tot en met woensdag een boosterprik gekregen tegen het coronavirus. Dat zijn er ruim 150.000 meer dan de stand tot en met zondag.

Daarnaast hebben inmiddels 121.538 mensen een aanvullende prik gekregen. Dat zijn er 2500 meer dan tot aan afgelopen zondag. Deze mensen hebben een afweerstoornis, waardoor de eerste twee prikken bij hen mogelijk niet genoeg bescherming geven.

17.36

Kwart basisscholen heeft zelftests gekregen voor leerlingen

Ongeveer een kwart van de basisscholen heeft tot dusver coronazelftests ontvangen om aan kinderen in groep 6, 7 en 8 te geven. Dat laat de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) weten op basis van een peiling onder ruim duizend schoolbestuurders. De zelftests worden sinds afgelopen maandag geleverd.

Het is de bedoeling dat kinderen zich, net als onderwijspersoneel, twee keer per week gaan testen op het coronavirus, om zo de verspreiding ervan tegen te gaan. Besmettingen vinden de laatste tijd relatief vaak plaats op basisscholen.

17.23

GGD GHOR: nog geen duidelijkheid over inzet vaccinatiepersoneel

Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland kan nog niet vertellen hoeveel en waar vaccinatiepersoneel wordt ingezet bij de boosterprikcampagne. Wel geeft de GGD vrijdag een update over de voortgang. Volgens een woordvoerder is het nog niet duidelijk hoeveel aanmeldingen voor bijstand bruikbaar zijn van de 10.000 die binnenkwamen bij de website ggdreservisten.nl. Ook is er bijna een week nadat de GGD mensen om hulp vroeg bij de campagne nog niet duidelijk of er regionale tekorten zijn.

17.09

Kamer: maak vaccinatie mogelijk voor kinderen van 5 tot 11 jaar

Ouders moeten de keuze krijgen of ze kinderen tussen 5 en 11 jaar laten vaccineren tegen het coronavirus, mits de Gezondheidsraad daar positief over adviseert. Dat vindt een ruime meerderheid van de Tweede Kamer.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) concludeerde vorige maand dat het vaccin van BioNTech/Pfizer veilig en effectief is voor kinderen van 5 tot 11 jaar, zij het in een lagere dosis dan voor volwassenen. Kinderen in deze leeftijdsgroep met een verhoogd medisch risico kunnen binnenkort al een prik krijgen, besloot demissionair minister Hugo de Jonge deze week. Maar voor de bredere groep is het vooralsnog niet zover.

17.05

Slob benadrukt: kabinet wil scholen openhouden rond kerstvakantie

Het is de inzet van het kabinet om basis- en middelbare scholen ook rond de kerstvakantie volledig open te houden. Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) twittert dat dit het standpunt "is en blijft". Het kabinet lijkt er dan ook geen voorstander van om de kerstvakantie te verlengen. Het Outbreak Management Team had het kabinet eerder geadviseerd hierover na te denken.

Op scholen zijn veel besmettingen en kinderen kunnen het virus meenemen naar bijvoorbeeld hun grootouders. Vooral tijdens de feestdagen is dit risico groot, omdat de scholen op de dag voor Kerstmis nog open zijn. Door de kerstvakantie naar voren te halen, is de kans kleiner dat kinderen met kerst besmet zijn en vervolgens hun grootouders kunnen aansteken, aldus het OMT.

16.37

Vaccinatielocatie Brabanthallen in Den Bosch heropent

De vaccinatielocatie in de Brabanthallen in Den Bosch gaat 'op korte termijn' weer open. Dit vanwege de boosterprikken die gezet gaan worden.

"Op dit moment is het aantal besmettingen hoog en ontstaan er nieuwe virusvarianten die ons land bereiken. Dit zorgt voor nieuwe coronamaatregelen en maakt het organiseren van evenementen soms lastig. Daarom was er binnen de Brabanthallen weer ruimte voor een vaccinatielocatie", meldt de GGD. Wanneer de locatie precies opent, is nog niet duidelijk. De GGD trekt aan de bel wanneer mensen daar een afspraak kunnen maken.

16.02

ABN AMRO: miljarden extra nodig voor inhaalzorg ziekenhuizen

De Nederlandse ziekenhuizen hebben ongeveer 2,4 miljard euro extra nodig om de inhaalzorg vanwege de coronapandemie te bekostigen, hebben zorgexperts van ABN AMRO becijferd. De bank spreekt van een immens bedrag. "Geen van de partijen kan deze extra kosten dragen", stellen de kenners van de bank.

Vorig jaar en dit jaar moesten ziekenhuizen veel ingrepen en behandelingen afzeggen. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet 12,5 procent van deze zorg ingehaald worden. ABN wijst erop dat de zorgverzekeraars vooralsnog niet bereid zijn deze extra zorg voor 2022 in te kopen. "De ziekenhuizen luiden de noodklok. Zij geven aan extra budget nodig te hebben om achterstallige zorg te kunnen leveren en zelf financieel gezond te blijven", aldus de bank.

15.57

3486 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

In Brabant zijn donderdag 3486 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Een dag eerder waren dit er nog 3063.

Wachten op privacy instellingen...
14.27

Vaccinatieplicht Oostenrijk gaat ook gelden voor veel tieners

De geplande vaccinatieplicht in Oostenrijk gaat gelden voor kinderen vanaf 14 jaar. De regering van het Alpenland wil inwoners vanaf februari verplichten om zich te laten inenten tegen het coronavirus. Wie dat weigert riskeert een boete die kan oplopen tot 3600 euro, bevestigde minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein op een persconferentie.

De algemene vaccinatieplicht behoort tot de strengste maatregelen die in Europa worden genomen om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. De maatregelen moeten nog wel worden goedgekeurd door het parlement van het circa 9 miljoen inwoners tellende land, maar daar lijkt voldoende steun te zijn.

14.24

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nauwelijks toegenomen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is donderdag praktisch onveranderd vergeleken met een dag eerder, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In totaal liggen er nu 2830 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 6 meer dan woensdag.

Op de intensive cares liggen 626 coronapatiënten, evenveel als woensdag. Op de verpleegafdelingen worden nu 2204 coronapatiënten behandeld. Dat zijn er 6 meer dan een dag eerder. Afgelopen etmaal werden er 297 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen.

Op de ic's werden 33 patiënten met corona opgenomen. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), gaf eerder deze week aan dat de instroom van covidpatiënten in de ziekenhuizen over zijn hoogtepunt heen is.

11.52

Bioscopen willen langer open

Bioscopen en filmtheaters willen langer openblijven om hun inkomsten op peil te houden. Ze stellen voor dat ze vanaf volgende week zaterdag niet meer om 17.00 uur 's middags de deuren hoeven te sluiten. Volgens de branche kan dat best, aangezien filmkijkers stilzitten en niet juichen of praten, terwijl de ventilatie in filmzalen altijd al goed in orde is geweest.

De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en Filmdistributeurs Nederland (FDN) stellen dat bioscopen nu "door drie hoepels moeten springen en dat is er één te veel". De filmzalen moeten de QR-code van bezoekers aan de deur checken, filmkijkers op 1,5 meter afstand van elkaar laten zitten en moeten tot nu toe ook om 17.00 uur dicht.

"Het is in de afgelopen twintig maanden gelukt om een groot deel van de kosten op te vangen, dus er is maar beperkt gebruik gemaakt van overheidssteun. Maar het recente stapelen van maatregelen houden we niet langer vol", aldus de organisaties. NVBF en FDN zeggen dat nergens anders in Europa "zo'n combinatie van maatregelen" voorkomt.

Als er één maatregel verdwijnt, kan de branche overleven met beperkte steun, stellen zij. "Door langer open te blijven, komen bezoekers in de kerstperiode ook meer gespreid binnen voor de noodzakelijke veilige afleiding waaraan juist nu dringend behoefte is."

10.04

Arie Ribbens overleden aan corona

Zanger Arie Ribbens is vorige week overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldt de Telegraaf. Ribbens was al lange tijd ziek, maar volgens goede vriend Jacques Herb gaf corona ‘het laatste zetje’, schrijft de krant. Ook de vrouw van de overleden zanger liep corona op, zij is op tijd hersteld om bij de uitvaart te kunnen zijn. Het afscheid van Ribbens is donderdag in zijn woonplaats Emmeloord.

LEES OOK: Arie Ribbens overleed aan corona, weduwe op tijd hersteld voor uitvaart

Arie Ribbens en zijn vrouw Cea in 2015 (foto: Mario Nap Fotografie/ANP).
Arie Ribbens en zijn vrouw Cea in 2015 (foto: Mario Nap Fotografie/ANP).
05.40

Kwetsbare jongeren blowen en drinken vaker tijdens corona

Kwetsbare jongeren zijn tijdens de pandemie meer gaan blowen. Ook drinken ze vaker alcohol en gebruiken ze op meer momenten lachgas. Een deel van deze groep grijpt naar de middelen vanwege eenzaamheid, stress, angst, of uit recalcitrantie tegen de opgelegde maatregelen. Dit baart deskundigen zorgen. Het risico van verslaving ligt op de loer. De verandering in middelengebruik blijkt volgens Trouw uit de Antenne Regiomonitor 2020-2021 die donderdag verschijnt.

04.50

Bijna één op de tien gevaccineerden wil geen boosterprik

Niet iedereen die volledig is gevaccineerd tegen het coronavirus ziet het zitten om een boosterprik te halen. Iets minder dan één op de tien wil zich niet of waarschijnlijk niet laten boosteren, hoewel een ruime meerderheid hier wel voor kiest. Dat meldt het datapersbureau LocalFocus - onderdeel van het ANP - op basis van een enquête die is uitgevoerd in samenwerking met Kieskompas.

Naast de bijna 9 procent die (waarschijnlijk) niet een boosterprik wil halen, geeft 7,5 procent aan het nog niet te weten. De resterende 83,5 procent wil zich zeker of waarschijnlijk wel laten boosteren. Momenteel komen mensen van 60 jaar of ouder in aanmerking voor een boosterprik, als zij minstens zes maanden geleden hun laatste vaccinatie hebben gehad.

Ook bewoners van zorginstellingen, mensen met het syndroom van Down en zorgmedewerkers krijgen al een booster. De rest is na de jaarwisseling aan de beurt, op volgorde van oud naar jong. Hugo de Jonge en de andere EU-ministers van Volksgezondheid zijn van plan om het Europese vaccinatiebewijs na 1 februari te laten verlopen als mensen geen booster hebben ontvangen binnen negen maanden na hun vaccinatie.

03.30

Alle zestigplussers voor jaarwisseling derde prik

Alle zestigplussers die dat willen, hebben nog voor de jaarwisseling hun boosterprik. Dat beloven de GGD'en, schrijft het AD. Op een aantal plekken klaagden mensen deze week nog wel over lange wachttijden. Onder meer in Dordrecht en Rotterdam hingen mensen urenlang aan de lijn met de GGD om in aanmerking te komen voor de boostervaccinatie.

Een woordvoerder van de landelijke GGD erkent dat deze problemen "lokaal kunnen optreden", maar van tijdelijke aard zijn. "In Rotterdam zitten we deze week inderdaad vol, maar op veel andere plekken zijn mensen wel snel aan de beurt." Deze week worden 350.000 prikken gezet, volgende week gaat de capaciteit naar 700.000.

Volgens de woordvoerder zitten de GGD'en op schema om eind deze maand drie miljoen prikken te hebben gezet. Dat betekent dat alle zestigplussers die een 'oppepprik' willen, die ook dit jaar krijgen. Tot nu toe kregen ongeveer 700.000 mensen een derde prik: ouderen, mensen in de zorg en mensen met een afweerstoornis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!