Video

Restauranteigenaar Martino gooit het met kerst over een andere boeg

10 december 2021 om 20:00 • Aangepast 13 december 2021 om 10:22
nl
Met een verlenging van de avondlockdown die dreigend boven de markt hangt, kiezen veel Brabantse restauranteigenaars eieren voor hun geld. Ze besluiten met kerst helemaal niet open te gaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor Martino Verbruggen van La Fleurie uit Oirschot.
Profielfoto van Marvin Hop
Geschreven door
Marvin Hop

"We hebben nu dik een week geleden de conclusie getrokken met wat we gaan doen met kerst", zegt Martino Verbruggen. De verplichte sluitingstijd speelde zeker een rol: "Eerst was het acht uur, toen werd het vijf uur."

Maar ook de onvoorspelbaarheid was een factor: "Wie weet tot hoelang het gaat duren? Of wat het kabinet gaat zeggen op de volgende persconferentie? Daar gaan we niet op wachten", legt hij uit.

Daarom besloot Verbruggen alle gasten af te bellen die al hadden gereserveerd voor de kerstdagen. "We gaan alleen maar bezorgen en mensen mogen komen afhalen."

Begrip en veel bestellingen
De klanten hebben veel begrip, vertelt Verbruggen. "We hebben hebben iedereen stuk voor stuk gebeld en uitgelegd waarom we deze keuze hebben gemaakt."

Veel klanten besloten om dan maar een box voor thuis te bestellen. "Die bestellingen lopen storm." Honderden boxen zijn al besteld en per dag komen er wel veertig bij. "We hebben kans dat we in het ergste geval nee moeten verkopen tegen bestellingen, omdat we het te druk krijgen."

La Fleurie is niet het enige restaurant waar mensen in Oirschot kunnen afhalen rond de kerstdagen. Bij bijna alle restaurants is dit mogelijk. Zo biedt Brasserie TOF! kant en klare gourmetschotels aan en een heuse gin box. Ook bij restaurant De Beurs zijn speciale avondboxen te halen met verschillende gerechten.

Op straat reageren inwoners verschillend over de sluiting van de horeca om 17.00, zo zijn er al verschillende plannen omgegooid:

In Den Haag is weinig optimisme voor kerst in het restaurant. Minister de Jonge van Volksgezondheid zegt, in aanloop naar de corona-persconferentie van dinsdag, dat de besmettingscijfers teruglopen, maar dat de druk op de zorg nog erg hoog is.

Dat er dinsdag versoepelingen worden aangekondigd is daarom onwaarschijnlijk. "Er is nog steeds heel veel zorg afgeschaald; we hebben echt nog veel werk te doen om ervoor te zorgen dat de cijfers daadwerkelijk gaan dalen", aldus De Jonge tegen de NOS.

Dit weekend is er weer overleg op het Catshuis, dan volgt er ook een nieuw advies van het Outbreak Management Team. Aan de hand daarvan wordt een knoop doorgehakt over eventuele versoepelingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.