Foto van zwarte piet uit 1930 wordt Bossche Facebookpagina fataal

3 januari 2022 om 17:16 • Aangepast 4 januari 2022 om 10:47
nl
De populaire Facebookpagina 'Het oude 's-Hertogenbosch' over de geschiedenis van de stad is al bijna een maand offline. Dat komt door een foto uit 1930 van het sinterklaasfeest waarop ook een zwarte piet te zien was. Jos Willems die de pagina beheert, baalt behoorlijk: "Tien jaar werk naar de knoppen."
Profielfoto van Dtv Nieuws
Geschreven door

Meta, het moederbedrijf van Facebook, haalde de door meer dan 14.500 mensen gevolgde pagina op 7 december offline. Op de foto was een gezin te zien dat Sinterklaas vierde in een huiskamer.

"We hadden geen enkel racistisch motief."

Jos Willems tegen Dtv Nieuws: "We hebben uitvoerig besproken of we deze foto wel moesten plaatsen, maar het is toch onze geschiedenis. In musea hangen tenslotte ook schilderijen over het slavernijverleden waar nu minachtend naar gekeken wordt. Het is onderdeel van ons cultureel erfgoed. We hadden geen enkel racistisch motief."

De inbox van de pagina stroomde vol met meldingen van 'onjuist taalgebruik'. Even later werd de pagina door Facebook geblokkeerd. De beheerder kreeg de kans een formulier in te vullen voor een verklaring, maar bereikte het tegenovergestelde. Een paar dagen later bestond de pagina niet meer. "Sinds die tijd probeer ik contact te krijgen met Facebook. Er is geen doorkomen aan", zegt Willems.

"We hebben de afgelopen maand zo'n beetje alles geprobeerd. Zonder resultaat."

Willems heeft er tien jaar over gedaan om de pagina uit te bouwen naar 14.500 volgers. Dat de pagina zo ineens gewist wordt, zonder dat Facebook ook maar een duidelijke verklaring heeft gegeven, is voor hem een mokerslag. Willems wil de pagina graag terug en probeert met media-aandacht andere historische pagina's te waarschuwen. "Naar mijn idee hebben we de afgelopen maand zo'n beetje alles geprobeerd. Zonder resultaat."

Op Instagram is de pagina 'het oude 's-Hertogenbosch' overigens nog wel actief. Daar heeft Willems de betreffende foto zelf maar verwijderd.

Facebook is om een reactie gevraagd maar heeft nog niet gereageerd.

De Facebookpagina is niet meer te vinden
De Facebookpagina is niet meer te vinden

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.