Liveblog

Coronanieuws: Urenlang in de rij voor vuurwerk in Poppel

30 december 2021 om 05:46 • Aangepast 31 december 2021 om 09:19
nl
In dit liveblog hielden we je donderdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • DELA: drukte is aan het afnemen.
  • 265 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
  • Limburg is niet langer de grootste coronabrandhaard van Nederland.

Het liveblog is gesloten.

Liveblog

19.49

Lange rijen bij vuurwerkwinkel in Poppel

Ook in Poppel, over de grens bij Tilburg, is het extreem druk. Daar staat bij de winkel Vuurwerk Poppel een rij van wel tachtig meter. In die rij staan veel Nederlanders, onder wie ook een man met drie kinderen. Ze stonden twee uur in de rij om daarna te vertrekken met een paar potten en pijlen.

16.42

3,8 miljoen mensen geboosterd

Inmiddels hebben ruim 3,8 miljoen mensen hun boosterprik gehad. Dat is bijna een kwart van alle Nederlanders boven de 18.

Wachten op privacy instellingen...
16.34

Rutte: haal je boosterprik

Wachten op privacy instellingen...
15.47

2294 nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn in de voorbije 24 uur 2294 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn er ongeveer even veel als een dag eerder.

Wachten op privacy instellingen...
15.46

Gemiddelde aantal coronabesmettingen stijgt weer

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 14.868 positieve uitslagen van coronatests geregistreerd. Het gemiddelde stijgt daardoor voor de tweede dag op rij, na meer dan drie weken van onafgebroken daling.

De omikronvariant van het coronavirus is inmiddels dominant in Nederland. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht daarom dat het aantal besmettingen de komende tijd verder oploopt. Dat zou dan ook kunnen leiden tot meer ziekenhuisopnames.

14.20

Laagste aantal COVID-patiënten in ziekenhuizen sinds half november

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is donderdag voor de derde dag op rij gedaald, tot minder dan 1900. In totaal liggen er nu nog 1857 patiënten met Covid-19, het laagste aantal sinds 13 november.

Dat zijn er 108 minder dan woensdag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Voor de kerst lagen er geruime tijd meer dan 2000 coronapatiënten in de ziekenhuizen.

Op de intensive cares liggen momenteel 492 mensen met corona, 23 minder dan een dag eerder. De laatste keer dat er minder dan 500 coronapatiënten op de ic's lagen was 23 november. Op de verpleegafdelingen liggen nog 1365 mensen met de longziekte, 85 minder dan woensdag.

In de afgelopen 24 uur zijn er 19 nieuwe patiënten met corona opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 137 nieuwe Covidpatiënten binnengebracht.

14.18

Noordwest Ziekenhuis prikt ook familieleden van medewerkers

Het Noordwest Ziekenhuis (NWZ) biedt boosterprikken aan voor familieleden en naasten van medewerkers. "Veel besmettingen vinden in de thuissituatie plaats, dus hiermee willen we de omgeving van onze medewerkers veiliger maken", vertelt een woordvoerster van het NWZ over het initiatief. Sinds de uitnodigingen gisterenmiddag zijn verstuurd, zijn er al zo'n 2000 afspraken gemaakt.

Per medewerker mogen maximaal vier familieleden of naasten ouder dan 18 jaar een afspraak inplannen voor een boosterprik. Vanaf 4 januari is het mogelijk om een vaccinatie te krijgen. "De meeste medewerkers hebben al hun boosterprik ontvangen, alleen voor sommigen kwam het eerder nog niet uit. Zij kunnen dus ook hun vaccinatie nog inplannen."

13.48

DELA: drukte is aan het afnemen

Uitvaartbedrijf DELA krijgt iets minder overlijdensmeldingen dan een maand geleden. "De drukte is gelukkig iets aan het afnemen", aldus een woordvoerder. Wel komen er nog steeds 15 à 20 procent meer meldingen binnen vergeleken met dezelfde periode in andere jaren.

Iets langer dan een maand geleden, op 25 november, ging het om gemiddeld 100 overlijdensmeldingen per dag. Inmiddels gaat het om zo'n 95 meldingen. "Het is dus nog wel steeds druk, maar we hopen dat de dalende trend doorzet", zegt een woordvoerder.

Ondanks de drukte kunnen uitvaarten nog steeds op de gebruikelijke manier doorgaan. "Dat lukt doordat onze medewerkers bereid zijn om lange dagen te werken."

12.47

Wederom slecht jaar voor musea

Het was wederom een slecht jaar voor de Nederlandse musea. Dat kwam natuurlijk door alle coronamaatregelen, maar ook moesten de musea in 2021 voor langere tijd dicht dan in 2020. Ze waren dit jaar dicht tot 5 juni en vanaf 19 december.

Ook zorgde een daling in het aantal toeristen voor minder museumbezoekers.

12.30

Turkije neemt eigen Turkovac-vaccin tegen corona in gebruik

Turkije heeft voor het eerst een coronavaccin in gebruik genomen dat in eigen land is ontwikkeld. Het middel heet Turkovac en wordt toegediend in ziekenhuizen.

Turkije maakte al gebruik van de vaccins van het Chinese Sinovac en Pfizer/BioNTech. Het 84 miljoen inwoners tellende land heeft ongeveer 130 miljoen vaccindoses toegediend.

12.20

Belgische burgemeester geschorst om vroege vaccinatie

De Belgische burgemeester Veerle Heeren wordt zes maanden geschorst omdat ze zichzelf vroegtijdig liet vaccineren. Ze gaf ook familie en buren de gelegenheid om al vroeg een prik te halen. De 56-jarige burgemeester van Sint-Truiden werd in maart gevaccineerd, toen ze eigenlijk nog niet aan de beurt was. De schorsing gaat aankomende februari in.

Heeren heeft namen doorgegeven van mensen die benaderd konden worden om openstaande vaccinatiemomenten te vullen. Anders zouden er doses vaccins moeten worden weggegooid. De burgemeester heeft onder meer haar zoon, zus en buren naar voren geschoven.

11.30

265 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

Er belandden 12 mensen met corona in de Brabantse ziekenhuizen. Daarmee zijn er nu in totaal 265 coronapatiënten opgenomen in onze provincie. Dat zijn er 23 minder dan gisteren. 6 mensen zijn in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis overleden.

10.40

Ook basisscholen willen na kerstvakantie weer open

Ook de PO-Raad, de koepelorganisatie voor basisscholen, wil dat scholen per 10 januari heropenen. "We hopen dat de scholen hun deuren na de kerstvakantie weer kunnen openen. Enerzijds omdat het belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen om samen met klasgenootjes naar school te kunnen gaan, maar anderzijds ook voor hun sociaal-emotionele welzijn", zegt een woordvoerder.

Kinderrechtenorganisatie Unicef en tientallen andere organisaties lieten donderdag weten het onacceptabel te vinden als scholen in het begin van het nieuwe jaar dicht zouden blijven vanwege de coronapandemie. Het kabinet besluit komende maandag of de scholen op 10 januari weer opengaan of langer gesloten moeten blijven.

09.35

Oproep Kinderombudsvrouw en organisaties: open scholen 10 januari

De Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer en zestig organisaties vinden het onacceptabel als scholen in het begin van het nieuwe jaar dicht zouden blijven vanwege de coronapandemie. "Onderwijs is geen aan- en uitknop, geen knipperlicht. Het is een essentieel onderdeel van opgroeien", aldus de kinderrechtenorganisatie Unicef namens de organisaties.

In een aparte brief roept ook Kalverboer het kabinet op scholen snel weer te openen. Ze zouden na de kerstvakantie direct weer open moeten en daarna ook niet meer "zomaar" gesloten mogen worden. Het kabinet besluit komende maandag of de scholen op 10 januari weer opengaan of vanwege corona langer gesloten moeten blijven.

07.54

Corona-uitbraak in het Chinese Xi'an raakt chipproductie

De corona-uitbraak rond de Chinese miljoenenstad Xi'an raakt de chipproductie. Chipconcern Micron Technology, dat een belangrijke testlocatie en assemblage-vestiging heeft in de stad, heeft gewaarschuwd voor mogelijke vertraging bij leveringen als gevolg van de lokale coronarestricties. Het Amerikaanse bedrijf denkt uiteindelijk wel aan het grootste deel van de vraag van zijn klanten te kunnen voldoen.

07.15

Van der Zandt in quarantaine, aftelmoment NPO mogelijk anders

NOS-presentator Herman van der Zandt zit in corona-quarantaine. Hij zou, net als een jaar geleden op 31 december, het traditionele aftelmoment op de publieke zenders verzorgen. "Een close contact heeft corona, dus ik moet vijf dagen binnenblijven en hopen dat ik dan negatief test", vertelde hij woensdagavond in Met het oog op morgen. Om die reden deed hij via Zoom online mee aan het jaarlijkse presentatorendebat van het NPO Radio 1-programma.

Van der Zandt zou het aftelmoment presenteren vanuit het Top 2000-café. Maar dat kan dus niet, nu hij in quarantaine zit. "Dat moeten we wellicht ook per Zoom gaan oplossen", zei de presentator. "Er wordt nog aan gepuzzeld hoe we dat gaan doen." Het aftellen volgt op de oudejaarsconference van Peter Pannekoek.

05.44

Limburg is niet langer grootste coronabrandhaard van Nederland

Voor het eerst sinds eind september is Limburg niet de grootste brandhaard voor het coronavirus in Nederland. Zeeland is de nieuwe koploper geworden. De snelle verspreiding van de omikronvariant in Nederland is nog niet terug te zien op de wekelijkse coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. In elke provincie daalt het aantal positieve tests ten opzichte van de kaart van vorige week. Toch blijft het hele land voor de zevende week op rij op donkerrood staan. Dat is de hoogste waarschuwingskleur.

04.00

Omikronvariant op Bonaire vastgesteld

Op Bonaire is voor het eerst de omikronvariant van het coronavirus vastgesteld, heeft arts Michel Mercuur woensdag namens de overheid van het eiland bekendgemaakt. Hij gaat uit van een snelle stijging van het aantal besmettingen in de komende periode, mede ook door het grote aantal bezoekers dat rond kerst naar Bonaire kwam.

Eerder was de variant al op Curaçao en Aruba aangetroffen. In beide landen was woensdag sprake van een recordaantal besmettingen: 555 op Curaçao en 667 op Aruba.

22.45

Vreedzaam protest in Deurne

In Deurne hebben ongeveer dertig mensen vreedzaam geprotesteerd. Ze roepen op tot meer onderling respect tussen mensen die wel of niet gevaccineerd zijn. De sfeer is gemoedelijk en er werd chocolade en thee uitgedeeld aan mensen die voorbij komen.

21.00

Ook Dringersgat verplaatst carnavalsoptocht naar pinksterweekend

Ook in Gilze wordt de carnavalsoptocht verplaatst naar het pinksterweekend, dat maakte de carnavalsvereniging de Leuttappers woensdagavond bekend. Op eerste pinksterdag wordt de optocht verreden en op tweede pinksterdag is de prijsuitreiking.

Dinsdag maakte Prinsenbeek al bekend dat de optochten in juni tijdens het pinksterweekend worden gehouden.

LEES OOK: Tóch carnaval in de zomer: Prinsenbeek verplaatst optochten naar juni

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!