Coronanieuws: 1892 nieuwe besmettingen in Brabant
De hoofdpunten:
- 'Aanhoudende drukte' voor afspraken vaccinaties bij GGD.
- In de Brabantse ziekenhuizen waren woensdagochtend 348 coronapatiënten opgenomen, bijna dertig minder dan dinsdag.
- 'Ziekteverloop omikron milder dan bij deltavariant.'
Liveblog
Belg opgepakt die negende coronaprik wilde halen
Belgische agenten hebben een man opgepakt die zich voor de negende keer wilde laten inenten tegen het coronavirus. Hij deed dat steeds onder een andere naam, om voor diegene een coronapas te kunnen aanmaken. De 33-jarige man verdiende er steeds 100 tot 150 euro per keer mee, melden Waalse media.
De man uit de omgeving van Charleroi liep tegen de lamp doordat medewerkers van een vaccinatiecentrum hem herkenden. Hij ging ervandoor toen ze hem ernaar vroegen, waarop ze de andere centra waarschuwden.
De serieprikker liet zich al acht keer vaccineren, bleek uit zijn verhoor. Volgens medici kan dat niet meteen kwaad. Veel extra bescherming tegen het virus zou het ook niet opleveren.
Drukte op prullenbakvaccin.nl door mensen die booster willen
Vanwege de grote vraag naar boostervaccins is het topdrukte op prullenbakvaccin.nl. Via die website kunnen mensen die gevaccineerd willen worden, zien of een praktijk bij hen in de buurt vaccindoses over heeft. Zo stonden er woensdagavond bij een huisarts in Den Haag binnen tien minuten honderd mensen voor de deur voor een overgebleven coronavaccin, vertelt Marlies Schijven, hoogleraar chirurgie en een van de initiatiefnemers van de website.
Een groep artsen heeft de website aan het begin van de vaccinatiecampagne in het leven geroepen om te voorkomen dat overgebleven coronavaccins aan het einde van de dag worden weggegooid. Sinds een kleine week neemt de vraag naar de zogenoemde 'prullenbakvaccins' weer toe. Onder meer de GGD Amsterdam ziet dat de overgebleven vaccins gretig aftrek vinden, aldus Schijven.
Coronapillen Pfizer mogen ook in de VS gebruikt worden
De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit (FDA) heeft het gebruik van de coronapillen van farmaceut Pfizer goedgekeurd. Het is daarmee het eerste geneesmiddel tegen Covid dat in de Verenigde Staten gebruikt mag worden, zij het wel alleen voor patiënten met een hoog gezondheidsrisico die ouder zijn dan 12 jaar.
Het middel heet Paxlovid en mag sinds kort ook al in Europa worden ingezet. Paxlovid bestaat uit twee pillen. De ene pil bevat de stof PF-07321332, de andere ritonavir. Ze moeten twee keer per dag samen worden ingenomen en dat vijf dagen lang.
Reisbranche: verplichte quarantaine Oostenrijk teleurstelling
De verplichte quarantaine voor Nederlanders die naar Oostenrijk reizen is teleurstellend voor mensen die naar het Alpenland op vakantie wilden, laten verschillende reisorganisaties weten. Duizenden Nederlanders worden de komende weken door de nieuwe maatregel getroffen.
Zo heeft TUI het over bijna 3000 reizigers die tot en met 6 januari naar Oostenrijk op vakantie zouden gaan. Bij Sunweb gaat het naar eigen zeggen om ongeveer 15.000 mensen. Beide grote reisorganisaties melden dat getroffen reizigers geld terug krijgen of kosteloos kunnen omboeken naar een andere locatie of een ander tijdstip.
Amsterdam wil meer hulp kabinet voor zzp'er in coronatijd
Het nieuwe kabinet moet met een structurele oplossing komen voor zelfstandige ondernemers die zijn getroffen door de coronamaatregelen. "De voortdurende ad-hoc besluitvorming zonder langeretermijnvisie zorgt voor onduidelijkheid en vooral voor grote zorgen over de bestaanszekerheid van Amsterdamse zelfstandigen", schrijft de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink (sociale zaken) in een brief aan de gemeenteraad.
Zelfstandige ondernemers die zijn getroffen door de coronamaatregelen konden tot 1 oktober gebruikmaken van de Tozo-regeling (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Nu die regeling is stopgezet, kunnen ze gebruikmaken van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz), maar dat kent aanzienlijk strengere voorwaarden dan de Tozo, is soberder en geeft veel meer rompslomp, ook bij de gemeente.
GGD Hart voor Brabant versnelt boostercampagne met huisartsen
De GGD Hart voor Brabant werkt samen met huisartsen om de boostercampagne nog sneller te laten gaan. Huisartsen die daar de ruimte voor hebben, gaan 60-plussers vaccineren die na 31 december een afspraak bij de GGD hebben staan. Dat laat GGD Hart voor Brabant weten. Sommige huisartsen zijn al begonnen met prikken. Huisartsen zetten op hun website of het wel of niet mogelijk is om daar een boostervaccinatie te halen.
Thérèse Claassen, directeur GGD: "Uiteindelijk gaat het erom dat dat we elkaar weten te vinden als we elkaar nodig hebben, dat iedere prik er een is en dat we blij zijn met alle extra ondersteuning die mogelijk is."
Aangescherpte lockdown zorgt voor verdere daling verkeersdrukte
Door de aangescherpte lockdown is het maandag weer rustiger geworden op de weg en in het openbaar vervoer. Dat blijkt uit cijfers van Translink en door Dat.Mobility verstrekte gegevens van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP). In november namen de coronabesmettingen snel toe en begon de verkeersdrukte al af te nemen. Die ontwikkeling zet dus door.
Afgelopen maandag zaten Nederlanders gemiddeld zo'n 27 minuten in de auto. Dat is bijna 6 procent minder dan een week eerder en de rustigste maandag sinds begin april, zo laten gegevens van het NVP zien. De daling was het grootst tijdens de ochtendspits. Onderzoekers hebben hiervoor de verplaatsingen van 10.000 mensen gemeten met een app. Mensen brachten bovendien 3 procent minder tijd door op de fiets, terwijl zij 6 procent meer te voet buiten waren.
Cijfers laboratoria bevestigen snelle opmars omikronvariant
Testresultaten van laboratoria duiden erop dat de omikronvariant van het coronavirus zich zoals verwacht snel verspreidt in Nederland. Bijna 3000 testmonsters van laboratoria die samenwerken met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevatten aanwijzingen dat het om de extra besmettelijke variant gaat.
Gegevens van de labs die het instituut heeft gepubliceerd bevestigen de trend dat omikron op weg is om de dominante variant te worden. Het RIVM verwacht dat het door de snelle verspreiding waarschijnlijk nog voor de jaarwisseling de meest voorkomende coronavariant in Nederland zal zijn.
Huisarts doet oproep aan 60-plussers
Een huisarts uit Oss wil een oproep aan alle 60-plussers doen: check op de website van je huisarts of je daar een boostervaccinatie kunt halen en meld je aan. De huisarts begint mogen namelijk, net als vele andere huisartsen, met het boosteren van 60-plussers die pas vanaf januari bij de GGD terecht kunnen. Maar het lukt hem niet om alle 60-plussers uit zijn praktijk te bereiken. Datzelfde geldt voor zijn collega's.
Nederland koopt 12 miljoen potentiële omikron-boosters
Nederland heeft 12 miljoen doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin besteld die mogelijk als eerste zijn aangepast aan de omikronvariant. Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid na vragen van de NOS. De vaccins worden geleverd in het tweede kwartaal van 2022 en zijn voldoende om 85 procent van alle 18-plussers een nieuwe boosterprik te geven.
Coronamaatregelen voor gevangenissen verder aangescherpt
Ook binnen justitiële inrichtingen worden de coronamaatregelen verder aangescherpt. Zo mogen gedetineerden niet meer met bezoekers knuffelen en mag er geen bezoek zonder toezicht meer plaatsvinden. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft demissionair minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) dat de aanvullende maatregelen vrijdag ingaan en voorlopig gelden tot 14 januari.
Daarnaast mogen gedetineerden maximaal twee bezoekers van dertien jaar en ouder ontvangen. De directeur van een inrichting bepaalt wat het maximumaantal is voor het bezoek van kinderen tot en met twaalf jaar. Advocaten mogen nog langskomen, maar Dekker benadrukt dat digitaal overleggen beter is. Ook bezoek van bijvoorbeeld de reclassering vindt zoveel mogelijk online plaats.
Ministerie verwacht geen problemen bij opschalen testcapaciteit
Het opschalen van het aantal dagelijkse coronatests bij de GGD naar 200.000 is geen probleem. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. De Volkskrant schreef eerder dat de capaciteit volgend jaar nog 100.000 PCR-testen per dag is, maar volgens het ministerie is er voorlopig genoeg analysecapaciteit in de laboratoria.
Met de huidige contracten met labs kunnen nog dagelijks 180.000 PCR-testen worden beoordeeld. Het verschil met 200.000 wordt opgevangen omdat er altijd mensen zijn die een testafspraak maken, maar niet komen opdagen, zegt de woordvoeder.
Daling van coronagemiddelde stokt na ruim twee weken
Het gemiddelde aantal coronagevallen in Nederland is woensdag zo goed als gelijk gebleven, na meer dan twee weken van onafgebroken daling. De overheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houden er rekening mee dat het aantal besmettingen de komende weken kan stijgen door de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus. Ziekenhuizen kunnen het daardoor over een tijdje ook weer drukker krijgen.
Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn in Nederland 13.460 positieve uitslagen van coronatests gemeld bij het RIVM. Dat zijn er iets meer dan de afgelopen dagen, maar het is gebruikelijk dat het aantal nieuwe gevallen in de loop van de week iets oploopt.
Brabantse besmettingen
In Brabant zijn afgelopen etmaal 1892 mensen positief getest op het coronavirus. Dat is meer dan een dag eerder, toen werden 1418 nieuwe besmettingen geregistreerd.
Oostenrijk komt met strengere regels voor reizigers uit Nederland
Nederlanders die naar Oostenrijk gaan voor ze een boostervaccin hebben gehad, krijgen daar te maken met strengere inreisregels. De Oostenrijkse autoriteiten zetten Nederland en drie andere landen op de lijst met zogeheten virusvariantgebieden wegens omikron. Dat betekent dat ook reizigers die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus na aankomst in principe tien dagen in quarantaine moeten.
Reizigers kunnen hun quarantaine vroegtijdig beëindigen als ze negatief worden getest, maar dat kan pas na vijf dagen. Wie al een booster heeft gehad en een negatieve PCR-test kan laten zien, kan de quarantaine ontlopen. De maatregelen worden eerste kerstdag van kracht.
Bijna 100 coronapatiënten minder in de ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw afgenomen. Momenteel houden nog 2255 mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet. Dat is een daling van 94 patiënten ten opzichte van dinsdag, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive cares liggen woensdag 14 coronapatiënten minder dan dinsdag. Zorgmedewerkers op de ic's behandelen momenteel 581 ernstig zieke mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Er werden 28 nieuwe coronapatiënten op de ic's opgenomen, maar doordat er nog meer mensen overleden of de afdeling mochten verlaten nam de totale bezetting toch af.
Tweede locatie voor boostercampagne Aarle-Rixtel
Inwoners van Aarle-Rixtel kunnen vanaf morgenmiddag terecht in sporthal de Dreef. De huisartsenen mogen iedereen boosteren die dit jaar een uitnodiging voor een griepprik heeft ontvangen. Vanaf 12.30 tot 14.00 uur zijn alle 60-plussers aan de beurt. Vanaf 14.30 tot 16.30 zijn de 60-minners aan de beurt.
LEES OOK: Helft minder boostervaccins in Aarle-Rixtel door communicatiefout GGD
Sluiting horeca zorgt voor toeloop bij speciaalzaak
Nederlanders willen ondanks de sluiting van restaurants luxe eten en drinken, waardoor het extra druk is bij speciaalzaken. De vraag naar de exclusiefste kazen is erg groot en ook stukken vlees van de slager zijn populair. Sommige slagers hebben het zelfs zo druk dat ze voorlopig geen kerstbestellingen van klanten kunnen aannemen.
Burgemeester De Bilt kijkt naar extra beveiliging RIVM
Normaal is het rustig in De Bilt. Maar de laatste jaren ziet burgemeester Sjoerd Potters vaker de gevolgen van desinformatie en complotdenken. Demonstranten richten zich op instituten in zijn gemeente, zoals het RIVM. Bedreigingen worden niet geschuwd. Dat meldt EenVandaag.
De burgemeester maakt zich er grote zorgen over. Sinds 2019 ziet Potters de onrust in zijn gemeente toenemen. Het begon met de boerenprotesten tegen het stikstofbeleid, waar agrariërs met tractoren oprukten naar het RIVM.
'Aanhoudende drukte' voor afspraken vaccinaties bij GGD
Het blijft 'aanhoudend druk' bij de afsprakenlijn voor coronavaccinaties. Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland kan niet zeggen hoeveel bellers er per dag een afspraak kunnen maken voor hun boosterprik, maar de woordvoerder zegt dat veel mensen naar de callcenters blijven bellen. Verder registreerde de GGD dinsdag ongeveer 200.000 mislukte oproepen bij de afsprakenlijn. Dit werd mede veroorzaakt door een storing op het systeem van een paar uur.
Kort geding tegen lockdown dient eind december
Bij de rechtbank in Den Haag dient dinsdag 28 december een kort geding tegen de invoering van de jongste lockdown. De zaak is aangespannen door advocaat Bart Maes uit Breda. Die noemde de plotselinge invoering van de lockdown afgelopen zondag 'een klap in het gezicht' en 'een drama voor winkeliers, restauranthouders, hoteliers en studenten'.
Onderzoek: ziekteverloop omikron milder dan bij delta
Het ziekteverloop bij mensen die besmet raken met de omikronvariant van het coronavirus is milder dan bij de deltavariant. Dat komt volgens nieuwssite Politico naar voren uit nog niet gepubliceerde gegevens van gezondheidsdienst UKHSA. Maar omikron nog steeds kan leiden tot een groot aantal ziekenhuisopnames, onder meer doordat de variant zeer besmettelijk is. Mensen kunnen ook na een omikronbesmetting ernstig ziek worden en overlijden.
Brabantse ziekenhuiscijfers
In de Brabantse ziekenhuizen waren woensdagochtend 348 coronapatiënten opgenomen, bijna dertig minder dan dinsdag. Dat maakte het ROAZ woensdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur werden 21 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat 35 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Zeven werden overgeplaatst en vijf coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.
NK baanwielrennen gaan door met aangepast programma
De Nederlandse kampioenschappen baanwielrennen gaan volgende week definitief door. Organisator Libéma Profcycling heeft van de autoriteiten toestemming gekregen voor een beperkte opzet waarin vanwege de huidige regelgeving met betrekking tot het coronavirus geen plaats is voor de nieuwelingen en junioren. Ook zal er alleen tussen tien uur 's ochtends en vier uur 's middags worden gefietst. Publiek is niet welkom.
Mensen uit 1965 kunnen boosterafspraak maken
Wie geboren is in 1965 mag sinds elf uur woensdagochtend online een afspraak maken voor een boosterprik. Het is niet nodig om te wachten op een uitnodigingsbrief.
Zo'n 17.000 meldingen over menstruatiestoornissen na vaccinatie
Bijwerkingencentrum Lareb heeft ruim 17.000 meldingen van menstruatiestoornissen na vaccinatie ontvangen. De meeste meldingen, 4500, gingen over een hevigere menstruatie. Andere klachten waren: verlate menstruatie, onregelmatige menstruatie en tussentijds bloedverlies. Lareb gaat vervolgonderzoeken uitvoeren bij tweeduizend van de binnengekomen meldingen. Het centrum benadrukt tegenover de NOS dat het nog te vroeg is om de link tussen menstruatieklachten en het vaccin.
Bijna helft besmette Amsterdammers heeft omikron
Bijna de helft van het aantal nieuwe coronagevallen in Amsterdam, 48 procent, is veroorzaakt door de omikronvariant. Dat meldt de GGD op basis van cijfers van maandag. Amsterdam is koploper met het aantal besmettingen met deze variant van het coronavirus. Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zei dinsdag al dat de omikronvariant nu tien tot vijftien procent van de besmettingen in Nederland uitmaakt.
Alle carnavalsactiviteiten in Oss in het voorseizoen van de baan
Alle geplande activiteiten in de aanloop naar het Osse carnaval zijn van de baan en voor het carnaval zelf wordt gekeken naar een alternatief. Dat meldt DTV Nieuws. Reden is de onzekerheid die de opkomst van de besmettelijke omikronvariant van het coronavirus met zich meebrengt en de daarbijhorende maatregelen. Veel andere steden hebben inmiddels dezelfde beslissing genomen.
Vakanties Nederlanders op het spel bij coronaberaad Oostenrijk
Landelijke en regionale bestuurders in Oostenrijk vergaderen sinds elf uur woensdagochtend over de aanscherping van het coronabeleid in hun land. De autoriteiten overwegen volgens Oostenrijkse media om Nederland, Groot-Brittannië, Noorwegen en Denemarken deze week op de lijst te zetten met zogeheten virusvariantgebieden. Reizigers uit die landen moeten dan in principe tien dagen in quarantaine. Dat betekent dat veel mensen moeten afzien van hun wintersportvakantie.
RKC gelast trainingskamp in Darmstadt af
Het trainingskamp van RKC Waalwijk in het Duitse Darmstadt en de oefenwedstrijd tegen de plaatselijke sportverein gaan niet door. Gezien de omstandigheden en de aangescherpte coronamaatregelen acht RKC het niet verstandig nu af te reizen naar het buitenland. Het korte trainingskamp stond gepland op 7 en 8 januari, als voorbereiding op de tweede seizoenshelft. RKC gaat nu op zoek naar een alternatief.
Carnavalsvereniging Berghem stopt met wagens bouwen
Carnavalsvereniging Ut hiël kets werruk in Berghem heeft het bouwseizoen vroegtijdig beëindigd vanwege de nieuwe coronamaatregelen, meldt DTV. Vanwege de opkomst van de besmettelijke omikronvariant ziet het ernaar uit dat carnaval ook komend jaar niet doorgaat. Dat betekent ook geen optocht met grote carnavalswagens. Normaal zijn zo’n dertig bouwers uit het Knollenrijk van oktober tot carnaval in de bouwschuur aan het werk aan de nieuwe wagens.
Australian Open vertrouwt op Rafael Nadal
Directeur Craig Tiley van de Australian Open rekent erop dat de Spaanse tennisser Rafael Nadal in januari meedoet aan het eerste grandslamtoernooi van 2022. Nadal speelde vorige week in Abu Dhabi zijn eerste partijtjes na een slepende voetblessure en testte bij terugkomst in Spanje positief op het coronavirus. "Spelers die nu positief testen, moeten even door een periode heen totdat ze niet meer besmettelijk zijn en dan zijn ze weer in orde", meent Tiley.
Randstad doet aangifte tegen Sywert van Lienden vanwege mondkapjesdeal
Uitzendbureau Randstad doet aangifte tegen Sywert van Lienden en zijn zakenpartners vanwege de veelbesproken mondkapjesdeal. Randstad was vorig jaar betrokken bij het initiatief van Van Lienden om na de uitbraak van het coronavirus mondkapjes naar Nederland te halen, maar wist niet dat de oprichters van de stichting Hulptroepen Alliantie zelf miljoenen zouden overhouden aan de deal.
In een jaar vragen 1300 zorgwerkers vergoeding eigen risico aan
In een jaar tijd hebben ruim 1300 medewerkers in de zorg die tijdens hun werk het coronavirus opliepen, een deel van het gebruikte eigen risico van de zorgverzekering teruggevraagd. Ze klopten afgelopen jaar aan bij Stichting IZZ, een collectief van medewerkers in de zorg dat sinds november 2020 dit soort aanvragen behandelt. Zorgmedewerkers moesten hun eigen risico aanspreken voor bijvoorbeeld medicijnen of psychische zorg door de gevolgen van Covid-19.
Gemeente Oss stelt gratis parkeren in
De burgemeester en wethouders van Oss hebben besloten tot 14 januari - de voorlopige einddatum van de lockdown - gratis parkeren in te stellen in het centrum, op parkeerterrein Jurgensplein en in de parkeergarages. Zo willen ze de ondernemers in het centrumgebied die getroffen worden door de nieuwe lockdown een steuntje in de rug geven. Dit gaat per direct in. Daarnaast is besloten dat er per direct niet wordt gehandhaafd op parkeren en fietsen in het centrum.
Mantelzorgers leren taken thuiszorg te doen
De thuiszorg zit met name door de coronacrisis met een personeelstekort. Daarom is het handig als mantelzorgers hun taken deels kunnen overnemen, mits dat verantwoord gebeurt. In het Maastricht UMC+ worden daarom vanaf woensdag zoveel mogelijk mantelzorgers opgeleid in - om te beginnen - oogdruppelen. Dat moet volgens de initiatiefnemers een flink aantal bezoeken van de thuiszorg gaan schelen.
Nederland koopt te weinig capaciteit in voor analyseren PCR-testen
De laboratoriumcapaciteit voor coronatesten dreigt in januari te klein te worden. Vanwege de opmars van de omikronvariant bereiden GGD'en zich voor op zo nodig 200.000 PCR-testen per dag in de teststraten, maar de nieuwe aanbesteding van het ministerie van Volksgezondheid voorziet slechts in labcapaciteit om er maximaal 100.000 te analyseren, zo is te lezen in de Volkskrant.
Een op de zeven Nederlanders heeft afspraak bij doorknippende kapper
Nederland bevindt zich sinds dit weekend weer in een harde lockdown. Praktisch alles is dicht, ook niet-medische contactberoepen moeten de deuren gesloten houden. Toch doet niet iedere kapper of nagelstylist dit. Dat blijkt uit representatief onderzoek van Hart van Nederland-panel onder meer dan 3200 mensen. Een op de zeven Nederlanders zegt namelijk dat ze nog steeds een afspraak hebben bij de kapper, nagelstylist of massagesalon. Vooral jongeren maken zich hier 'schuldig' aan.
AstraZeneca wil samen met Oxford anti-omikronvaccin produceren
AstraZeneca werkt samen met de universiteit van Oxford aan de productie van een vaccin tegen de omikronvariant van het coronavirus, maakte een woordvoerder van de onderneming dinsdag bekend. "Vaccins op basis van het adenovirus zouden in principe kunnen worden gebruikt om sneller op een nieuwe variant te reageren dan sommigen zich eerder hebben gerealiseerd", zegt onderzoeksleider Sandy Douglas in Oxford in The Financial Times.
Coronacrisis bezorgt veel mbo'ers een stressvolle carrièrestart
Het werkende leven van veel mbo'ers is vanwege de coronapandemie hectisch begonnen. Bijna de helft van de pas afgestudeerden had in 2020 met meer werkstress te maken dan voor de coronacrisis, zo meldt het statistiekbureau CBS. Vooral bezitters van een zorgdiploma voelden zich onder druk staan. Een deel had meer stress omdat zij sinds het begin van de coronacrisis veel harder moesten werken. Anderen juist omdat zij juist moeilijk aan werk kwamen.
'Lockdown kost horeca tweehonderd miljoen euro omzet per week'
De huidige lockdown betekent dat de horeca elke week tweehonderd miljoen euro aan omzet misloopt, berekenden economen van ABN AMRO. Ook worden de personeelstekorten door de uitstroom van mensen naar andere sectoren alleen maar groter. De leisuresector, waartoe behalve de horeca ook reisorganisaties behoren, komt door alle problemen ook volgend jaar nog niet terug op het niveau van 2019.