Coronanieuws: kabinet kondigt harde lockdown aan tot en met 14 januari - Omroep Brabant
Liveblog

Coronanieuws: kabinet kondigt harde lockdown aan tot en met 14 januari

18 december 2021 om 06:30 • Aangepast 27 december 2021 om 16:46
nl
In dit liveblog hielden we je zaterdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Het kabinet kondigde vandaag een harde lockdown aan tot en met 14 januari.
  • Lees hier wat de nieuwe coronamaatregelen zijn.
  • Weer minder coronapatiënten in de ziekenhuizen.
  • 2119 nieuwe coronabesmettingen in Brabant.

Deze liveblog is gesloten.

Liveblog

22.30

Defensie denkt binnen week 750 extra boosterprikkers in te zetten

Bij de GGD'en gaan nog komende week 750 extra militairen aan de slag met het geven van boosterprikken om die operatie verder te versnellen. Dat verwacht een woordvoerder van het ministerie van Defensie, dat eerder deze week het personeelsaanbod voor de gezondheidsdienst verdubbelde naar 1500 medewerkers.

Die extra mensen worden komende week opgeleid tot prikker en waarschijnlijk ook al ingezet. Maandag zou duidelijk worden bij welke prikstraten ze nodig zijn. GGD'en gaan de boostercampagne per direct nogmaals versnellen, heeft de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland zaterdagavond laten weten. Het gaat volgens de organisatie om 'een versnelling boven op de versnelling die eerder is ingezet'.

21.24

CNV vreest meer negativiteit tegen zorgpersoneel door lockdown

Vakbond CNV vreest dat de negatieve houding van onder meer sommige patiënten tegenover zorgpersoneel door de zaterdag afgekondigde lockdown zal toenemen. De vakbond roept werkgevers van zorgpersoneel daarom op om voor de veiligheid van hun werknemers te zorgen, zeker nu de druk op de zorg vanwege de omikronvariant van het coronavirus eveneens toeneemt.

"We hebben gezien dat de agressie van patiënten en families op de werkplek van zorgpersoneel op bepaalde locaties echt de spuigaten uitloopt. Dat moet voorkomen worden. Zorgpersoneel werkt onder hoogspanning en moet ongestoord door hoog oplopende emoties zijn werk kunnen doen. In veel instellingen zijn wel al maatregelen ter beveiliging getroffen. We roepen werkgevers op om de veiligheid van zorgpersoneel in elke instelling onder de nieuwe moeilijke omstandigheden volledig te garanderen", aldus Danielle Woestenberg, waarnemend CNV-voorzitter.

21.06

Zwembond noemt maatregelen desastreus voor de zwemsport

De Koninklijke Nederlandse Zwembond KNZB noemt de nieuwe coronamaatregelen "desastreus" voor de zwemsport. Behalve voor zwemlessen moeten alle baden tot en met 14 januari de deuren sluiten en dat is voor sporters en de verenigingen "het slechtst denkbare scenario", aldus de KNZB. "De mogelijkheden om in het water veilig aan je conditie en fysieke en mentale weerbaarheid te werken, worden volledig stilgelegd."

De bond heeft ervoor gestreden dat zwembaden open konden blijven, om zo bij te dragen aan de gezondheid van de Nederlanders. "De komende tijd zullen we blijven beargumenteren waarom zwemmen veilig kan", zegt Guus Jutte, manager sport bij de KNZB. De KNZB vreest dat de financiële gevolgen voor exploitanten en zwemverenigingen groot zijn.

De KNZB overlegt met de overheid over een schaderegeling en over compensatie voor de verenigingen. Daarover is naar verwachting begin 2022 meer bekend.s.omroepbrabant.nl/wires/ANP

20.55

Vakbond boa's roept mensen op nieuwe coronaregels te volgen

De vakbond van buitengewoon opsporingsambtenaren BOA ACP hoopt dat mensen hun gezond verstand gebruiken en zich aan de nieuwe strenge coronamaatregelen gaan houden. "Boas kunnen er ook niks aan doen en worden ook in hun vrijheid beperkt." Voorzitter Richard Gerrits verwacht dat zon 90 tot 95 procent van Nederland de nieuwe regels zal volgen.

"En die andere 5 tot 10 procent vraagt om aandacht en krijgt dat in de vorm van toezicht en handhaving." Dat zal naar verwachting hetzelfde gaan als tijdens eerdere perioden met strenge maatregelen: eerst waarschuwen, bij een volgende overtreding bekeuren. "We kunnen nooit 100 procent toezicht houden en handhaven. Dat moeten we ook niet willen." Echte controles zullen waarschijnlijk pas vanaf dinsdag worden uitgevoerd, zegt Gerrits.

20.51

'Harde boodschap' leidt tot onbegrip bij sportscholen

De lockdown die het demissionaire kabinet zaterdag afkondigde is opnieuw een "ontzettend harde boodschap" voor de sportscholen. Die leidt ook tot onbegrip, stelt directeur Ronald Wouters van branchevereniging NL Actief. Vooral voor kleinere sportscholen is het een hard gelag, merkt zijn collega Han de Hair van de Vereniging Exclusieve Sportscholen.

"Er is veel moedeloosheid en woede. We zijn murw gebeukt." Zowel Wouters als De Hair geeft aan dat de sportscholenbranche niets liever wil dan mensen helpen gezond te blijven. Juist in de strijd tegen een ziekte als corona is een goede basisgezondheid belangrijk, zeggen ze. "De echt fanatieke sporters komen wel terug, maar de mensen die net wat meer steun nodig hebben, die raak je kwijt", vat De Hair die zelf een sportschool heeft in Joure samen.

"Dat zijn vaak ook de mensen die bijvoorbeeld overgewicht hebben of een niet zo goede conditie en daardoor meer risico lopen op een ernstige variant van corona. Dit is ondoordacht beleid."

20.49

Nederland in lockdown: een samenvatting in beeld

Wachten op privacy instellingen...
20.28

Kappers eisen volledige compensatie

Kappers die in de drukste weken van het jaar abrupt de deuren moeten sluiten, moeten volledig gecompenseerd worden voor de gemiste inkomsten. Dat zegt de kappersbranchevereniging ANKO in een reactie op de strenge lockdown die per zondag in Nederland geldt. Bij de organisatie overheerst de teleurstelling. "De ANKO heeft er alles aan gedaan om een nieuwe volledige sluiting van de branche te voorkomen", zegt Gonny Eussen van de ANKO.

"We begrijpen dat de overheid moet ingrijpen, maar een goed gereguleerde en open kappersbranche is veel beter voor het indammen van de verspreiding van het virus." Eerder zei de ANKO al dat "de druk van consumenten om toch geknipt te worden" groot is. Het dichtgooien van de kappers werkt volgens de organisatie vooral illegale en dus ongecontroleerde kapperspraktijken achter de voordeur in de hand.

Eussen zegt verder niet te begrijpen waarom er in Nederland zo lang is gewacht met de boostercampagne. Ze stelt dat er nu "tijd moet worden gekocht" en dat de ondernemers daarvoor andermaal de rekening krijgen.

20.17

De coronapersconferentie is afgelopen, bekijk alles hier terug:

Wachten op privacy instellingen...
20.17

GGD'en: alles op alles om zoveel mogelijk boosterprikken te geven

GGD'en gaan de boostercampagne per direct nogmaals versnellen, laat de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten. Het gaat volgens de organisatie om "een versnelling boven op de versnelling die eerder is ingezet". Duizenden medewerkers zullende komende weken "alles op alles" zetten om alle Nederlanders van 18 jaar en ouder een extra prik aan te bieden.

De GGD'en worden daarbij geholpen door onder meer ziekenhuizen, huisartsen, Defensie en EHBOers van het Rode Kruis. Rond 7 januari moet iedereen van 18 jaar en ouder de mogelijkheid hebben gekregen om een afspraak te maken voor een boosterprik. Wel zal de prioriteit de komende dagen eerst bij 60-plussers liggen. De GGD GHOR roept mensen wel op om geduldig te zijn.

"Wees een beetje begripvol naar elkaar. Niet alles zal de komende weken vlekkeloos gaan. Dat is onmogelijk in de enorme operatie waar de GGDen voor staan", aldus de koepelorganisatie.

20.10

Kamer debatteert dinsdagmiddag over lockdown

Het Tweede Kamerdebat over de lockdown staat op dinsdagmiddag gepland. De Kamer gaat altijd in debat nadat er maatregelen zijn aangekondigd. Normaal gesproken worden de persconferenties op dinsdagavonden gehouden en gaat de Kamer later in debat. Om over de lockdown te praten, komt de Kamer terug van reces. Eigenlijk zou afgelopen donderdag de laatste Kamerdag van 2021 zijn.

20.01

Cultuur- en evenementensector zoals verwacht weer op slot

Theaters, musea en bioscopen moeten zoals verwacht de deuren volledig sluiten. Ook de evenementensector gaat voorlopig op slot, kondigden demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zaterdag aan in een ingelaste persconferentie.

De nieuwe maatregelen worden ingevoerd vanwege de snelle opmars van de omikronvariant van het coronavirus. De lockdown blijft tot in ieder geval 14 januari 2022 in werking. Mochten de besmettingscijfers eerder erg dalen, dan stelt het kabinet de maatregelen mogelijk bij.

19.58

Ondernemersverenigingen: drama in laatste weken van het jaar

Voor tienduizenden ondernemers eindigt 2021 in een drama. Ze worden gedwongen op het drukste moment van het jaar de deuren te sluiten. Ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland spreken van een hard gelag, zeker omdat vorig jaar rond deze tijd praktisch hetzelfde gebeurde.

De ondernemersverenigingen begrijpen dat het kabinet iets moet doen om de oprukkende omikronvariant in te dammen. "De berichten over de nieuwe variant en de mogelijke effecten op de zorg zijn erg zorgwekkend", aldus de verenigingen in een verklaring.

19.56

Branchevereniging bang voor emotionele gevolgen sluiting bso

De sluiting van de buitenschoolse opvang om de opmars van de omikronvariant van het coronavirus tegen te gaan, heeft emotionele gevolgen voor alle kinderen. Volgens Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) is de opvang voor veel kinderen een veilige plek, terwijl thuis bij hun ouders soms spanningen kunnen ontstaan.

"Wij maken ons wel echt zorgen", aldus voorzitter Loes Ypma in een schriftelijke reactie. Voor kwetsbare kinderen en voor die van ouders met een cruciaal beroep is noodopvang mogelijk. Ook de dagopvang voor kinderen tussen de 0 en 4 jaar blijft open.

19.51

Vanaf woensdag strengere inreisregels vanuit niet-Schengenlanden

Vanaf aanstaande woensdag gaan strengere regels in voor reizigers vanuit niet-Schengenlanden die naar Nederland willen. Ook gevaccineerden moeten dan 48 uur van tevoren een PCR-test doen en 24 uur van tevoren een sneltest.

Deze regels gaan in de hele Europese Unie gelden, maar De Jonge wil er alvast mee beginnen in Nederland. EU-burgers kunnen vrij reizen in de Schengenzone. Europese landen die er niet onder vallen zijn Bulgarije, Cyprus, Ierland, Kroatië en Roemenië. Landen als IJsland, Noorwegen en Zwitserland horen niet bij de EU, maar vallen wel onder het Schengenverdrag.

19.45

Betaald voetbal en OKT schaatsen kunnen doorgaan

De lockdown die het kabinet heeft afgekondigd heeft opnieuw grote gevolgen voor de sport. Alle binnensportlocaties gaan voorlopig weer helemaal op slot. In de praktijk betekent dat dat alle recreatieve sporters tot 14 januari niet terecht kunnen in de sportzalen en -hallen. Voor de professionele topsporters wordt een uitzondering gemaakt. Zij mogen blijven trainen en wedstrijden spelen, maar wel zonder publiek.

Dit geldt bijvoorbeeld voor de voetbalclubs in de Eredivisie en eerste divisie. De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax kan bijvoorbeeld zondag doorgaan, evenals het olympisch kwalificatietoernooi schaatsen in Heerenveen, waar van 26 tot en met 30 december de startbewijzen voor de Spelen van Beijing zijn te verdienen.

Kinderen tot en met 17 jaar mogen op de vereniging wel buiten blijven sporten tot 's middags vijf uur. Ze kunnen trainen en onderling wedstrijden spelen op hun eigen club. Volwassenen mogen slechts alleen of met zijn tweeën sporten, op 1,5 meter afstand. Alle amateurcompetities worden stilgelegd.

19.41

Studentenorganisaties: heropening na kerstvakantie cruciaal

Volgens studentenorganisaties is het belangrijk dat het hoger onderwijs na de kerstvakantie weer open gaat. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) roept het kabinet op om het voornemen hiertoe waar te maken.

"De mentale gezondheid van jongeren staat door de coronacrisis onder enorme druk. Door de sluiting van het onderwijs zullen nog meer jongeren te maken krijgen met eenzaamheid en psychische klachten. Daarom is het van groot belang het onderwijs na de kerstvakantie weer te openen", zegt voorzitter Ama Boahene van het LSVb.

Tijdens de persconferentie zaterdagavond werd door het kabinet een harde lockdown aangekondigd. Dit betekent dat de meeste sectoren tot zeker 14 januari dicht moeten. Wel hoopt het kabinet dat het mogelijk is om het onderwijs al na 9 januari, wanneer de kerstvakantie afloopt, te heropenen. Een besluit daarover wordt op 3 januari genomen.

19.35

Vakbond CNV: zoveelste klap voor horeca en winkelwerknemers

De nieuwe lockdown is "de zoveelste klap voor de horeca en retailwerknemers". Dat zegt vakbond CNV in een reactie op de coronapersconferentie. CNV vindt dat het kabinet gedupeerde ondernemers en werknemers zo veel mogelijk tegemoet moet komen in deze lockdown.

"Uitbreiding steunpakketten is daarom noodzakelijk." "De klap bij veel bedrijven en werkenden is groot. Opnieuw moeten zij opeens sluiten, net voor het moment dat de kerstomzet zou worden gedraaid. Net als vorig jaar. Dit betekent een zoveelste tegenslag voor kleine bedrijven waardoor banen sneller op de tocht staan. Overheidssteun is dus een 'no-brainer' om onnodige werkloosheid in de horeca- en retailsector te voorkomen", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin in een verklaring.

19.31

Bekijk hier de samenvatting van de persconferentie terug:

Wachten op privacy instellingen...
19.30

Volwassenen kunnen boosterafspraak uiterlijk 7 januari maken

Alle volwassenen kunnen uiterlijk 7 januari een afspraak maken voor het zetten van een boostervaccinatie, zegt zorgminister Hugo de Jonge. In januari moeten alle 18-plussers deze oppepprik hebben gehad. De Jonge roept mensen, die dat al kunnen, op zo snel mogelijk online een afspraak te maken voor de prik.

19.22

Onderwijs en buitenschoolse opvang dicht tot ten minste 9 januari

Het hele onderwijs en de buitenschoolse opvang moeten dicht tot en met ten minste 9 januari. Dat is volgens het kabinet nodig om de verspreiding van de omikronvariant te beperken. Op 3 januari besluit het kabinet of het onderwijs na 10 januari weer open kan. Basisscholen zouden al dicht zijn tot en met 9 januari vanwege de kerstvakantie. Voor het hoger onderwijs stond de kerstvakantie tot en met 3 januari gepland.

19.21

Tijdens lockdown geen binnensport, jeugd mag buiten sporten

Alle binnensportlocaties gaan de komende tijd dicht. Kinderen tot en met 17 jaar mogen wel buiten blijven sporten tot vijf uur 's middags. Ze kunnen trainen en onderling wedstrijden spelen op hun eigen club. Competities worden stilgelegd. Volwassenen mogen slechts alleen of met zijn tweeën sporten, op 1,5 meter afstand.

19.17

Professionele sportwedstrijden kunnen zonder publiek door

Professionele sportwedstrijden, zoals de wedstrijden in het betaalde voetbal, mogen zonder publiek doorgaan. Ze vallen buiten de aangescherpte coronamaatregelen die zojuist zijn aangekondigd.

19.16

Kabinet: maximaal 2 mensen op visite, 4 tijdens feestdagen

Het kabinet vraagt mensen maximaal twee mensen op bezoek te ontvangen om de nieuwe omikronvariant van het coronavirus in te dammen. Voor kerstavond, eerste en tweede kerstdag en oudejaarsavond geldt een maximum van vier. Dat is bekendgemaakt tijdens de persconferentie.

19.07

Jaap van Dissel (RIVM): 'Omikron nog voor jaarwisseling dominant'

Jaap van Dissel, die ook bij de persconferentie aanwezig is, verwacht dat de omikronvariant van het coronavirus tussen Kerst en Oud en Nieuw dominant is in Nederland. Er zijn nog veel onzekerheden rondom die variant, zegt hij. Wat we wél weten, is dat de opgebouwde afweer minder goed tegen omikron beschermt dan tegen de deltavariant.

"Dat is een flinke tegenvaller. Tegelijkertijd weten we dat boostervaccinaties een opfrisser geven van het afweersysteem. Dat maakt dat de bescherming tegen omikron na de booster toeneemt, niet alleen tegen infectie maar ook tegen ernstige ziekte."

19.03

Demissionair premier Rutte: 'We moeten nu ingrijpen'

"Ik sta hier met een somber gemoed," zei demissionair premier Rutte bij aanvang van de persconferentie. "En veel mensen die kijken zullen dat ook zo voelen." "In één zin samengevat: Nederland gaat nóg een keer in lockdown," vervolgde hij.

Volgens de demissionair premier is een harde lockdown onvermijdelijk wegens de vijfde golf door de omikronvariant. Die mutant van het coronavirus 'verspreidt zich sneller dan we al vreesden'. Ingrijpen is nodig 'om erger te voorkomen'.

De impact op de samenleving van een lockdown is groot, erkent Rutte. Zeker tijdens de feestdagen. "Man, ik heb vannacht niet geslapen", zegt hij op een vraag over de invloed van de maatregelen. "Verschrikkelijk." Zeker voor eenzame mensen, ouderen en jongeren komen die hard aan. "De tranen springen je in de ogen."

Overigens erkent Rutte wel dat het draagvlak voor het coronabeleid bepaald 'niet heel groot' is. Maar door RIVM-directeur Jaap van Dissel uitleg te laten geven over de omikronvariant, denkt Rutte meer begrip te creëren onder Nederlanders.

19.00

De persconferentie begint

Alle updates zijn ook in dit liveblog te volgen. De livestream kun je volgen op de Facebook-pagina van Omroep Brabant of op de voorpagina van deze website.

18.15

Over drie kwartier begint persconferentie

Over drie kwartier, om zeven uur, begint de persconferentie van het kabinet waarin een harde lockdown wordt aangekondigd. Een livestream van de conferentie is te volgen op de website en het tv-kanaal van Omroep Brabant, alsmede op de Facebook-pagina van Omroep Brabant.

LEES OOK: Persconferentie over een harde lockdown: dit kunnen we verwachten

17.51

CBR schort examens inplannen op vanwege persconferentie


Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft de mogelijkheid om examens en toetsen in te plannen tijdelijk bevroren vanwege de persconferentie van zaterdagavond. Volgens ingewijden zal het kabinet een harde lockdown aankondigen. Dit betekent waarschijnlijk ook dat niet-medische contactberoepen, zoals rijinstructeurs, hun werk niet mogen uitvoeren.

De lockdown gaat zondag om vijf uur 's nachts in en geldt tot zeker 14 januari, zo is de verwachting. Sinds vijf uur 's middags is het niet mogelijk om in het systeem van het CBR examens en toetsen te reserveren of te wijzigen.

"Mochten de maatregelen van het kabinet gevolgen hebben voor de dienstverlening van het CBR, dan zullen we de benodigde aanpassingen in de systemen moeten doorvoeren. Zodra de systemen weer open kunnen, dan melden we dat direct", meldt de organisatie op de website. Volgens een woordvoerster van het CBR houdt de rijschoolbranche voorlopig "met alles rekening".

17.17

Meeste Nederlanders vinden nieuwe lockdown een te zware maatregel

Slechts 3 op de 10 Nederlanders zijn het eens met de nieuwe coronamaatregelen. Meer dan de helft vindt het te zwaar dat het land opnieuw op slot gaat. Dat blijkt uit panelonderzoek van Hart van Nederland onder ruim 2200 deelnemers. Liefst 54 procent van onze landgenoten ziet de maatregelen als te streng, en kan zich niet vinden in een nieuwe lockdown waarin bijna alles weer dicht gaat.

Voor 12 procent van de Nederlanders gaan de regels juist nog niet ver genoeg. 31 procent van de bevolking is het eens met de laatste plannen. "Ongelofelijk om buitensporten te stoppen. Mensen hebben beweging en een uitlaatklep nodig. En risico is nihil bij buitensport", meent een van de panelleden. "Ik maak me geen zorgen voor mezelf. Wel voor bedrijven die morgen moeten sluiten", laat een ander weten.

15.31

'Kabinet kondigt strenge lockdown aan'

Het kabinet kondigt vanavond in de persconferentie een strenge lockdown aan. Dat bevestigen ingewijden aan RTL Nieuws. Eerder werd al bekend dat het OMT een dergelijke lockdown adviseerde.

De harde lockdown gaat gelden tot zeker 14 januari. Demissionair premier Mark Rutte, coronaminister Hugo de Jonge en RIVM-baas Jaap van Dissel lichten het besluit zaterdagavond toe tijdens een persconferentie.

Ingewijden melden dat scholen, horeca, doorstroomlocaties en niet-essentiële winkels dicht moeten. Hetzelfde geldt voor bioscopen, musea en niet-medische contactberoepen. De maatregel gaat in vanaf zondagochtend vijf uur.

15.23

2119 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

In de afgelopen 24 uur zijn 2119 nieuwe coronabesmettingen gemeld in onze provincie. Vrijdag waren dat er 2059.

Wachten op privacy instellingen...

De opkomst van de omikronvariant van het coronavirus is landelijk nog niet terug te zien in het aantal positieve tests. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 14.742 coronabesmettingen bevestigd en geregistreerd. Voor een zaterdag is dat het laagste aantal sinds 13 november, meer dan een maand geleden.

Het aantal bevestigde besmettingen met de deltavariant, die nu nog het meest voorkomt, daalt sinds ongeveer twee weken. De nieuwe omikronvariant verspreidt zich snel, maar voorlopig is de daling van delta groter dan de toename van omikron.

15.10

Kampioenschap Tonpraten gaat niet door

Het 54e kampioenschap Tonpraten in Valkenswaard gaat niet door. Dat heeft de organisatie zaterdag bekendgemaakt. Het kampioenschap stond gepland op 7 januari. De organisatie denkt nog na over een eventuele nieuwe datum.

14.54

Drukker dan normaal in centrum Eindhoven

De druktemeter van de gemeente Eindhoven geeft volgens Studio040 aan dat het op de Demer, Vrijstraat, Rechtestraat en de Markt zaterdagmiddag 'zeer druk' is. De gemeente houdt de situatie doorlopend in de gaten. Indien nodig wordt het publiek opgeroepen niet te komen, of worden aanvullende maatregelen genomen.

14.51

Theatersector over mogelijke lockdown: grootste klap al gevallen

Boris van der Ham van de Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP) maakt zich geen grote zorgen voor de theatersector, mocht er een harde lockdown komen. "De grootste klap is twee weken geleden gevallen toen de avondlockdown werd aangekondigd." Productiebedrijf Stage Entertainment, dat door de avondlockdown al voorstellingen heeft moeten annuleren, deelt die mening.

14.48

Eerste carnavalsvereniging zet streep door carnavalsvieringen

CV de Spekzullekes uit Helmond zet een streep door de carnavalsvieringen van komend jaar. Dat maakte de vereniging vrijdag aan haar leden bekend. Het is voor zover bekende de eerste vereniging die dat besluit neemt.

14.37

Te druk in centrum Rotterdam, gemeente roept mensen op niet meer te komen

De gemeente Rotterdam roept mensen op om niet meer naar de stad te komen. Het is volgens de gemeente te druk in het centrum. Ook zijn de parkeergarages vol. "Kom niet meer naar de stad en vermijd drukte", meldt Rotterdam via zijn officiële Twitteraccount.

14.29

Baas Ryanair wil 'idiote antivaxers' niet in vliegtuig

De topman van Ryanair wil mensen die niet gevaccineerd zijn tegen het coronavirus liever niet meer aan boord van vliegtuigen zien. Michael O'Leary zegt in de Britse krant The Telegraph dat hij hoopt op een verbod voor 'idiote antivaxers'.

14.27

Weer minder coronapatiënten in de ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal weer gedaald. Er liggen nu 2354 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis. Dat zijn er ongeveer 100 minder dan vrijdag. Dat staat in de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS).

14.26

Britse media: VK overweegt strengere maatregelen tegen omikron

De Britse regering overweegt strengere maatregelen om de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus tegen te gaan, melden Britse media. The Times schrijft dat er plannen worden opgesteld om in de twee weken na kerst alle samenkomsten binnen te verbieden. De krant baseert zich op anonieme bronnen.

13.41

VNO-NCW en MKB-Nederland: drama voor tienduizenden ondernemers

Voor tienduizenden ondernemers dreigt in de laatste week voor Kerstmis een drama, nu ze in drukke tijden waarschijnlijk abrupt hun deuren moeten sluiten. Dat zeggen ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland, vooruitlopend op de persconferentie die het kabinet later op zaterdag geeft. De verwachting is dat er een harde lockdown wordt aangekondigd in de strijd tegen de oprukkende omikronvariant van het coronavirus.

13.28

Winkeliers: 'Kabinet moeten waken voor paniekmaatregelen'

Het kabinet moet oppassen dat het niet 'in blinde paniek' maatregelen treft die winkeliers onevenredig hard raken. Daarvoor waarschuwt winkelbranchevereniging INretail. De organisatie pleit voor een 'intelligente' aanpak en wijst erop dat winkels al twee jaar lang geen duidelijke besmettingsbron zijn tijdens de crisis. De Raad Nederlandse Detailhandel vindt het belangrijk dat ondernemers nog wel hun spullen kunnen slijten, ook als ze geen webshop hebben.

13.14

Dreigende lockdown veroorzaakt extra drukte in winkelstraten Den Bosch

In verschillende binnensteden is het momenteel drukker dan op een normale zaterdag. Uiteraard speelt mee dat mensen het laatste weekend voor kerst vaker gaan winkelen, maar de dreigende lockdown maakt volgens het ANP dat er nog meer mensen op de been zijn. Onder meer in Den Bosch is het druk. In Breda kleurt de druktemeter nog groen, waarmee aangegeven wordt dat het goed mogelijk is om met inachtneming van de coronaregels naar de stad te komen.

Winkelen in coronatijd (foto: Noël van Hooft)
Winkelen in coronatijd (foto: Noël van Hooft)
13.11

Ook Duitse gezondheidsministers houden topoverleg over coronavirus

Ook Duitse ministers van Volksgezondheid houden zaterdag topoverleg. Bewindslieden uit deelstaten en van de landelijke overheid bespreken naar verwachting de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus en de vaccinvoorraden. Het Beierse ministerie van Volksgezondheid, dat de voorzitter levert, wilde verder niet in detail treden.

12.37

Kleine ondernemers sorteren voor op dreigende lockdown

Verschillende kleine ondernemers tonen voorafgaand aan de dreigende lockdown die naar verwachting later op zaterdag zal worden aangekondigd hun beste ondernemerszin. De verwachting is dat niet-essentiële winkels na zaterdag hun deuren een tijdlang moeten sluiten. De voorlopig laatste dag dat ze open zijn, is voor ondernemers reden om de deuren bijvoorbeeld eerder open te gooien en klanten alvast te wijzen op bezorgmogelijkheden die ze gaan aanbieden.

12.35

Winkeliersvereniging: 'We zijn woest, dit zijn allerbelangrijkste weken van het jaar'

Het draagvlak onder ondernemers voor sluiting van niet-essentiële winkels is nihil, zegt branchevereniging INretail in een reactie op de mogelijke sluiting. "We zijn woest, dit zijn de allerbelangrijkste weken van het jaar. Mensen hebben vakantie en willen winkelen en cadeautjes kopen om onder de boom te leggen. Ondernemers hebben hier ook op ingekocht en hierop gerekend." Nederland telt 56.000 niet-essentiële winkels.

Wagentjes bij de Oirschotse Jumbo.
Wagentjes bij de Oirschotse Jumbo.
12.25

'In het kort gezegd gaat alles dicht'

RTL Nieuws meldt dat het kabinet in het kort gezegd alles zou willen sluiten in de strijd tegen de oprukkende omikronvariant van het coronavirus: alle scholen, alle horeca en alle niet-essentiële winkels. Dit zou ook gelden voor alle doorstroomlocaties, sportscholen en niet-medische contactberoepen. Dat houdt in dat ook theaters, bioscopen en musea hun deuren zouden moeten sluiten.

12.01

Nieuwe coronapersconferentie om zeven uur zaterdagavond

Premier Mark Rutte, minister Hugo de Jonge en Jaap van Dissel van het RIVM geven om zeven uur zaterdagavond persconferentie over de omikronvariant van het coronavirus. Dat maakte een woordvoerder van het kabinet rond het middaguur bekend. Verwacht wordt dat zij een harde lockdown zullen aankondigen in de hoop de opmars van deze variant af te remmen.

11.41

Ferd Grapperhaus: 'Kabinet zoekt goed antwoord op 'serieus' OMT-advies'

Minister Ferd Grapperhaus liet voor aanvang van het crisisberaad weten zich zorgen te maken over de snel opkomende omikronvariant. Het OMT adviseert alles voor enkele weken sluiten om de opmars tegen te gaan. Dat betekent dat Nederland ook in lockdown zit tijdens de feestdagen. Tegelijkertijd wil het kabinet volgens Grapperhaus 'tot besluitvorming komen die het goed mogelijk maakt voor iedereen om in deze donkere dagen verder te komen'.

11.36

Omikronvariant verspreidt zich sneller dan deltavariant

De omikronvariant van het coronavirus verspreidt zich snel over de wereld. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO meldt dat de variant is vastgesteld in zeker 89 landen. Als omikron zich onder de bevolking van een land begint te verspreiden, gebeurt dat volgens de WHO sneller dan bij een uitbraak met de al zeer besmettelijke deltavariant. Bij omikron zou het aantal besmettingen verdubbelen in een periode van anderhalf tot drie dagen.

11.31

Aanmelden verplicht voor kerstvieringen parochie Schijndel

De Heilige Michaëlparochie in Schijndel heeft besloten aanmelden verplicht te stellen voor alle kerstvieringen. In de kerken in Schijndel, Sint-Michielsgestel, Gemonde en Den Dungen geldt dan een maximum van 25 procent van de totale beschikbaarheid per viering. Dit aanmelden kan van maandag tot en met vrijdag van halftien 's ochtends tot halfeen 's middags.

11.13

Geen vuurwerkshow in Parijs vanwege opmars omikromvariant

Parijs schrapt de festiviteiten die rond de jaarwisseling gehouden zouden worden op de beroemde Champs-Élysées. Ook gaat de traditionele vuurwerkshow in de stad niet door. Doel hiervan is om de verspreiding af te remmen van de omikronvariant van het coronavirus, bericht nieuwszender BFM TV.

10.54

Illegaal feest in bos bij Wageningen

In een bos bij Wageningen vond vrijdagnacht een groot illegaal feest plaats. Toen rond kwart voor twee meerdere politieauto's naar de afgelegen plek kwamen, gingen veel feestgangers er vandoor. Volgens een fotocorrespondent zou het gaan om zo'n honderd jongeren tussen de 16 en 25 jaar oud. Ze zouden volgens Omroep Gelderland niet alleen uit Gelderland afkomstig zijn, maar ook uit Brabant, Utrecht en Amsterdam.

10.40

Stormloop op kappers voor kerstcoupe

Bij kappers in het hele land staat de telefoon roodgloeiend, nu veel mensen nog snel even proberen een afspraak in te plannen voor de dreigende lockdown. Afgelopen week sijpelde het nieuws binnen dat het kabinet denkt aan een harde lockdown. Net als een jaar eerder zou het land daarmee kort voor Kerstmis goeddeels op slot gaan.

Adrie Nooien aan het werk (Foto: Cis Marijnissen)
Adrie Nooien aan het werk (Foto: Cis Marijnissen)
10.31

Overleg met burgemeesters van start

Het overleg met de burgemeesters van de veiligheidsregio's is om halfelf zaterdagochtend online van start gegaan, en duurt tot ongeveer halftwaalf. Minister Ferd Grapperhaus praat hen bij over de plannen van het kabinet om nieuwe coronamaatregelen in te voeren. Zaterdagmiddag komen kabinetsleden bijeen om knopen door te hakken naar aanleiding van het OMT-advies. Naar verwachting is er 's avonds een persconferentie over de nieuwe maatregelen.

09.49

Omikron nu tot tien procent van positieve tests in Frankrijk

In Frankrijk is de omikronvariant nu verantwoordelijk voor zeven tot tien procent van de positieve tests. De Franse regering plant strengere maatregelen om de opmars terug te dringen. Het kabinet wil begin volgend jaar een wetsvoorstel voor het invoeren van 2G-beleid indienen. Dat zou betekenen dat alleen mensen die zijn gevaccineerd of genezen van corona, onder meer restaurants en cafés mogen betreden. Nu kan dat ook nog met een negatief testbewijs.

09.24

Vermoedelijk deze zaterdag persconferentie

Vermoedelijk zal deze zaterdag een persconferentie plaatsvinden waarbij het kabinet nieuwe maatregelen bekendmaakt tegen de omikronvariant van het coronavirus. Die kans is 'zeer aanwezig', laat een ingewijde weten. De persconferentie zou dan net als anders om zeven uur 's avonds zijn. Het OMT pleit voor een harde lockdown waarbij alle sectoren te sluiten, met uitzondering van essentiële winkels zoals supermarkten, apotheken en drogisterijen.

Mark Rutte tijdens een van de vele coronapersconferenties (foto: ANP 2021/Robin Utrecht).
Mark Rutte tijdens een van de vele coronapersconferenties (foto: ANP 2021/Robin Utrecht).
09.00

'Strengere maatregelen in Nederland vanwege late booster en te vroege versoepelingen'

Veel landen om ons heen hebben niet zo'n strenge lockdown zoals het OMT nu in Nederland adviseert. Hoe kan dat? Volgens Amrish Baidjoe, veldepidemioloog en microbioloog, komt dat voornamelijk omdat Nederland in de zomer te snel heeft versoepeld en later is begonnen met de boostercampagne. "We zitten nog steeds op een bijzonder erg niveau wat betreft de druk op de zorg", zei hij zaterdag in het NOS Radio 1 Journaal.

07.00

'Zorgelijke ontwikkeling dat Nederlanders flink minder sporten tijdens avondlockdown'

Nederlanders hebben tijdens de avondlockdown, die de afgelopen drie weken van kracht is, minder gesport. Bijna dertig procent is substantieel minder gaan sporten, of zelfs helemaal gestopt met sporten, is te lezen in een onderzoek in opdracht van sportkoepel NOC*NSF. "Een zorgwekkende ontwikkeling", benadrukt directeur Marc van de Tweel in het NOS Radio 1 Journaal. "Omdat juist met het coronavirus, je ervoor moet zorgen dat je fit blijft."

02.50

Aantal coronabesmettingen op Curaçao verdubbeld in tien dagen

Het aantal geregistreerde coronabesmettingen op Curaçao is in de afgelopen tien dagen bijna verdubbeld van 102 op 7 december, naar 202 op 17 december. Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis ging in dezelfde periode van vier naar acht. Vier mensen stierven aan het coronavirus, het totale aantal coronadoden is nu 184. De stijging van het aantal coronapatiënten verontrust de overheid. De bevolking wordt gewaarschuwd alert te zijn tijdens de feestdagen.

23.35

Ondernemend Nederland: schrik slaat om het hart na OMT-advies

De schrik zal veel ondernemers om het hart slaan nu Nederland opnieuw op een volledige lockdown lijkt af te stevenen. Dat zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersorganisatie Ondernemend Nederland in een reactie op het advies aan het kabinet om strengere coronamaatregelen in te voeren. "Aan het begin van de pandemie stonden de meeste bedrijven er nog relatief goed voor. Nu hebben ze samen zo'n 20 miljard belastingschuld, private schulden en zijn er nog maar weinig reserves."

23.03

OMT-advies: harde lockdown, alles dicht behalve essentiële winkels

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert om alle sectoren te sluiten, met uitzondering van essentiële winkels zoals supermarkten, apotheken en drogisterijen. Dat bevestigen ingewijden, na berichtgeving van RTL Nieuws en NRC. Met zo'n strenge lockdown moet de opmars van de omikronvariant van het coronavirus worden afgeremd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.