De kroonluchter van Rolph mag blijven hangen in de LocHal in Tilburg

14 december 2021 om 14:10 • Aangepast 14 december 2021 om 17:19
nl
De grootste gerecyclede kroonluchter ter wereld, gemaakt van 10.000 hergebruikte petflesjes, mag in ieder geval tot 31 maart in de LocHal in Tilburg blijven. Maker Rolph Adriaansen heeft wilde plannen voor zijn kunstwerk.
Profielfoto van Edita Saakian
Geschreven door
Edita Saakian

De kroonluchter mocht eigenlijk tot het einde van dit jaar blijven hangen in de bibliotheekruimte. “Die drie maanden zijn voorbijgevlogen, maar ik wil zoveel mogelijk mensen bereiken met dit verhaal. De lamp heeft een boodschap, want hij laat zien dat je van zwerfafval iets heel tofs kan maken.”

"Alles is beter dan dat de kroonluchter in een doos verdwijnt."

Via social media riep hij zijn volgers daarom op om te laten horen dat ze de lamp langer wilden zien in de LocHal. “Alles is beter dan dat hij in een doos verdwijnt. Zeker 125 mensen wilden er langer van genieten.”

Toen ging het toch kriebelen bij Mark Dekker, programmamaker bij de LocHal: “De bieb krijgt veel verzoeken van mensen die hun verhaal willen vertellen, anders dan via boeken. Het onderwerp van de kroonluchter sluit perfect aan bij ons aan. Toen kwam de vraag: kan hij niet langer blijven? Het is een kunstwerk dat mensen aan het denken zet.”

Dat de lamp mag blijven hangen is niet alles. Binnenkort wil Rolph een fotowedstrijd organiseren onder professionele en amateurfotografen en ook zal de vorm van de lamp veranderen: “Nu is het nog de vorm van een parabool maar ik roep iedereen op om mee te denken over andere vormen.”

“Ik wil nog steeds de omgetoverde flesjes de wereld over laten gaan.”

De plannen na 31 maart zijn nog niet helemaal rond. Rolph vindt eigenlijk dat de lamp een nog groter podium verdient. “Ik wil nog steeds de omgetoverde flesjes de wereld over laten gaan.”

Toch is het daar nog te vroeg voor, stelt hij: “Ik leef steeds van periode tot periode. Het was al bijzonder dat de bieb ervoor openstond, nog voordat ze wisten hoe het eruit kwam te zien. We kunnen nog niet verder kijken maar er zijn ideeën genoeg”, laat Rolph weten.

LEES OOK: 250.000 petflesjes worden één enorme kroonluchter voor de bieb in de LocHal

Rolph Adriaansen maakt van petflesjes een kroonluchter voor de Lochal. (foto: Tom van den Oetelaar
Rolph Adriaansen maakt van petflesjes een kroonluchter voor de Lochal. (foto: Tom van den Oetelaar
Rolph tussen de plastic bollen voor de kroonluchter in de Lochal. (foto: Tom van den Oetelaar)
Rolph tussen de plastic bollen voor de kroonluchter in de Lochal. (foto: Tom van den Oetelaar)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.