Video

Gezellig druk in Brabantse bossen: 'Shoppen doen we sowieso niet met Kerst'

26 december 2021 om 16:18 • Aangepast 27 december 2021 om 09:42
nl
Het was tweede kerstdag gezellig druk in de Brabantse natuur. Nu opnieuw vrijwel alles dicht is door de lockdown zoeken veel meer mensen dan anders de bossen op. Staatsbosbeheer vindt het juist in deze tijd belangrijk dat mensen nieuwe energie opdoen in de natuur, als ze zich maar aan de regels houden. Bij Bomenpark in natuurgebied de Maashorst bij Oss ging dat prima deze kerst.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

"Hier word ik nu blij van, al die mensen in de natuur", zegt boswachter Janneke de Groot die op tweede kerstdag in het bomenpark bij Heesch in natuurgebied de Maashorst een praatje maakt met bezoekers. Van bejaarden met rollator, tot kinderen, iedereen geniet ervan om even een frisse neus te halen. Bij Bomenpark houden de mensen zich op deze kerstdag opvallend goed aan de regels. Afstand houden is geen enkel probleem en honden mogen loslopen in dit gebied, waar veel hondenbezitters dankbaar gebruik van maken.

Loslopende honden zijn wel een serieus probleem met de drukte in de natuur. "Onlangs heeft een hond een schaap doodgebeten op de Grotelsche heide bij Gemert-Bakel en in dat zelfde gebied raakte op eerste kerstdag een kudde koeien van slag door een loslopende hond", zegt boswachter Janneke de Groot. "Wij hebben onderzocht dat het Kempisch heideschaap is doodgebeten door een hond en beslist niet door een wolf", zegt De Groot.

Op die Grotelsche heide bij Bakel is het op tweede kerstdag ook een komen en gaan van wandelaars en fietsers. Veel mensen komen even warme chocolademelk drinken bij de Skihut van restaurant Grotel's genieten. "Heerlijk even wandelen in de natuur. Shoppen dat doen wij sowieso niet met kerst", zeggen een vader, en moeder en dochter die aan het wandelen zijn.

Warme chocolademelk drinken bij de skihut
Warme chocolademelk drinken bij de skihut

Ook twee mannen die even een stop maken met de racefiets maken er het beste van: "Het is zoals het is met die lockdown, dit is ook genieten zo op de fiets", zeggen ze.

Vrolijke gezichten
Bij Bomenpark in natuurgebied de Maashorst zijn op tweede kerstdag alleen vrolijke gezichten te zien. Een bejaarde vrouw met rollator geniet met haar zoon zichtbaar van de wandeling. Een gezin dat tegenwoordig op de Veluwe woont, maar oorspronkelijk uit Oss komt, geniet ervan om het vertrouwde rondje bij Bomenpark te wandelen. "Het is wel drukker dan normaal, maar het gaat prima zo met afstand houden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.