Video

'Corona hakt er soms zo in dat mensen niet meer zelfstandig functioneren'

2 januari 2022 om 10:00 • Aangepast 2 januari 2022 om 10:44
nl
Het zijn pittige nachtdiensten voor Charlotte van Doorn. Ze is verpleegkundige op de corona-afdeling in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. De patiënten waar ze voor zorgt zijn heel ziek. "Soms heeft iemand vorige week nog auto gereden, maar als ze ontslagen worden moeten ze naar het verzorgingshuis."
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

De vierde coronagolf overspoelt de Brabantse ziekenhuizen. Overal staan zorgmedewerkers in de frontlinie. Voor Omroep Brabant houdt een aantal van hen een videodagboek bij.

De ene patiënt heeft corona én hartproblemen. De ander heeft corona en is dementerend en daardoor erg onrustig. Veel van de patiënten van Charlotte hebben niet alleen te kampen met corona, maar hebben het ook geestelijk moeilijk, vertelt ze. En dat vraagt veel. "Geduld is dan een schone zaak. Want dan wil je naar de ene patiënt, maar dan vraagt de andere patiënt weer aandacht die we dan niet meteen kunnen bieden."

"Het is dweilen met de kraan open."

Dat zorgt weer voor stress bij die patiënt die dan onrustig wordt, soms plukkerig wordt. En dan het infuus eruit trekt of het katheter. Dat moeten we dan weer opnieuw erin zetten... het is dweilen met de kraan open."

De verpleegkundige heeft veel begrip voor de situatie van haar patiënten. Maar dat maakt het niet gemakkelijker. "Ze hebben rust en structuur nodig, En wij komen telkens met mondkapjes en plastic schortjes in- en uitlopen. En niet alleen wij, dan weer een diëtiste, een transferverpleegkundige, of een arts-assistent of supervisor. Soms nog een fysiotherapeut. Eigenlijk helemaal niet gek dat mensen dan overprikkeld raken en moe zijn."

"Die patiënt houdt hier een bedje bezet terwijl dat eigenlijk niet nodig is."

Corona is een gedeelte van het probleem, maar er komt in het ziekenhuis nog zoveel meer bij kijken. "En dan is het nog de vraag hoe mensen weer naar huis gaan."

Want zelfs als ze weer naar huis mogen, wandelen coronapatiënten vaak niet zomaar naar buiten. "Soms hebben ze een week geleden nog autogereden. Maar als ze naar 'huis' kunnen, moeten ze naar een verzorgingshuis."

Dat doet mensen vaak behoorlijk pijn, ziet Charlotte. "Dat de corona er zo hard inhakt, dat ze niet meer zelfstandig kunnen functioneren."

Áls de patiënt al weg kan. "Ik heb een patiënt die mag eigenlijk weg, maar de instelling waar de patiënt naartoe moet heeft een personeelstekort. Dus die houdt hier nu een bedje bezet terwijl dat eigenlijk niet nodig is."

Alle verhalen in de serie Brabant Hou Vol vind je op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.