Video

5000 uur bouwen aan Geldrop en Zesgehuchten van 100 jaar geleden

16 december 2021 om 21:00
nl
Er zitten zeker vijfduizend uren werk in, een maquette van het dorp Geldrop en Zesgehuchten in het jaar 1921. Woensdagmiddag wordt de Stationsstraat afgemaakt terwijl het station, de kerk en een ‘nieuwbouwwijk’ al op hun plek worden gezet. Paul Couturier is samen met 25 vrijwilligers negen maanden aan het bouwen geweest. "Ik vind het er fantastisch uitzien."
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Stichting Cultuur aan de Dommel wilde wat creatiefs maken voor de kerstperiode. Bij toeval kwamen ze erachter dat honderd jaar geleden het dorp Zesgehuchten opging in Geldrop. "Eén oproepje in een wijkkrantje was voldoende om alle modelbouwers bij elkaar te krijgen", vertelt Paul Couturier met trots. "De jongste is dertien en de oudste in de tachtig. Ze zijn allemaal even bevlogen en gemotiveerd."

Immens groot
En zo begon in april de bouw van van onder andere fabrieken, een markt, kerken, huizen, de pastorie en een begraafplaats. "Alles is tot de puntjes uitgezocht. Zo is gekeken waar welk gebouw stond en hoe groot het was", vertelt Couturier. "Het is een spektakelstuk geworden van 18 meter lang en 1,5 meter breed."

Geldrop in 1921 (foto: Noël van Hooft)
Geldrop in 1921 (foto: Noël van Hooft)

"Het mooie is dat er langzaam een verhaal zichtbaar wordt. Alle platen, met daarop een deel van ons dorp uit het jaar 1921, worden nu op hun plek gelegd", vertelt Couturier terwijl hij aan de kant moet voor de weverijfabriek.

"Dit is een van de pronkstukken en een van de gebouwen die nu nog bestaan in Geldrop." En ze moeten nog even doorwerken de komende dagen want zaterdag moet het klaar zijn. "Alles staat zo op zijn plek maar dan moeten we onder andere de huisjes nog decoreren."

Alles zelf maken
De meeste dingen op de immense maquette zijn met de hand gemaakt. Zo staan er vijfhonderd unieke bomen. "Je kunt het wel kopen maar zelf maken is leuker", vertelt Paul met een lach. "Sommige huizen komen uit de printer, daar zie je echt mooie details in." Maar de meeste hebben ze met de hand gemaakt en die decoreren ze vervolgens met bijvoorbeeld verf en mos.

Geldrop en Zesgehuchten uit 1912 is tot en met 8 januari te bewonderen achter de ramen De Wiele creatief. En na 8 januari? Dan gaat het 18 meter lange miniatuurdorp niet in de shredder. "We hopen dat het naar de bibliotheek kan, dan kan hij namelijk in zijn geheel blijven bestaan. En dan kunnen ze het als educatie gebruiken. Een andere optie is het gemeentehuis, maar dan moeten we delen ontmantelen omdat zoiets groots daar niet past."

Zesgehuchten in 1921 (foto: Noël van Hooft).
Zesgehuchten in 1921 (foto: Noël van Hooft).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!