Liveblog

Coronanieuws: een op drie volwassenen geboosterd, 3269 besmettingen

4 januari 2022 om 06:47 • Aangepast 14 januari 2022 om 14:14
nl
In dit liveblog houden we je dinsdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie + ANP
Geschreven door
Redactie + ANP

De hoofdpunten:

  • Een op de drie volwassenen kreeg booster.
  • Veel positieve gevallen na terugkeer van wintersport.
  • 234 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • 3269 nieuwe coronabesmettingen in Brabant.
  • Mensen uit 2003 kunnen boosterafspraak maken.

Liveblog

22.50

Dit liveblog is afgesloten

21.30

Kamer bespreekt pas over twee weken 2G en uitbreiding 3G

De Kamer spreekt op zijn vroegst op maandag 17 januari over wetsvoorstellen over 2G-beleid (waardoor alleen toegang wordt gegeven aan mensen die recent een coronabesmetting hebben doorgemaakt of gevaccineerd zijn) en de uitbreiding van de coronapas.

De Kamer heeft op verzoek van de PVV besloten de behandeling van de voorstellen uit te stellen, omdat het ministerie van Volksgezondheid eind volgende week met meer informatie over onder meer de omikronvariant komt.

De drie voorstellen, over een mogelijk 2G-beleid en inzet van het coronatoegangsbewijs (CTB) in het hoger onderwijs en op de werkvloer, werden al eerder uitgesteld. Bovendien zit Nederland zeker tot 14 januari in lockdown, en het kabinet wil 2G en een bredere inzet van de coronapas inzetten als meer zaken de deuren kunnen openen. Het 2G- en 3G-beleid (waarbij mensen ook met bewijs van een negatieve test toegang krijgen) is niet onomstreden.

19.15

Kwartier wachten na boosterprik blijft gelden

Mensen moeten ook de komende tijd een kwartier wachten na hun boosterprik, voordat ze de vaccinatielocatie mogen verlaten. De wachttijd blijft nodig, heeft het ministerie van Volksgezondheid besloten na een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en bijwerkingeninstituut Lareb.

Na vaccinatie zouden mensen last kunnen krijgen van een ernstige allergische reactie. Als dit gebeurt, kan dit gevaarlijk zijn. "Het is van belang dat hiervoor artsen aanwezig zijn zodat zij zeer snel kunnen ingrijpen. Het is niet te voorspellen bij wie deze reactie optreedt", aldus het ministerie. Volgens het departement heeft de wachttijd geen invloed op het priktempo bij de GGD'en.

Het ministerie had gevraagd om het onderzoek naar het schrappen van de wachttijd. Dat zou misschien kunnen helpen om het tempo van de vaccinatiecampagne te verhogen.

18.40

Britse premier: we kunnen omikrongolf zonder lockdown uitzitten

"We hebben kans de omikrongolf uit te zitten zonder het land weer op slot te zetten, maar de komende weken zullen uitdagend zijn", zegt de Britse premier Boris Johnson over het grote aantal landgenoten dat dagelijks een coronabesmetting oploopt. "Voorzichtigheid is geboden, de strijd tegen COVID is niet voorbij."

Omikron is milder dan eerdere varianten, maar toch neemt het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen snel toe, stelde de conservatieve regeringsleider vast. Alleen al in Engeland zijn het er meer dan 15.000, waarmee de piek van vorig jaar wordt benaderd. In het Verenigd Koninkrijk werden het afgelopen etmaal 218.724 coronabesmettingen geregistreerd, een record.

Johnson wees op de bescherming die boosterprikken geven en pronkte ermee dat er in het Verenigd Koninkrijk relatief meer zijn toegediend dan in andere Europese landen. Ruim 34 miljoen Britten hebben zo'n extra inenting gehad, maar er zijn nog altijd 9 miljoen Britten die hem moeten halen. Hij riep iedereen op dat snel te doen.

17.52

Twee op drie besmette mensen waren gevaccineerd

Ongeveer twee op de drie mensen die vorige maand positief testten op het coronavirus waren volledig gevaccineerd. Dat zijn er meer dan de 50 procent die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vorige week meldde. Volgens het instituut zijn de cijfers veranderd omdat kinderen van 11 jaar en jonger niet meer worden meegeteld in de tabellen. Zij kunnen immers nog geen vaccin krijgen.

Ook het totale aantal positieve tests daalde nu de kinderen niet worden meegerekend. Vorige week, vlak voor de jaarwisseling, meldde het RIVM 417.552 positieve tests in december. Een week later zijn het er 398.834. Zonder de jonge kinderen erbij daalde het aantal positief geteste ongevaccineerden van 151.287 naar 94.162.

17.15

Aantal reizigers via Schiphol blijft ver onder pre-coronaniveau

Schiphol heeft afgelopen jaar ruim een vijfde meer reizigers verwerkt dan in het eerste coronajaar. Maar de cijfers staan in schril contrast met de periode voor de coronacrisis.

Afgelopen jaar reisden 25,5 miljoen reizigers van, naar of via Schiphol. In 2020 ging het nog om 20,9 miljoen passagiers, maar in 2019 werden wel 71,7 miljoen reizigers verwerkt.

Het aantal passagiers pakte in werkelijkheid afgelopen jaar overigens nog lager uit dan 25,5 miljoen. Dat komt omdat er in de cijfers ook ruim 11 miljoen reizigers met een overstap op Schiphol zijn meegeteld. Dit zijn eigenlijk maar circa 5,5 miljoen mensen. Volgens de internationale telwijze die Schiphol hanteert worden overstappers tweemaal geteld: zowel bij aankomst als vertrek.

17.10

Misschien eind deze maand versoepelingen: ‘Niet te veel en niet te snel’

Als de boostercampagne is afgerond en de virusverspreiding afneemt, zien deskundigen ruimte voor versoepelingen van coronamaatregelen. Dat is volgens het Outbreak Management Team (OMT) misschien eind deze maand het geval. "Maar niet te snel en niet te veel in een keer", zegt Jos van de Sande, oud-hoofd infectieziekenbestrijding van GGD Hart voor Brabant.

17.00 - GGD Hart voor Brabant boostert op locatie
GGD Hart voor Brabant zet mobiele teams in om mensen te boosteren. De teams gaan mensen vaccineren die thuis wonen en niet zelf naar een prikstraat kunnen komen of in een instelling wonen zonder medische dienst.

16.20

Een op drie volwassenen heeft boosterprik gehad

Bijna een op de drie volwassenen heeft een boosterprik gekregen tegen het coronavirus. Ongeveer 4,5 miljoen mensen kregen zo'n oppep-prik, 32 procent van het totaal, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag in de wekelijkse cijfers.

Een week geleden stond de teller op net geen 3 miljoen prikken, oftewel 20,9 procent van alle volwassenen. De overheid wil tegen het einde van januari de meeste volwassenen een boosterprik gegeven hebben. Mensen die onlangs corona hebben gehad of die in de afgelopen maanden zijn gevaccineerd, moeten iets langer wachten.

In de afgelopen week zijn 1,54 miljoen boosterprikken gezet.

16.00

Frank Lammers: ' genoeg is genoeg'

Acteur Frank Lammers vindt dat alle kinderen gewoon weer naar school moeten kunnen na de kerstvakantie, ook de leerlingen in het hoger onderwijs. Dat zegt de Brabantse acteur op Instagram. "Genoeg is genoeg", schrijft de Undercover-ster.

Wachten op privacy instellingen...
15.46

België versoepelt regels voor quarantaine en isolatie

België versoepelt de regels voor quarantaine na nauw contact met iemand die besmet is met het coronavirus, melden media in het land. De quarantaineperiode voor gevaccineerden wordt ingekort of in sommige gevallen zelfs helemaal geschrapt.

Wie in de laatste vijf maanden zijn laatste prik heeft gehad, hoeft niet in quarantaine. Het gaat hierbij om de tweede en derde prik. Deze groep hoeft zich niet meer preventief te laten testen.

De rest van het land moet tien dagen in quarantaine, maar kunnen die vroegtijdig beëindigen door zich dagelijks te testen. Gevaccineerden die langer geleden zijn gevaccineerd kunnen vanaf de vierde dag uit quarantaine, niet-gevaccineerden vanaf de zevende dag.

Daarnaast is besloten dat de isolatieperiode voor besmette mensen wordt verkort, van tien naar zeven dagen. Mensen zonder klachten mogen dan weer de deur uit op de voorwaarde dat ze middels een zelftest negatief testen op het coronavirus. De nieuwe regels gelden vanaf 10 januari.

15.40

Vaccinoloog: hopelijk houdt effect boosterprik lang aan

Dat de effectiviteit van coronavaccins na verloop van tijd afneemt, was een tegenvaller in 2021. Hoogleraar vaccinologie Anke Huckriede hoopt dat de boosterprikken die nu massaal worden toegediend ervoor gaan zorgen dat de bescherming langer aanhoudt. "Het immuunsysteem wordt steeds beter getraind", zegt ze.

Huckriede wijst erop dat ook herhaalprikken nodig zijn van vaccins die onder het rijksvaccinatieprogramma worden toegediend aan kinderen, om ze te beschermen tegen ernstige infectieziekten. Zo wordt de DKTP-prik, die vaccins bevat tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio, in totaal vijf keer gegeven. De eerste drie prikken krijgen kinderen in het eerste levensjaar, de overige twee met 4 jaar en 9 jaar. Ook dat zijn in feite boosters, net als extra prikken van de coronavaccins. En ze zijn erg effectief.

"Ik hoop dat het met Covid-19 ook zo gaat, maar het is nog koffiedik kijken of dat zo is", zegt Huckriede, die werkt bij het UMC Groningen (UMCG).

15.20

3269 nieuwe besmettingen in Brabant

In de afgelopen 24 uur zijn er 3269 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen in Brabant. Dat zijn er 1424 meer dan een dag eerder. Toen waren er het 1845.

Wachten op privacy instellingen...
15.17

Veel besmettingen door bezoek aan huis en door vakantie

Veel mensen die afgelopen week positief testten op het coronavirus, hebben dat virus opgelopen doordat ze bezoek thuis kregen of doordat ze zelf bij anderen op bezoek gingen. Bij drie op de tien mensen was dat de 'setting van besmetting', aldus de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarnaast zijn relatief veel mensen besmet tijdens hun vakantie.

15.15

Na wekenlange daling coronacijfers nu 40 procent meer besmettingen in Brabant

Het aantal coronabesmettingen in onze provincie is de afgelopen zeven dagen gestegen na een wekenlange daling. 16.463 Brabanders testten positief op het virus. Vorige week waren dat er nog 11.753. Dit is een stijging van 40 procent. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.

Daarmee lopen de besmettingen in onze provincie iets sneller op dan in de rest van het land. In heel Nederland kregen 113.554 mensen een positief testresultaat. Dat is 35 procent meer dan de week ervoor.

LEES OOK: Na wekenlange daling coronacijfers nu 40 procent meer besmettingen

15.10

Enorme toename van aantal besmettingen onder jongeren

Het aantal coronagevallen onder jongeren en jonge volwassenen stijgt snel. Verreweg de meeste besmettingen worden vastgesteld onder mensen van 15 tot en met 34 jaar. Dat komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de afgelopen week is het coronavirus vastgesteld bij 9402 mensen van 15 tot en met 19 jaar. Dat is het hoogste aantal voor die leeftijdsgroep sinds half juli, de piek van de vierde golf. Vergeleken met een week eerder steeg het aantal positieve tests onder die jongeren met iets meer dan 90 procent.

14.50

Aantal coronabesmettingen landelijk afgelopen week gestegen met 35 procent

Na een paar weken van afnemende coronabesmettingen gaan de cijfers nu weer steil omhoog, ondanks de lockdown. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in de afgelopen zeven dagen 113.554 positieve coronatesten, een toename van 35 procent ten opzichte van een week eerder.

Het aantal ziekenhuisopnames daalde wel nog iets: 981 mensen werden zo ziek van het virus dat ze naar het ziekenhuis moesten. Dat was 14 procent minder dan een week eerder. Van deze mensen moesten er 164 naar de intensive care. Dat zijn de laagste opnamecijfers sinds eind oktober.

Tijdens de pandemie is keer op keer gebleken dat een stijging in de besmettingscijfers in de weken daarna kan leiden tot meer ziekenhuisopnames. De vraag is in hoeverre dat nu weer gaat gebeuren. "De komende tijd zal, met een snel oplopend aantal besmettingen door omikron, het aantal ziekenhuisopnames weer toe kunnen nemen. Ook als de omikronvariant bij een kleiner deel van de besmette mensen voor ernstige ziekte zorgt", blikt het RIVM vooruit.

Over een mogelijk effect van de feestdagen laat het RIVM zich niet uit. Duidelijk is wel dat veel mensen rond kerst en Nieuwjaar bij elkaar op bezoek zijn geweest.

14.45

Minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Na twee dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen dinsdag weer gedaald. In totaal liggen er nu 1693 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 37 minder dan maandag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het aantal opgenomen Covidpatiënten is in de afgelopen weken flink gedaald. Half december lagen er nog zo'n 1000 patiënten meer in de ziekenhuizen dan nu. Precies een jaar geleden, op 4 januari 2021, waren het er 2845. Dat zijn er ruim 1150 meer dan nu.

Op de intensive cares liggen momenteel 464 coronapatiënten, 11 minder dan een dag eerder. Dat waren er een jaar geleden nog 715. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal met 26 tot 1229.

In de afgelopen 24 uur werden er 28 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 151 nieuwe patiënten binnengebracht.

14.42

Gezondheidsraad kijkt naar boosteren jongeren van 12 tot 18 jaar

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge heeft de Gezondheidsraad vorige week om een advies gevraagd over het boosteren van jongeren van 12 tot en met 17 jaar. De raad is gevraagd dat advies "met hoge prioriteit te behandelen", laat een woordvoerder weten.

Sinds deze dinsdag kunnen alle 18-plussers een afspraak maken om een boostervaccinatie te halen. Jongeren vanaf 12 jaar kunnen zich wel laten inenten met een eerste en tweede dosis, maar worden vooralsnog niet opgeroepen voor een boosterprik omdat de minister daarvoor het advies van de Gezondheidsraad wil hebben. Wanneer dat te verwachten is, kan het ministerie nog niet zeggen.

14.40

GGD'en zoeken nog steeds naar personeel prikcampagne

Sommige GGD'en zijn nog op zoek naar mensen die kunnen helpen bij de boosterprikcampagne. Op de websites van verschillende regionale gezondheidsdiensten staan nog steeds vacatures voor onder meer prikkers, verpleegkundigen en artsen.

Wie via de speciale website voor GGD-reservisten naar vacatures zoekt, ziet dat ook in veel regio's de vraag naar extra personeel al is vervuld. GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft nog wel een vacature openstaan, maar wie daarop solliciteert komt op een reservelijst.

13.15

RIVM heeft nog geen cijfers over boosterprik per leeftijdsgroep

Het is nog niet bekend hoeveel ouderen, hoeveel vijftigers en hoeveel mensen van andere leeftijden een boosterprik tegen het coronavirus hebben gekregen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werkt aan een overzicht van de opkomst per leeftijdsgroep, maar dat is nog niet klaar.

Vertrekkend coronaminister Hugo de Jonge zei maandag dat het zetten van de boosterprikken sneller gaat dan verwacht, maar dat de opkomst nog verder omhoog kan. Volgens de minister zijn te weinig mensen de extra prik komen halen.

13.05

Bijna de helft minder operatiekamers in gebruik

Ziekenhuizen hebben momenteel 45 procent minder aan operatiekamers in gebruik dan normaal. Een week eerder was dit 46 procent en in de weken daarvoor lag dit rond de 40 procent. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijft de druk op de zorg hoog, ondanks de forse daling van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen de afgelopen weken.

Volgens een woordvoerder komt de drukte voor een deel door het hoge ziekteverzuim onder ziekenhuispersoneel. De extra daling van het aantal operatiekamers komt waarschijnlijk ook door de kerstperiode waarin minder operaties worden uitgevoerd.

11.45

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren dinsdagochtend 234 coronapatiënten opgenomen. Dat maakte het ROAZ dinsdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn zestien nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat twintig coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Vijf patiënten overleden het voorbije etmaal en niemand werd de afgelopen 24 uur overgeplaatst.

11.30

Djokovic met vrijstelling voor coronavaccin naar Australian Open

Tennisser Novak Djokovic doet mee aan de Australian Open. De nummer 1 van de wereld maakte via Instagram bekend dat hij een vrijstellingsvergunning heeft gekregen om naar Australië te reizen. De Serviër wilde de afgelopen maanden niet zeggen of hij gevaccineerd is tegen het coronavirus, iets wat wel verplicht is voor deelnemers aan het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

11.25

Opnieuw meer motoren verkocht door corona

Het afgelopen jaar zijn opnieuw meer motoren verkocht dan een jaar eerder. In 2021 werden 15.337 motorfietsen verkocht, een stijging van bijna 5 procent, melden brancheverenigingen BOVAG, RAI Vereniging en dataleverancier RDC. Sinds het begin van de coronapandemie worden er al meer motoren verkocht. Meer mensen hebben door de pandemie behoefte aan eigen vervoer.

De hoogte van de stijging vorig jaar is nagenoeg hetzelfde als het jaar ervoor. Sinds 2008 zijn er niet zoveel motoren op naam gezet als in 2021. Volgens de organisaties komt dat door de "structurele behoefte aan individueel vervoer".

11.00

OMT: mogelijk eind januari ruimte voor meer versoepelingen

Omdat er nog veel onzekerheid is over "belangrijke eigenschappen" van de omikronvariant van het coronavirus, denkt het Outbreak Management Team (OMT) niet aan een snelle versoepeling van coronamaatregelen, afgezien van het heropenen van de scholen. De inschatting van de deskundigen is vooralsnog dat eind januari "verdere ruimte wordt verwacht om maatregelen te versoepelen".

Tegen die tijd moet de boostercampagne zijn afgerond en de hoop is dat de virusverspreiding dan voldoende afneemt. Vrijdag praat het OMT erover verder.

10.50

Mensen uit 2003 kunnen boosterafspraak maken

Mensen die in 2003 zijn geboren kunnen nu een afspraak voor een boosterprik maken. Dat heeft vertrekkend zorgminister Hugo de Jonge dinsdag gemeld. In december had hij gezegd dat alle volwassenen uiterlijk op 7 januari een boosterafspraak zouden kunnen maken.

08.10

Bijna duizend Nederlanders liepen onlangs corona op in Oostenrijk

Wintersportvakanties hebben van Oostenrijk het voornaamste andere land gemaakt waar Nederlanders recentelijk het coronavirus hebben opgelopen. Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat 964 mensen die afgelopen week positief testten in de twee weken daarvoor het Alpenland hadden bezocht. Dat is 15,8 procent van alle besmettingen die tussen 27 december en 3 januari tot een ander land zijn herleid. Eerder vandaag berichtte het AD hierover.

Oostenrijk voerde onlangs strenge inreisregels in voor Nederlanders. Wie nog geen boosterprik heeft gekregen, moet zeker vijf dagen in quarantaine, wat een wintersportvakantie praktisch onmogelijk maakt. Veel Nederlanders trokken nog snel voordat de quarantaineplicht inging naar hun vakantiebestemming. Sommige landgenoten gingen vlak over de grens in Duitsland een boosterprik halen om eerder aan de beurt te zijn en zonder problemen de piste op te kunnen.

08.00

Geen carnavalsactiviteiten in Fijnaart

Er zijn dit jaar geen carnavalsactiviteiten in Fijnaart. Dat heeft de plaatselijke carnavalsstichting De Kleibatsers bekendgemaakt. Door corona gaat er dit jaar een streep door de activiteiten. Ook de optochten gaan niet door. De stichting gaat op zoek naar een alternatief. Het verplaatsen van de optocht naar later in het jaar is een van de alternatieven. Prinsenbeek verplaatste de optocht al naar begin juni.

05.00

‘Veel positieve testresultaten na wintersport’

Ruim duizend Nederlanders hebben positief op corona getest na een reis naar een wintersportland rond kerst en oud en nieuw. Het aantal coronabesmettingen na een bezoek aan Oostenrijk verzesvoudigde, zo staat in het Algemeen Dagblad.

Waar het aantal Nederlanders dat in Oostenrijk was geweest en positief testte in de week na 21 december nog bleef steken op 144, is dat in de week tot 3 januari opgelopen tot bijna duizend mensen. Ook na terugkeer uit Zwitserland en Italië is het aantal coronabesmettingen bijna verdubbeld. Dat blijkt volgens de krant uit nieuwe cijfers die het heeft opgevraagd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Frank Oostdam, voorzitter van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR), erkent dat het om een forse stijging gaat bij wintersportwalhalla Oostenrijk. Het reizigersboegbeeld raadt aan om overal de basisregels in acht te nemen en bijvoorbeeld ook hotels en reisorganisaties aan te spreken bij gebrekkige ventilatie.

04.30

'Aantal coronagevallen zal blijven stijgen'

Het aantal nieuwe coronagevallen in ons land steeg de afgelopen dagen en dat zal dinsdag ook terug te zien zijn in de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Afgelopen zes dagen kwamen er in totaal 95.014 positieve testuitslagen binnen bij het instituut. Dat is al meer dan de zeven dagen daarvoor. Het hoge weekcijfer kan iets vertekend zijn, doordat de cijfers van vorige week woensdag mogelijk hoger uitvielen door een storing de dag ervoor.

Vorige week kon het RIVM, dat wekelijks een overzicht geeft van de ontwikkeling van de pandemie, nog een daling melden in vergelijking met de week daarvoor. Maar toen leek de snelheid van die daling al af te nemen.

Het instituut verwacht een stijging van de besmettingscijfers vanwege de opmars van de vermoedelijk besmettelijker omikronvariant van het virus.

03.00

'Permanent vuurwerkverbod nu doorzetten'

GroenLinks en de Partij voor de Dieren zetten hun poging door om het landelijk vuurwerkverbod permanent te maken. Zij dienen deze week hun wetsvoorstel in om alles behalve het kindervuurwerk te verbieden met ingang van de volgende jaarwisseling. Of ze daar een Kamermeerderheid achter krijgen, is zeer onzeker, meldt de Volkskrant.

De partijleiders Jesse Klaver en Esther Ouwehand mikken al enkele jaren op een vuurwerkverbod voor consumenten. De afgelopen twee jaar was wel al sprake van een tijdelijk verbod. Om de ziekenhuizen niet verder te belasten gedurende de coronacrisis kondigde het kabinet een vuurwerkverbod af. Klaver en Ouwehand willen het hierbij niet laten.

00.00

Gelijkmatige bevolkingsgroei

De Nederlandse bevolking is in 2021 weer ongeveer net zoveel gegroeid als in de jaren vóór de coronapandemie. Nog steeds overleden meer mensen dan gebruikelijk, maar daar stond tegenover dat er veel kinderen werden geboren. Bovendien groeide de bevolking vergeleken met 2020 meer als gevolg van migratie, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die groei trok onder meer aan in Eindhoven en Tilburg.

Het aantal inwoners van ons land nam vorig jaar naar schatting met 118.000 toe, tot bijna 17,6 miljoen. In het eerste coronajaar 2020 was de bevolkingsgroei nog bijna gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder.

Er waren meer sterfgevallen dan gebruikelijk, met name door het coronavirus. Dat was vooral het geval aan het begin van het jaar en de maanden vanaf augustus.

CBS-socioloog Tanja Traag sprak eerder het vermoeden uit dat mede vanwege het coronavirus meer kinderen werden geboren in 2021. Nederlanders zijn veel thuis gaan werken en kunnen werk en privé daardoor beter combineren. Bovendien zijn mensen zich door de lockdowns vermoedelijk meer gaan richten op hun gezin.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!