Video

Leger helpt EBI in Vught om uitbraak van top Mocro-maffia te voorkomen

10 december 2021 om 06:32 • Aangepast 11 december 2021 om 06:30
nl
Justitie heeft het leger om hulp gevraagd om een gewelddadige uitbraakpoging van Marengo-verdachten vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught te voorkomen. Dat is te lezen in De Telegraaf.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

In de EBI verblijft de complete top van de Mocro-maffia, onder wie Ridouan Taghi, de afgelopen dinsdag vanuit Colombia overgevlogen Saïd Razzouki en Rico de Chileen R.

Gewapende mensen aan boord
Een speciaal team van het ministerie van Defensie assisteert sinds afgelopen week de bewaarders van de EBI in Vught. Volgens bronnen bij justitie, die de Telegraaf heeft gesproken, zouden enkele verdachten in het liquidatieproces Marengo van plan zijn om gewapende handlangers met een gekaapte helikopter het complex te laten binnendringen en onder dreiging van wapens een uitbraak te forceren.

"Dan moet je je voorstellen dat er bijvoorbeeld een helikopter zou landen met gewapende mensen aan boord die een gedetineerde willen meenemen", verduidelijkte misdaadjournalist Mick van Wely vrijdagochtend in het radioprogramma 'WAKKER!' op Omroep Brabant.

Barrières opgeworpen
Om een landing van een helikopter onmogelijk te maken, heeft een legereenheid barrières opgeworpen. Ook zijn andere zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen, die in het belang van de veiligheid niet verder door De Telegraaf worden beschreven.

Van Wely: "Maar zo'n ontsnappingspoging is een heel reëel scenario."

Eerdere poging
Burgemeester Roderick van de Mortel van Vught wil het nieuws over de zware, extra beveiligingsmaatregelen in de EBI 'bevestigen noch ontkennen'. "Ik mag nooit ingaan op beveiligingsmaatregelen in de EBI", zegt hij in de krant. "In algemene zin kan ik dit zeggen: dat de politie met defensie in deze situatie nauw samenwerkt, is veelzeggend. Het bevestigt het enorme gevaar dat uitgaat van een groep zware criminelen. We moeten echt eindelijk de naïviteit hierover loslaten. Deze categorie criminelen vergt een andere benadering en behandeling.”

In de EBI zit ook Mocro-maffia kopstuk van het eerste uur Benaouf A. in 2017 probeerde een groep criminelen een helikopter te kapen op Kempen Airport in Budel om A. te bevrijden uit de gevangenis in Roermond. Die poging mislukte omdat een medewerker van het vliegveld argwaan kreeg en de politie waarschuwde.

'Deze mensen hebben helemaal niets te verliezen'
"Dit zijn mensen die gewend zijn enorm veel macht te hebben", legt Van Wely uit. "Ze hebben miljoenen euro's. Die gaan zich echt niet zomaar laten slachten en levenslang in de EBI blijven. Een boekje leven, een klein slavinkje eten en einde verhaal. Nee, die hebben helemaal niets te verliezen en zullen iedere mogelijkheid die ze hebben aangrijpen om te ontsnappen."

LEES OOK:
Celstraffen tot 2,5 jaar voor kapen helikopter en bevrijdingspoging van crimineel Benaouf A.

Said Razzouki werd dinsdag vanuit Colombia via Eindhoven naar de EBI gebracht:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.