Eenmaal, andermaal: de oude veerpont Werkendam lll is geveild

19 december 2021 om 16:07 • Aangepast 20 december 2021 om 11:02
nl
De oer-Werkendamse veerpont de Werkendam lll gaat na 85 jaar zijn thuishaven voor eens en altijd verlaten. "Op de veiling afgelopen zaterdag is het pontje verkocht voor 52.000 euro", vertelt Henri van Noorloos van de stichting veerdienst Werkendam. "Het bootje is verkocht aan een verzamelaar die hem in ere gaat herstellen. Hij gaat er een varend monument van maken."
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Ruim vijftig serieuze bieders waren op de veiling afgekomen. "Het bootje is verkocht, maar wel met gemengde gevoelens", aldus Van Noorloos. "Vanwege corona konden we maar vijftig kopers toelaten in de veilingzaal. Kijkers en andere belangstellenden hebben we buiten de deur moeten houden en dat was wel jammer, maar het kon vanwege de regels echt niet anders."

"Het is een mooi scheepje."

De nieuwe eigenaar is Jaap Koeman uit de regio Alkmaar. "Ik heb meegedaan aan de veiling omdat het een leuk bootje is. Het is een mooi scheepje en heel belangrijk, het is niet 'opgevaren'. De romp is ook mooi strak." Koeman is een echte botenman én liefhebber van historische scheepjes. "Ik ga hem in stand houden", is zijn belofte aan Werkendam.

Van Noorloos, die zaterdag zelf veilingmeester was, vertelt dat het historische pontje is geveild bij opbod en afslag. "In de eerste fase is er een hoogste bod uitgebracht van 48.000 euro en daarna zijn we gaan 'mijnen' en dat is in het wereldje van veilingen een beproefde methode. We zijn begonnen op 80.000 euro en daarna zijn we gaan zakken. Op 52.000 euro riep iemand 'mijn.' Dat leverde toch ook wat beteuterde gezichten op in de zaal van mensen die het bootje ook hadden willen kopen."

"Ik had het bootje zelf rond de 55.000 à 56.000 euro getaxeerd."

"Ik was het die bij dat bedrag 'mijn' riep", vertelt Koeman "Het bijzondere aan deze veilingmethode is dat de eerste bieder, die 48.000 euro bood, nu één procent krijgt van het bedrag waar ik de boot voor heb gekocht. Dat is een soort beloning, dat hij het aandurfde om een hoogste bod uit te brengen. Ik had het bootje zelf rond de 55.000 à 56.000 euro getaxeerd. Het blijft altijd een beetje gokken, als er per afslag wordt geveild."

Als alle zaken afgehandeld zijn, zal de stichting veerdienst Werkendam op een bijeenkomst alle vrijwilligers en donateurs gaan bedanken voor het werk wat ze de afgelopen jaren hebben gedaan, om het pontje varend te houden. "Met elkaar zullen we dan ook een bestemming vinden voor het geld dat het bootje heeft opgebracht, waarschijnlijk een goed doel", aldus Van Noorloos.

Het was de bedoeling dat de Werkendam lll, die in 2012 uit de vaart werd genomen, na zijn actieve dienst verhuurd zou gaan worden aan bedrijven of aan particulieren. "In de praktijk is daar weinig van terechtgekomen", vertelt Van Noorloos. "Er was weinig belangstelling en dat is ook de reden dat we het bootje nu hebben geveild."

LEES OOK:

Oude veerboot wordt geveild: 'Maar hij gaat niet naar een schroothandelaar'

Oude veerboot Werkendam lll uit de vaart

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.