Video

Fans gaan met de wielerpet rond om uitgebrande bus te redden

27 december 2021 om 12:57 • Aangepast 28 december 2021 om 09:41
nl
Voor veel wielerfans begon Kerstmis dit jaar allesbehalve vrolijk. De fameuze reclamebus van Club Diana uit Zundert raakte in de kerstnacht zwaar beschadigd door een brand. Het was de eerste verzorgingsbus in het wielerpeloton. Fans gaan nu met de wielerpet rond om het fenomeen weer op te knappen.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De wielerbus staat al sinds jaar en dag geparkeerd langs de snelweg A16 bij Galder. In de nacht van vrijdag op zaterdag vloog de bus in brand. Vooral de voorkant van de bus is daardoor flink beschadigd. De oorzaak is nog niet duidelijk, vermoedelijk is het opvallende wielermonument in brand gestoken. Het is de bedoeling dat de bus over een tijdje weer staat te pronken langs de A16. Wanneer de inzamelingsactie precies begint, is nog niet duidelijk.

In de bus van Sauna Diana, zoals de club vroeger heette, werden de renners van de wielerploeg van de familie Siemons verzorgd. De familie was ook eigenaar van de club. De bus was met de schaars geklede vrouwen op de zijkant een regelrechte blikvanger. Later stapten de professionele wielerploegen ook over op een eigen verzorgingsbus. De bus van Club Diana werd later gebruikt voor commerciële doeleinden bij wielerevenementen.

"Waar we ook kwamen: iedereen wilde in de bus kijken."

"De bus hoort bij het wielrennen. Wij zijn er in het verleden dag en nacht mee op pad geweest bij wielerwedstrijden in heel Europa. Waar we ook kwamen, iedereen wilde in de bus kijken. De familie Siemons is flink aangeslagen. Wie doet zoiets?", vertelt Kees Kuijlen uit Woensdrecht.

Samen met chauffeur Henk Keller vormde Kees de vaste bemanning van de bus. "Niet iedereen kon met de Engelse dubbeldekker rijden. De bus heeft maar een kleine chauffeursruimte. In de bus stond ook een bad voor de renners."

"Met het geld knappen we het wielerfenomeen op."

Kees Kuijlen en Henk Keller zijn samen met documentairemaker Bas Steman de drijvende krachten achter de inzamelingsactie om de dubbeldekker op te knappen. Steman maakte voor Andere Tijden Sport de aflevering: 'Hoe een Bordeel de Tour binnenrijdt'.

Kees Kuijlen: "De emotionele waarde van de bus is groot. De actie is in samenwerking met de familie Siemons. Met het geld knappen we de bus op. Wat er overblijft gaat naar een goed doel."

Op de facebookpagina van Het is koers plaatste Steman tijdens de kersdagen al een eerste reactie: "De bus is de moeder aller wielerbussen. De verwoesting van de bus grijpt me aan. Mijn hart gaat uit naar de familie Siemons in Zundert.'

In 2013 besteedde ook het tv-programma Andere Tijden Sport aandacht aan de fameuze wielerbus. De aflevering kun je hier terugkijken.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.