Sprookje Dakar-coureur Otten na zware crash wonder boven wonder niet over - Omroep Brabant
Video

Sprookje Dakar-coureur Otten na zware crash wonder boven wonder niet over

2 januari om 16:11 • Aangepast 3 januari om 15:29
nl
Wachten op privacy instellingen...
Het was al een wonder dat Jeffrey Otten meedeed aan de Dakar Rally. De coureur uit Gemert had in 2018 een zwaar motorongeluk en was vanaf de gordel naar beneden verlamd. En ook zijn avontuur in Saoedi-Arabië leek na een crash zondag roemloos te eindigen. Maar Otten is herrezen: na een hele nacht schade repareren staat hij maandag om zes minuten voor tien aan de start.
Profielfoto van Yannick WezenbeekProfielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door
Yannick Wezenbeek & Ronald Sträter

Na zijn ongeluk in 2018 zou hij nooit meer kunnen lopen. Tijdens een rit met een enduro-motor ging het mis. “Ik viel van de motor. Ik had een ruggenwervel gebroken en was verlamd vanaf mijn gordel naar onderen. De artsen vertelden mij dat het nooit meer goed zou komen.”

"Ik weigerde op te geven."

Maar dat wilde Otten niet horen. “Er hingen negen man boven mijn bed om te vertellen dat ik nooit meer zou kunnen lopen" vertelt hij. "Ik heb ze allemaal weggestuurd. Ik weigerde op te geven.”

Hij begon aan een zware revalidatie. De eerste paar dagen voelde hij naar eigen zeggen helemaal niets onderin, na een ruim een week kon hij toch alweer staan door te steunen op krukken. “Toen ik moest gaan lopen leek het alsof ik nog nooit gelopen had. Ik heb toen ook veel pijn gehad.”

Hij overwon de pijn en verbaasde allerlei specialisten door te herstellen. “Ik had nog maar één doel en dat was leren lopen. Dat is nooit uit mijn hoofd verdwenen. Ik ben heel blij dat het is goed gekomen.”

"Ik wilde naar het zand en de modder."

“Ik riep na mijn revalidatie dat ik iets veiligers wilde gaan doen”, vervolgt de coureur zijn verhaal. “Ik begon met het rijden van rally’s op de weg. Maar dat was niet mijn ding. Ik wilde terug naar het zand en de modder. Toen ben ik in aanraking gekomen met de buggy.”

Otten zocht een nieuw doel en hij vroeg aan zijn omgeving wat de mooiste wedstrijd was. Al snel werd duidelijk dat hij de Dakar Rally wilde gaan rijden. Een gekke gedachte gezien het feit dat de coureur iets veiligers wilde gaan doen.

“Maar de Dakar is veilig hoor. Als je ziet wat voor eisen ze stellen. Daarnaast zitten we ook in een soort kooi. In een training zijn we laatst zeven keer over de kop gegaan. We hadden nog geen schrammetje.”

In de Dakar Rally ging het al vroeg mis en was er een zware crash. Zowel Otten als zijn navigator Nicky Zoontjes bleven ongedeerd, maar het had er alle schijn van dat de Dakar voor hen voorbij was. Maandagochtend belde de vader van Otten naar de redactie van Omroep Brabant om te vertellen dat het sprookje tóch nog niet voorbij is.

LEES OOK: Bivak Brabant Dakar: 'We gaan de auto veertien dagen mishandelen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.