Bewoners afbrokkelende flat in Eindhoven slepen bouwer voor de rechter

13 december 2021 om 17:03 • Aangepast 14 december 2021 om 17:03
nl
Bewoners van woontoren De Regent in Eindhoven stappen naar de rechter, om de bouwer aansprakelijk te stellen voor schade aan de gevel. Dat meldt de NOS maandagmiddag. De gevel van de 96 meter hoge flat brokkelt al bijna twee jaar af. Nu is het onderzoek naar de problemen afgerond.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De toren staat niet op instorten, maar vallende stukjes baksteen vormden wel een gevaar. De problemen met de gevel werden al bijna twee jaar geleden opgemerkt.

Serieus probleem
"Het is een behoorlijk serieus probleem", zegt Roland Verbrugge van het bouwkundig constructief ingenieursbureau Krekon maandagmiddag tegen de NOS. Dat bedrijf heeft de gevel onderzocht.

Tot nu toe hebben de bewoners volgens de omroep samen zo'n 1 miljoen euro moeten betalen om het gebied rond de woontoren veilig te maken. Er zijn hekken geplaatst en metalen platen vangen het vallende puin op. Ook hangen er netten om de gevel.

De kosten voor de veiligheid en voor de renovatie willen de bewoners verhalen bij bouwbedrijf Pennings en bij bouwgroep BAM, waar Pennings onderdeel van is. "Bouwbedrijf Pennings wil niet reageren op de rechtszaak. BAM was niet bereikbaar voor commentaar", zo schrijft de NOS.

De kosten van de renovatie zouden zo'n 10 miljoen euro zijn. Dat komt neer op 50.000 à 150.000 euro per appartement, afhankelijk van de grootte.

Stukken steen die naar beneden zijn gevallen (beeld: Krekon).
Stukken steen die naar beneden zijn gevallen (beeld: Krekon).
Scheuren in de muren (beeld: Krekon).
Scheuren in de muren (beeld: Krekon).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.