Liveblog

Coronanieuws: 'Advies strenge lockdown, alleen essentiële winkels open’

17 december 2021 om 06:30 • Aangepast 27 december 2021 om 16:45
nl
In dit liveblog hielden we je vrijdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft dalen.
  • De Jonge: grote zorgen om omikron, extra maatregelen indien nodig.
  • Coronademonstrant aangehouden bij huis Hugo de Jonge.
  • Latere booster dreigt voor minder digitaal vaardige oudere.
  • In de Brabantse ziekenhuizen waren vrijdagochtend vierhonderd coronapatiënten opgenomen.

Liveblog

23.00

Dit liveblog is gesloten

21.50

'Advies strenge lockdown, alleen essentiële winkels open'

Het OMT adviseert een strenge lockdown om de snelle verspreiding van de omikronvariant te remmen. Dat meldt RTL Nieuws, dat zich baseert op bronnen uit Den Haag. Volgens de bronnen moeten horeca, theaters, bioscopen, niet-essentiële winkels en scholen de deuren sluiten.

Alleen essentiële winkels, zoals supermarkten, zouden open blijven. Het demissionaire kabinet heeft zaterdag spoedoverleg en bepaalt dan of het advies van het OMT wordt overgenomen.

Het centrum van Geldrop tijdens de lockdown begin 2021 (foto: Venema Media/ANP).
Het centrum van Geldrop tijdens de lockdown begin 2021 (foto: Venema Media/ANP).
20.44

Coronatest volstaat niet meer voor toegang tot Oostenrijk

Wie naar Oostenrijk wil moet in principe drie keer gevaccineerd zijn of recent hersteld zijn van Covid. Zonder boosterprik is vanaf maandag een negatieve PCR-test verplicht, anders volgt quarantaine.

Om verspreiding van de omikronvariant te vertragen heeft het Alpenland zijn inreisbeleid aangescherpt, maakte het ministerie van Volksgezondheid in Wenen bekend. De eventuele quarantaine van tien dagen mag pas worden beëindigd als een PCR-test negatief uitvalt.

20.00

Pfizer verwacht dat wereld tot zeker 2024 last houdt van corona

Farmaceut Pfizer denkt dat de coronapandemie nog zeker tot 2024 duurt. Die verwachting sprak de geneesmiddelenfabrikant uit in een telefonische vergadering met beleggers. Samen met het Duitse BioNTech begint het Amerikaanse bedrijf binnenkort een onderzoek naar vaccinatie van kinderen van een half tot vier jaar met drie inentingen.

Pfizer onderzoekt nu bij alle leeftijdsgroepen onder de 16 jaar hoe drie inentingen werken. Bij kinderen tussen de 2 en 4 zorgde een kuur met slechts twee inentingen voor een veel zwakkere immuunreactie dan verwacht, zo kwam onlangs naar voren uit onderzoek.

“Data laten zien dat de booster impact heeft en dat ons vaccin het beste werkt als standaard drie doses worden gebruikt”, zei Mikael Dolsten, wetenschappelijk directeur bij Pfizer. Als onderzoek uitwijst dat de drie doses peuters beschermen tegen het coronavirus, wil het bedrijf daarvoor een noodvergunning aanvragen bij de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA . Die aanvraag wordt ergens in de eerste helft van 2022 verwacht.

19.55

14 procent passagiers Zuid-Afrika test positief op coronavirus

Van de passagiers die vanaf vorige week donderdag tot en met woensdag vanuit Zuid-Afrika op Schiphol aankwamen, testte 14 procent positief op het coronavirus, meldt de GGD Kennemerland. Dat is hetzelfde percentage als in de week daarvoor. Of er tussen de positief geteste mensen ook besmettingen met de omikronvariant van het virus zitten, is niet bekend.

17.54

Zaterdagmiddag digitaal spoedoverleg kabinet over OMT-advies

Een groot deel van het kabinet buigt zich zaterdag over het nieuwe OMT-advies over de omikronvariant van het coronavirus. Het spoedoverleg aan het begin van de middag wordt digitaal gehouden, aldus ingewijden.

Afhankelijk van de uitkomst van het overleg zal snel een persmoment volgen, waarin mogelijk nieuwe coronamaatregelen worden aangekondigd.

17.00

Vanaf morgen vaccinaties voor kinderen met medisch verhoogd risico

Vanaf morgen kunnen ook kinderen van 5 tot en met 11 jaar met onderliggende aandoeningen een coronavaccinatie krijgen. Dat heeft de GGD Hart voor Brabant vrijdag laten weten.

Het gaat om kinderen met bijvoorbeeld ernstige astma, chronische longaandoeningen of aangeboren hartafwijkingen. “Deze kinderen hebben grotere kans om door een coronabesmetting in het ziekenhuis te komen”, laat de GGD weten.

GGD Hart voor Brabant voert de vaccinaties uit in de coronavaccinatie-punten in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en Bernhoven in Uden. Ouders kunnen ook samen met hun kind terecht in een aparte ruimte in het Willem II-stadion.

16.43

'Extra maatregelen nodig vanwege omikronvariant'

Het Outbreak Management Team heeft het kabinet geadviseerd om snel extra maatregelen te nemen vanwege de opmars van de omikronvariant. Dat zeggen bronnen rondom het OMT tegen de NOS. De deskundigen van het OMT maken zich grote zorgen over de snelle verspreiding van de variant in Nederland.

Om welke maatregelen het gaat is niet duidelijk. Begint volgende week volgt naar verwachting een nieuwe persconferentie van het kabinet.

Begin volgende week is er waarschijnlijk een nieuwe persconferentie van Rutte en De Jonge (foto: Robin Utrecht/ANP).
Begin volgende week is er waarschijnlijk een nieuwe persconferentie van Rutte en De Jonge (foto: Robin Utrecht/ANP).
16.42

4300 vaccintwijfelaars bellen naar ‘coronatwijfellijn’

Zo'n 4300 bellers hebben in de eerste week naar de ‘Vaccinatie Twijfel Telefoon’ gebeld om vragen te stellen over coronavaccinaties. De twijfeltelefoon werd eind vorige maand opgericht door het Erasmus MC in Rotterdam. Het ziekenhuis vindt dat de telefoonlijn ‘boven verwachting goed’ loopt.

Een beller krijgt een arts in opleiding aan de telefoon. Ze kunnen aan deze mensen hun twijfels over vaccinaties voorleggen. “Dit komt bijvoorbeeld omdat ze een bepaald ziektebeeld hebben en daardoor medicijnen gebruiken. Antwoorden op dit soort vragen zijn niet direct op internet te vinden”, zegt projectleider Chris Groen.

Het is de eerste week dat mensen elke werkdag kunnen bellen. Eerder was de lijn twee dagdelen per week bereikbaar. “We merkten dat er zoveel behoefte aan was, dat we de krachten hebben gebundeld met de medische faculteiten in Amsterdam, Nijmegen, Utrecht en Maastricht", zegt Groen.

15.29

2064 nieuwe besmettingen in Brabant

Sinds donderdag zijn in Brabant 2064 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, zo blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Landelijk werden er 15.433 positieve coronatests geregistreerd. Het landelijk gemiddelde daalde voor de twaalfde dag op rij en ook het aantal sterfgevallen daalt.

Wachten op privacy instellingen...
14.51

De Jonge: grote zorgen om omikron, extra maatregelen indien nodig

Demissionair minister Hugo de Jonge wil er niet op vooruitlopen, maar extra coronamaatregelen vanwege de opkomst van de omikronvariant lijken een reële mogelijkheid. "Als het nodig is nemen we de maatregelen" die passen, zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad. De experts van het Outbreak Management Team vergaderden vrijdag over de omikronvariant, die in onder meer Engeland en Denemarken aan een snelle opmars bezig is.

Op de vraag of de Jonge hoopvol is zei hij: "Nee. We maken ons grote zorgen." De Jonge kondigde vorige week aan de boostercampagne te willen versnellen. Eind januari moeten alle volwassenen die dat willen een 3e prik hebben gehad. Maar dat komt mogelijk niet snel genoeg, gezien de snelle verspreiding van de omikronvariant.

"Als het nodig is om het virus verder af te remmen, om de golf die je kan verwachten te kunnen verlagen...als het nodig is nemen we de maatregelen die erbij passen." Maar of het nodig is, en wat voor maatregelen het dan worden, daarop wilde De Jonge niet vooruitlopen. "Of het nodig is, zullen we horen van het OMT."

14.40

Aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft dalen

Opnieuw is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen met tientallen afgenomen. Momenteel houden 2456 mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet. Dat zijn 90 patiënten minder dan een etmaal geleden, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het is voor het eerst sinds 22 november dat het aantal opgenomen coronapatiënten in de ziekenhuizen lager is dan 2500. De verpleegafdelingen behandelen momenteel 1834 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn 89 patiënten minder in vergelijking met donderdag. Er werden 186 nieuwe patiënten opgenomen, maar doordat er nog meer mensen de afdelingen mochten verlaten, daalde het totaal aantal bezette bedden toch.

14.09

Opnieuw extra herkansing en gespreide eindexamens voor leerlingen

Eindexamenleerlingen mogen vanwege corona ook dit schooljaar een extra herkansing doen en hun examens spreiden over twee tijdvakken. Demissionair onderwijsminister Arie Slob wil middelbare scholieren zo de kans geven hun schoolperiode "goed af te sluiten". Vmbo-leerlingen hoeven dit jaar niet voor drie of vier, maar slechts voor twee beroepsgerichte profielvakken eindexamen te doen.

Voor de resterende profielvakken is een schoolexamen voldoende. Leerlingen die staatsexamen doen, mogen ook dit schooljaar een vertrouwenspersoon meenemen. Het is voor het derde jaar op rij dat de eindexamens om corona worden aangepast. Het kabinet trekt 51 miljoen euro uit voor het aanpassen van de eindexamens.

13.15

ILT: handdesinfectie bij supermarkten moet beter

Supermarkten moeten meer doen om te zorgen dat klanten hun handen kunnen desinfecteren. Zo moeten ze meer uitleg geven over hoe dat moet, maar moeten ze ook zorgen voor geschikte middelen, stelt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) na een steekproef bij 29 supermarkten. Zeven van de 29 winkels boden hun klanten een ongeschikt middel aan.

De ILT, die alleen laat weten dat het winkels van alle grote ketens bezocht, heeft gezorgd dat het gebruik daarvan werd gestaakt en stuurde de hoofdkantoren van die supermarkten een waarschuwing. De inspectie ziet al dat daar gevolg aan wordt gegeven.

12.18

Latere booster dreigt voor minder digitaal vaardige oudere

Ouderen die digitaal minder vaardig zijn, dreigen veel later een boosterprik tegen het coronavirus te kunnen halen dan wat minder oude mensen die handiger zijn daarmee. Dat constateert ouderenorganisatie ANBO. Die pleit er voor het halen van een boosterprik zonder afspraak mogelijk te maken. Volgens de ANBO is er bij ouderen een voorkeur om te bellen voor een afspraak, maar blijkt dit in de praktijk zeer moeizaam te verlopen.

12.15

Coronademonstrant aangehouden bij huis Hugo de Jonge

De politie heeft woensdagavond een coronademonstrant aangehouden die zich bij het huis van demissionair minister Hugo de Jonge ophield. De 27-jarige Amsterdammer is bij de politie bekend vanwege zijn protesten tegen het coronabeleid. Volgens het AD had de man - met een masker - meerdere keren bij de voordeur aangebeld en wilde hij 'verhaal halen'. Hij zou zijn acties gefilmd en live uitgezonden hebben, maar een gesprek kreeg hij niet.

12.07

Opnieuw geen alternatieve Elfstedentocht op Weissensee

De alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee gaat net zoals vorig jaar niet door vanwege het coronavirus. De organisatie laat weten dat er nog te veel druk staat op de gezondheidszorg in Oostenrijk en Nederland. Ook is er nog veel onzekerheid over onder meer de omikronvariant, die een groeiend aantal besmettingen veroorzaakt. Daarom worden er voorlopig geen wedstrijden en toertochten op de Weissensee verreden.

11.20

Opnieuw streep door halve marathon Egmond vanwege coronavirus

De halve marathon van Egmond gaat in januari niet door en ook de strandrace Egmond-Pier-Egmond is afgelast. Organisator Le Champion vindt het vanwege de huidige coronamaatregelen en de opkomst van de omikronvariant 'niet verantwoord' beide sportevenementen te laten plaatsvinden. Een woordvoerder spreekt van optelsom van factoren'.

Wachten op privacy instellingen...
11.11

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren vrijdagochtend vierhonderd coronapatiënten opgenomen. Dat maakte het ROAZ vrijdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur werden in de Brabantse ziekenhuizen 25 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat 42 coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Twee werden overgeplaatst en zeven overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
11.08

Hulporganisaties zien meer financieel kwetsbaren sinds start coronacrisis

Lokale hulporganisaties die armoede bestrijden zien het aantal mensen in een financieel kwetsbare positie toenemen door de coronacrisis. Ruim veertig procent van deze organisaties heeft meer hulpaanvragen gekregen sinds het uitbreken van de pandemie, meldt Stichting Armoedefonds na een landelijke rondvraag.

11.04

Twee agenten vervolgd vanwege geweld tijdens coronademonstratie Den Haag

Twee agenten worden vervolgd voor hun rol tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Malieveld in Den Haag op 14 maart. Het Openbaar Ministerie vindt het geweld waarmee zij een man aanhielden 'niet proportioneel', de man moest naar het ziekenhuis vanwege zijn verwondingen. Het protest liep die dag flink uit de hand. Veel demonstranten gaven geen gehoor aan het bevel van de burgemeester om het Malieveld te verlaten. De ME moest vervolgens ingrijpen.

10.05

KNVB stelt herstart van topamateurs voorlopig uit

De beste amateurvoetballers komen in januari nog niet in actie. De KNVB heeft besloten dat de tweede divisie, derde divisie en hoofdklasse nog niet meteen in het nieuwe kalenderjaar worden hervat. Dat heeft alles te maken met de verlenging van de coronamaatregelen tot 14 januari. Veel ploegen kunnen voorlopig niet trainen omdat dit na vijf uur 's middags nog niet is toegestaan. De KNVB vindt het niet verantwoord om dan wel in het weekeinde te voetballen.

10.00

The Streamers geven concert op tweede kerstdag

The Streamers keren op 26 december, op tweede kerstdag, terug. De groep onder leiding van Guus Meeuwis en Kraantje Pappie geeft dan een livestreamconcert vanuit de Winter Efteling. Mensen kunnen net als bij de eerste drie shows afgelopen voorjaar een gratis toegangskaartje bestellen en een zelfgekozen bedrag achterlaten in de 'fooienpot'.

08.49

'Sport en bewegen blijven essentieel in deze tijd van stress en onzekerheden'

"In deze tijd waarin veel mensen extra stress ervaren door allerlei onzekerheden zoals het thuiswerken, is het essentieel dat mensen kunnen blijven sporten en bewegen", benadrukt Noor Willemsen van het Kenniscentrum Sport en Bewegen. 'Het is daarom van belang dat Nederlanders worden ondersteund en gefaciliteerd in wat op dit moment nog wel mogelijk is." Ze reageert hiermee op het verlengen van de avondlockdown tot en met 14 januari 2022.

03.30

OMT overlegt over opkomst omikronvariant

Een paar dagen na de nieuwste coronabeperkingen komt het Outbreak Management Team (OMT) weer bij elkaar. Er wordt onder meer gesproken over de omikronvariant van het coronavirus. In Nederland is deze virusversie bij meer dan honderd mensen vastgesteld. Het zou tot een nieuwe golf besmettingen en ziekenhuisopnames kunnen leiden. De variant verspreidt zich snel, maar het is nog niet bekend hoe ziek mensen ervan kunnen worden.

03.18

Huisartsen lopen over door extra werk

Vanwege het toenemend aantal coronapatiënten kunnen huisartsen het werk amper meer aan. Bovendien neemt het aantal intimidaties toe. Mensen zijn boos als ze niet snel terecht kunnen of lang moeten wachten aan de telefoon. Dat meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging volgens het AD. Ruim twintig procent van de tijd van huisartsen gaat naar patiënten met corona of coronagerelateerde klachten, blijkt uit een representatieve steekproef onder 417 artsen.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
00.01

Coronapost in 2020 stopt afname afvalberg oud papier

Nederlanders hebben in coronajaar 2020 veel meer pakketjes besteld en daardoor is de jarenlange afname van de hoeveelheid oud papier tot stilstand gekomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eerder maakten de onderzoekers al bekend dat huishoudens vorig jaar meer afval hebben geproduceerd vanwege het vele thuiswerken. Vorig jaar gooide de gemiddelde Nederlander 48 kilo oud papier weg en dat is evenveel als in 2019.

00.01

Sterftecijfer daalt voor het eerst in acht weken

Het sterftecijfer is vorige week voor het eerst sinds half oktober gedaald in plaats van gestegen. Onderzoekers van het statistiekbureau CBS melden op basis van een schatting dat in alle leeftijdsgroepen minder mensen zijn overleden. Maar nog steeds overlijden veel meer mensen dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Dat komt waarschijnlijk door de huidige coronagolf, al is daar nog geen bewijs voor.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!