Video

'Peter R. kijkt nog steeds mee', Peter Schouten verloor vriend en collega

22 december 2021 om 16:00 • Aangepast 30 december 2021 om 14:40
nl
“Ik merk dat ik emotioneler ben geworden op moeilijke momenten. Dat hoor je vaker van mensen met een post-traumatische stressstoornis.” Aan het woord is Peter Schouten uit Breda. In zijn werkkamer blikt hij met Omroep Brabant terug op wat hij zelf omschrijft als een ‘afschuwelijk jaar’. De strafrechtadvocaat verloor afgelopen zomer zijn goede vriend en collega Peter R. de Vries. Omroep Brabant blikt met Schouten terug op 2021.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Peter Schouten (64) werd in de weken na de moordaanslag overladen met duizenden steunbetuigingen uit het hele land. Na verbijstering, afschuw en medeleven, is er na vijf maanden vooral het verdriet dat resteert. De Vries en Schouten kenden elkaar ruim dertig jaar. De twee werkten samen in de journalistiek en recent in het team dat kroongetuige Nabil B. bijstaat in het Marengo-proces.

"Even opletten, want Peter kijkt nog steeds mee."

“Ik had vrijwel dagelijks contact met Peter. We spraken niet alleen over het werk maar ook over privé zaken. Vroeger sportten we veel. Ik was dat wat kwijtgeraakt. Peter was daar niet happy mee. Hij vond dat ik mijzelf niet goed verzorgde en spoorde mij aan om dit weer op te pakken. Dat zijn momenten dat ik hem mis. Dan denk ik: even opletten, want Peter kijkt nog steeds mee natuurlijk.”

Aan de muur van zijn werkkamer heeft een portrettekening van Peter R. de Vries een prominente plek aan de muur. Het realistische kunstwerk is van de hand van de Bredase kunstenaar John van Ierland. Tijdens het interview kiest Schouten zijn woorden zorgvuldig, soms dwaalt zijn blik daarbij af naar het portret.

“Natuurlijk huil ik weleens en Peter huilde ook wanneer hij ergens door geraakt werd. Maar ik ben ook een heel rationeel mens. Misschien is dat wel het coping mechanisme dat ik heb. Ik kan als advocaat ook mijn aandacht niet laten verslappen. Het is heel belangrijk dat mensen die rechtsbijstand zoeken, die ook honderd procent kunnen krijgen.”

"Het werk dekt veel narigheid af."

“Weet je, rouw is een moeilijk, persoonlijk en egoïstisch proces. Daar is vaak professionele hulp bij nodig. Ik heb het geluk dat ik in mijn persoonlijke omgeving mensen ken, bij wie ik terecht kan. Sinds september heb ik mijzelf herpakt."

Schouten vervolgt: "Ik word natuurlijk ook op kantoor met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik doe nog zo’n vijftien tot twintig zaken naast Marengo. Dat vergt veel tijd, het werk dekt veel narigheid af.”

De komende kerstdagen worden wat de Bredase strafadvocaat betreft dan ook niet verdrietig. “Het worden net zoals voor de meeste mensen, gezellige dagen thuis. Dat ben ik de laatste tijd natuurlijk ook al gewend. We gaan er een mooi feest van maken en ik ga ook lekker vier dagen uitrusten.”

Bekijk het volledige interview met Peter Schouten in de video.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.