Coronacijfers blijven dalen in Brabant, maar omikron is nu dominant

28 december 2021 om 15:27 • Aangepast 29 december 2021 om 07:14
nl
Het aantal coronabesmettingen blijft dalen in Brabant. In de afgelopen week zijn er bijna 12.000 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat zijn er minder dan een week eerder. Dat terwijl sinds deze week de omikronvariant dominant is in Nederland. Dat meldt het RIVM.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Dat betekent dat het bij meer dan de helft van alle vastgestelde besmettingen om die virusversie gaat. De deltavariant is verdrongen naar de tweede plaats.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de snelle verspreiding van de omikronvariant 'de komende tijd tot extra besmettingen zal leiden, waardoor ook het aantal ziekenhuisopnames weer zal toenemen'.

Nu nog een daling
In Brabant zijn de afgelopen week in totaal 11.858 nieuwe besmettingen vastgesteld. Vorige week waren dat er nog 13.530. Er is dus nog geen sprake van een stijging. In onze provincie is er voor de derde week op rij een daling van het aantal besmettingen. Maar die daling gaat wel een stuk minder hard: het is een afname van zo'n twaalf procent.

Ook landelijk is er nog een daling van het aantal besmettingen te zien. Het RIVM kreeg in de afgelopen zeven dagen bericht van 84.398 positieve coronatests. Dat is 11 procent minder dan de week ervoor. In de weken daarvoor daalde het aantal nieuwe gevallen met respectievelijk 18,6 en 21,3 procent. De daling gaat dus steeds een beetje trager.

Effecten van Kerstmis
In deze cijfers zijn de effecten van Kerstmis nog niet terug te zien. Eventuele besmettingen die aan de kersttafel hebben plaatsgevonden, zijn waarschijnlijk pas in de metingen van volgende week te zien. Dan worden mensen die nu besmet zijn, pas positief getest.

Ook het aantal coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen blijft dalen. Deze dinsdag liggen er 295 patiënten met een bevestigde coronabesmetting in het ziekenhuis. Een week geleden waren dat er (na correctie) nog 348. Het aantal patiënten is daarmee met ongeveer 15 procent gedaald.

Het aantal coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen blijft nog dalen (bron: NAZB)
Het aantal coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen blijft nog dalen (bron: NAZB)

Ook landelijk is er nog een afname te zien van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Bij 1172 mensen waren de coronaklachten zo erg dat ze afgelopen week in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Dat is het laagste niveau sinds begin november. Vergeleken met vorige week daalde het aantal opnames met 12 procent.

R-getal
Het reproductiegetal, of r-getal, wordt ook deze week geschat op minder dan 1. Het blijft volgens het RIVM op ongeveer 0,9. Dat betekent dat elke honderd mensen, samen ongeveer negentig anderen besmetten en dat het virus dus langzaam afneemt.

Het RIVM verwacht dat het r-getal volgende week weer boven de 1 zal liggen.

LEES OOK: WK-deelname Michael van Gerwen loopt gevaar: trainingsmaatje heeft corona

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!