Video

'Tjakka!' Ben plonst zonder pardon het Hoefsven in op nieuwjaarsdag

1 januari 2022 om 17:40 • Aangepast 2 januari 2022 om 11:27
nl
Je moet wat, nu een massale nieuwjaarsduik er door de coronamaatregelen voor het tweede jaar op rij niet inzit. Ben van der Velden plonsde zonder nadenken het Hoefsven in Waalwijk in. Maar niet voordat hij zich overgoot met zeewater uit blik.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Soepfabrikant Unox kwam met de blikken zeewater uit Scheveningen, die je bij wijze van nieuwjaarsduik over je hoofd kunt kieperen. Dat deed Ben van der Velden uit Kaatsheuvel dan ook.

Samen met twee vriendinnen en een toevallige wandelaar trok hij een stuk of tien soepblikken met zeewater open. Op het strandje van het Hoefsven hebben ze genoeg ruimte om dat ritueel geheel coronaproof uit voeren. "Twee jaar geleden stond ik nog met 49.999 andere mensen op het strand van Scheveningen, maar dit is ook een leuk alternatief", lacht Ben.

"Gaan met die banaan! Go with the flow!"

Met wat ijzige gillen gooien ze het zilte water eerst over zichzelf en daarna over elkaar heen. Maar daar blijft het niet bij. Het kleine gezelschap schiet met een sprintje het koude water in Waalwijk in. "Gaan met die banaan! Go with the flow", schreeuwt Van der Velden, voordat hij in het water plonst.

Eenmaal weer boven water klinkt een luidkeels en overtuigend: Tjakka!

Echt ijskoud winterweer is het niet, maar met een temperatuur van 6 graden is een duik in het Waalwijkse ven toch nog wel een dingetje. Gelukkig is Ben wel wat gewend. Zonodig hakt hij een gat in het ijs om een koude duik te nemen.

Terwijl uw verslaggever nog iets dieper in zijn winterjas duikt, komt Van der Velden met een brede grijns weer de kant op lopen. "Heerlijk!"

Hij is volgens Unox één van de ruim 50.000 mensen in Nederland die zo een alternatieve nieuwjaarsduik maken. Voorzitter Alex Schuttert van Stichting Nieuwjaarsduiken Nederland: “Enorm leuk om te zien dat Nederland weer massaal heeft meegedaan. Het blijkt dat iedereen hecht aan deze traditie, ook al is het nu dan in een andere vorm."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.