Dode biggetjes en konijnen neergelegd als actie tegen dierenleed met kerst

24 december 2021 om 20:32 • Aangepast 27 december 2021 om 09:07
nl
Op verscheidene plekken in Brabant zijn donderdagnacht dode biggetjes en vleeskonijnen neergelegd. Het gaat om een actie van de Vegan Strike Group. De dieren zijn onder meer gevonden in Boxtel, bij slachthuis Vion en het gemeentehuis, en in Den Bosch, bij het provinciehuis en in de Visstraat. Ook in andere delen van het land werd op deze wijze actie gevoerd.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Sommige kadavers zijn achtergelaten op posters met de tekst ‘Voor uw maaltijd gestorven’. Ook stelt de organisatie: ‘Kerst zonder dierenleed begint op uw bord.’

De dode biggen bij het provinciehuis werden al gevonden voordat het gebouw vrijdagmorgen openging. De politie heeft ze toen verwijderd, zo laat een woordvoerder van de provincie weten. Hij wil er verder geen woorden aan vuil maken.

De Visstraat in Den Bosch, waar de kadavers ook werden gevonden.
De Visstraat in Den Bosch, waar de kadavers ook werden gevonden.

Onderzoek naar strafbaarheid
De actiegroep heeft de dode dieren op 75 plekken in Nederland neergelegd, zo meldt ze op haar eigen Facebookpagina. Daar zijn ook foto's geplaatst van plekken waar de kadavers liggen. In Hilversum werden vrijdag overdag dode biggetjes op straat aangetroffen. Tegen NH Nieuws, de nieuwszender voor Noord-Holland, vertelt een vrouw die de dieren aantrof dat zij ’zich werkelijk rot geschrokken’ is.

De politie Midden-Nederland bevestigt het incident en zegt dat het inderdaad om ‘doodgeboren biggetjes’ gaat. Ze is een onderzoek begonnen naar wat er is gebeurd en kijkt of het strafbaar is.

De actiegroep zegt dat het gaat om een ‘gecoördineerde actie’ die afgelopen nacht plaats heeft gevonden. De dieren zouden ook bij enkele kranten zijn neergelegd. "Kies voor een diervriendelijke kerstmaaltijd", adviseren de activisten. Het is niet duidelijk waar ze de dieren vandaan hebben gehaald. De actie heeft onder meer op de Facebookpagina van de Vegan Strike Group zelf tot boze en verontwaardigde reacties geleid. Leden van deze dierenactivistenorganisatie vragen al jaren op diverse manieren aandacht voor hun ideeën.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!