Vier op de tien expats willen nooit meer weg uit Brabant

27 december 2021 om 12:00 • Aangepast 27 december 2021 om 15:01
nl
Maar liefst 65 procent van de expats die in Brabant wonen, wil nog minimaal 5 jaar blijven. 40 procent denkt zelfs voor altijd te blijven. Onze provincie heeft de harten van veel expats veroverd, zo blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant.
Profielfoto van Wim HeesterbeekProfielfoto van Rebecca Dijkstra
Geschreven door
Wim Heesterbeek & Rebecca Dijkstra

Onder expats verstaan we buitenlanders die voor hun werk in Nederland zijn komen wonen. In de regio Eindhoven wonen er tussen de 20.000 en 25.000.

We vroegen ook hoe lang de respondenten al in Brabant wonen:

Wachten op privacy instellingen...

Nederlander of Brabander
Opvallend is dat de meeste expats zich niet echt 'Nederlands' voelen: 42 procent geeft zichzelf een voldoende als het gaat om het identificeren met Nederland.

Als het gaat om 'het gevoel van hier' zijn de cijfers gunstiger: 76 procent voelt zich in meer of mindere mate Brabander, 7 procent spreekt zelfs van een 'extreem Brabants' gevoel. 78 procent van de respondenten geeft bovendien aan zich thuis te voelen in onze provincie.

En hoe zit het eigenlijk met onze iconische afscheidsgroet?

Wachten op privacy instellingen...

Should I stay or should I go?
Met deze cijfers mag het geen verrassing zijn: 97 procent van de expats die in Brabant wonen, wil voorlopig niet meer weg. Het merendeel (40 procent) wil zelfs altijd in Brabant blijven. 3 procent is van plan om in de komende twee maanden te vertrekken.

Hoe zit het met de sociale contacten? We vroegen naar de vrienden van onze expats:

Wachten op privacy instellingen...

Verder komt uit de enquête naar voren dat 56 procent een koopwoning heeft, en van de expats met kinderen stuurt 84 procent deze naar een Nederlandse school, slechts 16 procent kiest voor de internationale school.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!