Deze 13 mensen werden dit jaar vermoord

19 december 2021 om 17:00 • Aangepast 25 december 2021 om 14:02
nl
In Brabant stierven in 2021 dertien mannen en vrouwen door geweld. Dat is het laagste moordcijfer in tijden. Bijzonder dit jaar is dat meer vrouwen dan mannen om het leven kwamen. Dat is altijd andersom. Voor zover bekend waren er geen afrekeningen in de onderwereld.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Het is een voorlopig cijfer, want de geschiedenis leert dat er nog iets kan veranderen omdat er nog onderzoeken lopen. Een vermissing kan later veranderen in een moordzaak. En het jaar is nog niet voorbij.

Dode baby
In bijna alle zaken zijn er verdachten gepakt. Op één na, die van de dode baby in Wernhout. De politie zoekt nog steeds naar de moeder die haar pasgeboren kindje achterliet.

In het oog sprongen verder de geweldszaken op straat, op klaarlichte dag: de wildwest-schietpartij in Bergen op Zoom waarbij een man onder vuur werd genomen in een woonwijk en een auto werd doorzeefd. Even later werd het slachtoffer doodgeschoten langs de drukke Wouwsestraatweg.

In Den Bosch werd een vrouw doodgestoken op straat aan het Ploossche Hof. Het slachtoffer was een moeder met kinderwagen.

Relatiesfeer
Het meeste dodelijk geweld was binnen in huis, met weinig of geen ooggetuigen. De motieven lijken bijna allemaal in de relatiesfeer te liggen, zoals dat heet. De opgepakte verdachte is een partner, een ex of familielid. In twee zaken was er sprake van diefstal, waarmee het dus een roofmoord lijkt.

Erg opvallend is dat er dit jaar meer vrouwen dan mannen werden gedood, meestal is dat andersom. Zeven van de dertien dodelijke slachtoffers waren vrouwen.

Liquidaties
Voor zover bekend waren er ook dit jaar geen afrekeningen in de onderwereld. Het zware vuurwapengeweld in Bergen op Zoom heeft er veel weg van. Maar alles wijst op een uit de hand gelopen ruzie en geen liquidatie.

Er zijn nog wat zaken in onderzoek dus het moordcijfer kan nog wat veranderen. Dat gebeurt vaker. In de loop van dit jaar kwamen twee mogelijke moorden aan het licht uit 2020.

De politie pakte in het najaar een vrouw op voor de plotselinge dood van oud-supermarkteigenaar Chris Grinwis uit Halsteren en groef ook de vrouw van Grinwis op die eerder in 2020 overleden was. De politie ziet opzet in de dood van Grinwis door vergiftiging. Bij de vrouw is dat nog onduidelijk en is er nog toxicologisch onderzoek bezig.

Moeder
Bij de recherche ligt nog een zaak. De politie arresteerde afgelopen zomer een moeder uit Zevenbergen voor de dood van haar zoon. In beide zaken lijkt er sprake van vergiftiging. Daarmee lijkt 2020 dus een nog heviger moordjaar. Met 20 geweldsdoden is dat een uitzondering op de voorbije jaren.

Kettingzaagmoord en gezinsmoord
2021 was ook het jaar van rechtszaken over geruchtmakende moorden die veel in het nieuws kwamen. De kettingzaagmoord in Steenbergen bijvoorbeeld waarbij een Belgische loodgieter om het leven kwam. De verdachten kregen zware straffen.

Onur M. uit Etten Leur kwam voor de rechter voor het doden van zijn vrouw, zijn twee kinderen en zijn moeder. M. kreeg dertig jaar cel.

Dertien geweldsdoden is vergelijkbaar met het jaar 2019. Toen waren ook dertien mensen slachtoffer van dodelijk geweld. Dat jaar stond bekend als het ‘rustigste’ in tijden.

Cijfers
In 2020 waren er zeker achttien geweldsdoden. Drie verdachte sterfgevallen zijn nog in onderzoek. Dertien doden waren er in 2019, zeventien doden in 2018 en zeventien doden in 2017. Rond de eeuwwisseling lag het aantal geweldsdoden boven de 35 in Brabant. Ook landelijk neemt het aantal af. In de meerdere Europese landen is hetzelfde patroon zichtbaar.

De geweldsdoden van 2021 op een rij:

 • Boxtel, 23 januari, man gedood in bed and breakfast
 • Breda, 20 februari, vrouw thuis doodgeschoten
 • Tilburg, 31 maart, vrouw thuis doodgestoken
 • Wernhout, 12 mei, pasgeboren dode baby gevonden
 • Lieshout, 11 juni, man ligt weken dood in huis na te zijn geslagen en gewurgd
 • Breda, 13 juni, vrouw zwaargewond door wurging en sterft later
 • Den Bosch, 8 september, vrouw die met een kinderwagen wandelde doodgestoken
 • Helmond, 9 september, vrouw thuis doodgestoken
 • Bergen op Zoom, 12 oktober, man doodgeschoten op straat bij wildwest-schietpartij
 • Den Bosch, 23 oktober, vrouw thuis doodgestoken
 • Oosterhout, 23 oktober, man doodgereden
 • Breda, 14 november, man op straat doodgeschoten

UPDATE 25 december: Oosterhout, Stuifduin, 25 december (eerste kerstdag) man doodgestoken, twee verdachten opgepakt.

Daarmee komt het aantal dodelijke slachtoffers in 2021 in Brabant op 13.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.