Video

Vuurwerkverkopers balen van knallende jaarwisseling: 'Welk vuurwerkverbod?'

1 januari 2022 om 15:45 • Aangepast 3 januari 2022 om 14:23
nl
Vuurwerkverbod of niet: tijdens de jaarwisseling werd flink geknald in onze provincie. Verkopers keken nieuwjaarsnacht met pijn in het hart naar boven. “Mijn bunkers liggen nog vol”, reageert Marian Nooijen van Ano Vuurwerk in Milheeze.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De drukte bij vuurwerkverkopers in België de afgelopen tijd was volgens Marian al een voorspelling van hoe oud en nieuw in Nederland zou verlopen. “Veel klanten gaven toe dat ze dan maar naar België reden”, zegt de ondernemer hoorbaar verbouwereerd. En dat terwijl Marian keer op keer 'nee' moest verkopen. "Welk vuurwerkverbod dacht ik, toen ik afgelopen nacht naar buiten keek."

"Dit jaar was er veel minder begrip voor het verbod."

“Sommige klanten heb ik zelf maar naar de zuiderburen gestuurd”, vertelt Marian. "Ik werd overspoeld met telefoontjes. Dit jaar was veel minder begrip voor het verbod dan vorig jaar.” Volgens de verkoopster is het prima mogelijk om coronaproof vuurwerk af te steken. Al geeft ze toe blij te zijn dat zich in de ziekenhuizen minder gewonden meldden.

Het vuurwerk van Marian ligt al sinds 2020 in de loods. Ook vorige jaarwisseling was er een vuurwerkverbod. En dus zal het vuurwerk nog een jaar langer bewaard moeten worden. “Ik kan het moeilijk allemaal zelf gaan afsteken”, lacht Marian, als een boer met kiespijn.

"Vreselijk!", zo omschrijft ook Jan de Wit van El Blance Vuurwerk in Helmond zijn jaarwisseling. Hij zag volop vuurwerk de lucht in gaan en daarmee ook zijn eigen omzet. "Normaal zou een groot gedeelte bij ons gekocht zijn. Nu rijden ze naar België en komen ze bij ons alleen wat kindervuurwerk halen. Dat is heel wrang."

"Leuk om te zien dat ze het niet verboden krijgen."

Toch is er volgens hem ook een zonnige kant. "Het is wel leuk om te zien dat ze het dus niet verboden krijgen. Het verbod is gewoon niet te handhaven." Hij zag daarmee zijn eigen voorspelling uitkomen. "Het is ook wel een overwinning."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.