Maud had kanker en beseft nu pas hoe heftig dat voor haar dochter moet zijn

5 januari 2022 om 08:20
nl
Het leven van de vrolijke, optimistische tv-maakster Maud (45) kwam volledig op z’n kop te staan toen in 2019 borstkanker bij haar werd geconstateerd. Ze ging niet bij de pakken neerzitten en maakte de indringende documentairereeks ‘Kanker Leeft’ over haar strijd tegen de ziekte die ze gelukkig heeft gewonnen. Donderdag is bij Omroep Brabant de laatste aflevering te zien. Een goede reden om Maud nog eens te vragen hoe het met haar gaat.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

“Goed!”, klinkt het opgewekt. “Ik voel me goed. Het was natuurlijk superspannend om het eindresultaat van ‘Kanker Leeft’ aan familie en vrienden te laten zien. Vooral omdat ik niet wist wat het met mijn vader en moeder zou doen. Dat heeft me wel beziggehouden.”

“Die privé-première was een middag met een lach en een traan."

Die presentatie werd een soort van privé-première met een mannetje of veertig, want dat mocht toen nog. Een mooie, maar emotionele ervaring, vertelt Maud.

“Het was een middag met een lach en een traan, eigenlijk precies zoals ‘Kanker Leeft’ dat ook is. We hadden op de schouw foto’s neergezet van mensen die er inmiddels niet meer zijn, zodat ze er toch bij waren. Dat zorgde natuurlijk voor de nodige tranen. En ja, voor mijn vader en moeder was het toch ook wel pittig om al die beelden terug te zien.”

“Voor ouders of kinderen is dit echt een big deal.”

Ze had een berg aan materiaal en dus nogal wat werk. “Dat was bijna therapeutisch. Door de beelden te ordenen en ook heel veel weg te gooien, ordende ik ook mijn hoofd. Ik heb er een streep onder kunnen zetten en dat is heel erg fijn. Bovendien ontdek je tijdens het monteren wat je écht wilt laten zien", vertelt Maud.

"Dat waren in ieder geval niet alle pillen die ik moest slikken, dat heb ik er bijna allemaal uitgegooid. Het gaat om het verhaal van de ouders en kinderen die te maken krijgen met een zoon, dochter, vader of moeder die kanker krijgt. Het is voor hen echt heel heftige ervaring, een big deal.”

Het interviewen van kinderen van zieke ouders heeft Maud ook inzicht gegeven in de gevoelswereld van haar eigen dochter. “Ik had het idee dat Roos het op de een of andere manier niet echt meemaakte, ook omdat we er eigenlijk niet zoveel over hebben gepraat. Maar als ik andere kinderen hoor vertellen hoe zij de ziekte van hun ouders ervaren, besef ik dat de impact voor Roos ook groot zal zijn.”

“Ik heb heel mooie, lieve reacties gekregen van Omroep Brabant kijkers.”

En nu weer gewoon werken? "Ik heb het druk! Maar ik moet oppassen dat ik niet weer zes dagen per week werk aan de gang ben, want dat wil ik niet meer. Daar heb ik trouwens ook de energie niet meer voor. Ik zou wel meer willen doen met het onderwerp kanker of misschien een vervolg maken op 'Kanker Leeft'. Ik weet het niet, we zien het wel.”

De documentairereeks heeft veel teweeggebracht en voor positieve reacties gezorgd. En niet alleen bij vrienden en familie. “Ik heb ook heel mooie, lieve reacties gekregen van Omroep Brabant-kijkers. Van mensen die zich herkennen in het verhaal en laten weten dat het ze helpt bij hun eigen proces. Mooi toch?”

Donderdag 6 januari is om 18.15 uur (en daarna ieder uur herhaald) de laatste aflevering te zien van ‘ Kanker Leeft’ op Omroep Brabant.

LEES OOK: Maud laat eigen strijd zien in indringende documentaire Kanker Leeft’

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.