Coronanieuws: 3505 nieuwe besmettingen, nieuw Nederlands dagrecord
De hoofdpunten:
- In Breda werd gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen.
- Er kwamen 3505 nieuwe besmettingen bij.
- In heel Nederland was er sprake van een dagrecord.
- Golf van omikronpatiënten in ziekenhuizen is begonnen.
Liveblog
Dit liveblog is afgesloten
Man met fakkel opgepakt voor huis van D66-leider Kaag
Een man die met een fakkel voor het huis van D66-leider Sigrid Kaag stond, is aangehouden. Dat bevestigt de partij. Er is aangifte gedaan. De man schreeuwde complotleuzen voor de deur van de politica, valt te zien op beelden op sociale media.
Kaag zit thuis in isolatie, omdat ze in contact is geweest met iemand die met het coronavirus besmet is. Net als veel andere politici wordt de aanstaande minister van Financiën met enige regelmaat bedreigd en geïntimideerd.
De man werd gefilmd door medestanders, die samen leuzen riepen. Op de beelden is te zien hoe de man aanbelde bij het huis, en zelfs door het raam in de deur filmde.
Volgens verschillende media zou de aangehouden man vorige maand ook zijn opgepakt toen hij langsging bij de woning van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in Rotterdam. De politie doet onderzoek, maar wil vooralsnog geen verder commentaar geven op de zaak.
Demonstratie in Breda tegen coronamaatregelen
Ongeveer tachtig mensen protesteren woensdagavond in Breda tegen de coronamaatregelen die de overheid heeft opgelegd. Ze lopen in een optocht door de wijk Tuinzigt en hebben lichtjes en fakkels bij.
Koopmans: verdere toename omikron hangt af van maatregelen
Dat het aantal positieve coronatests naar een recordhoogte is gestegen, was verwacht nu de nieuwe omikronvariant het meest voorkomt. Maar hoe ver het aantal gevallen nog kan toenemen, is de grote vraag. Dat hangt onder meer af van de maatregelen die het kabinet neemt, zegt Marion Koopmans, viroloog aan het Erasmus Medisch Centrum en lid van het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert.
Of de maatregelen moeten worden aangescherpt, of dat de bestaande maatregelen langer van kracht moeten blijven, daarover laat Koopmans zich niet uit. "We zien dat omikron zich ondanks de maatregelen verspreidt, dus het aantal gevallen gaat sowieso toenemen. De maatregelen, dat is een vraag waar advies van het OMT over moet komen, daar kan ik nu niet op vooruitlopen."
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 24.950 meldingen van positieve tests. Dat is een record.
Kappers roepen ministers op 'coronacoupe' te dragen op bordesfoto
De Nederlandse kappersbranche gaat ervan uit dat er dit keer geen ministers met vers geknipte kapsels op het bordes staan, nu kapsalons door de lockdown dicht moeten blijven. "Dat zou een heel slecht signaal zijn naar de kappers", zegt een woordvoerder van brancheorganisatie ANKO. De kapperskoepel roept de nieuwe ministersploeg op "met trots" hun coronakapsels te dragen op de traditionele foto met de koning.
De bordesfoto wordt maandag geschoten op Paleis Noordeinde. De ANKO verwacht dat de kappers goed zullen checken of er iemand toch geknipt is. "Als het haar er duidelijk gekapt uitziet, dan hebben de bewindslieden wat uit te leggen", stelt de woordvoerster. "Bovendien hebben professionele kappers daar een heel goed oog voor. Maar we gaan ervan uit dat dat niet zo is en zij zich keurig aan de regels houden. Het zou mij dan ook zeer verbazen."
Kamer debatteert in lockdown alleen fysiek als dat echt nodig is
Terwijl Nederland op slot zit, past ook de Tweede Kamer zich aan aan de lockdown. Het parlement zou eigenlijk maandag 10 januari terugkomen van de kerststop, maar debatteert in ieder geval die eerste week alleen fysiek als het echt noodzakelijk is, meldt Kamervoorzitter Vera Bergkamp.
Dat geldt voor de grote, plenaire zaal, waar de meeste grote debatten worden gevoerd. In commissiezalen is Kamerleden ook gevraagd alleen bijeen te komen als dat "gelet op actualiteit en urgentie strikt noodzakelijk" is. Voor de week van 10 januari zijn, in afwachting van het debat over de regeringsverklaring van het kabinet-Rutte IV, geen debatten gepland.
Daarna zullen alleen de belangrijkste debatten, naar verwachting vooral over corona en het nieuwe kabinet, in de plenaire zaal worden gehouden.
Opnieuw geen griepgolf, gevolgen na corona onduidelijk
Tot dusver is er ook dit jaar in Nederland geen sprake van een griepgolf. Uit onderzoek van het Amsterdam UMC, de GGD Amsterdam en het RIVM komt naar voren dat griep op dit moment nauwelijks rondgaat.
Volgens arts-viroloog Menno de Jong kan het zijn dat we na twee griepvrije jaren een heftiger epidemie krijgen, zodra de coronaregels worden losgelaten.
De verklaring voor het wegblijven van de griep ligt hem in de lockdown vanwege de coronapandemie. Omdat griep op eenzelfde manier wordt overgedragen als corona werken de maatregelen ook tegen dat virus. De kans dat alle coronaregels deze winter al worden losgelaten en ook het griepvirus dus weer makkelijk zal kunnen rondgaan, lijkt De Jong klein. Dat betekent dat we waarschijnlijk voor het tweede jaar op rij nauwelijks een griep gaan meemaken.
15.30 - 3505 besmettingen, nieuw Nederlands dagrecord
In Brabant zijn sinds dinsdag 3505 nieuwe besmettingen geteld. Dat meldt het RIVM. Over heel Nederland geteld is er sprake van een nieuw dagrecord: 24.590 positieve uitslagen. Nog nooit waren er in één dag zo veel positieve tests. Het oude record stamt van 24 november, toen er in een dag tijd 23.713 besmettingen aan het licht kwamen.
Op 18 november meldde het RIVM 23.587mpositieve tests. Op 2 december en 5 december kwamen er iets meer dan 23.000 nieuwe gevallen bij. Op 6 december waren er voor het laatst meer dan 20.000 positieve tests.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 122.347 positieve tests. Dat is het hoogste weektotaal sinds 12 december. Op weekbasis is dat aantal met 41 procent gestegen. Dat is de grootste toename sinds eind november.
Minder coronapatiënten in de ziekenhuizen
De snelle opmars van de omikronvariant van het coronavirus in ons land is nog niet terug te zien in de ziekenhuizen. In totaal liggen er nu 1634 coronapatiënten in de ziekenhuizen.
Nederland stijgt naar plek 17 op ranglijst boostercampagne
Nederland is gestegen naar plek 17 op de Europese ranglijst voor de boosterprik. Dat komt omdat het tempo van de boostercampagne flink is opgevoerd. In totaal staan er dertig landen op de lijst.
Eén op de drie volwassenen in Nederland heeft de boosterprik al gehad. De Europese gezondheidsdienst ECDC verzamelt de cijfers van alle aangesloten landen en heeft de Nederlandse gegevens voor het eerst in lange tijd weer bijgewerkt. Daardoor heeft Nederland onder meer Zweden, Tsjechië en Finland ingehaald.
IJsland staat helemaal bovenaan de ranglijst. Daar heeft bijna zeventig procent van de volwassenen een boosterprik gehad. Daarna komen Denemarken, Ierland, Oostenrijk, België n Duitsland. Helemaal onderaan staan Roemenië en Bulgarije.
Opnieuw files richting België
België is opnieuw in trek bij de Nederlanders, nu alle niet-essentiële winkels, horeca en bioscopen gesloten zijn door de harde lockdown. Op de A16 voor de Belgische grens en ook op de A58 bij Breda staan files. Bij onze zuiderburen is nagenoeg alles wel gewoon open.
Strenge lockdown mag van rechter gehandhaafd blijven
De huidige harde lockdown kan in stand blijven om het coronavirus te bestrijden. Dit stelt de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag woensdag in een uitspraak van het kort geding over de lockdownmaatregelen.
Advocaat Bart Maes uit Breda had namens zes eisers de Staat voor de rechter gedaagd. Zij vinden dat de harde lockdown met onmiddellijke ingangmoet worden beëindigd, omdat de overheid met de invoering ervan grond- en mensenrechten van de Nederlandse bevolking met voeten treedt. "Alleen als evident is dat de Staat onjuiste keuzes maakt, is plaats voor ingrijpen", beargumenteerde de rechter. "De Staat laat zich steeds voorzien van deskundig advies van het OMT. Het OMT heeft de lockdown geadviseerd en de Staat mag zijn beleid op dat advies afstemmen."
Winkels willen snel praten met kabinet over heropening
Winkeliers willen zo snel mogelijk met het nieuwe kabinet om tafel om te bespreken onder welke voorwaarden de winkels deze maand weer open kunnen. Dat geeft de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) aan. In de branche wordt het als bijzonder pijnlijk ervaren dat niet-essentiële winkels in Nederland verplicht hun deuren gesloten moeten houden, terwijl een stad als Antwerpen veel Nederlandse shoppers ontvangt en vuurwerk massaal in het buitenland wordt aangeschaft.
Volgende week vrijdag komt het kabinet weer met een besluit over de coronamaatregelen. Maar in aanloop daarnaartoe heeft het Outbreak Management Team (OMT) al laten weten nog niet te denken aan een snelle versoepeling, afgezien van de recente aankondiging over het heropenen van de scholen.
Chinese stad test 12 miljoen inwoners op corona
De 12 miljoen inwoners van de Chinese stad Zhengzhou moeten allemaal een coronatest doen. De stad is in gedeeltelijke lockdown nadat de afgelopen dagen elf besmettingen waren vastgesteld. Meerdere wijken van Zhengzhou zijn dinsdag afgesloten.
China hanteert een streng coronabeleid. De stad Yuzhou met 1,2 miljoen inwoners is sinds dinsdag op slot. De stad Xi'an zit sinds december in lockdown. Daar kampt een deel van de 13 miljoen inwoners momenteel met voedseltekorten.
Golf van omikronpatiënten in ziekenhuizen is begonnen
Negen van de vijftien nieuw coronapatiënten die afgelopen week in het Nijmeegse Radboudumc werden opgenomen, zijn besmet met de omikronvariant van het coronavirus. Ook in het Erasmus MC in Rotterdam liggen zeker vier patiënten met een omikronbesmetting. Daarmee is duidelijk dat ook in Nederland de golf van omikronpatiënten in de ziekenhuizen is begonnen, schrijft de Volkskrant.
Volgens het RIVM zal aantal omikronpatiënten vanaf nu alleen maar toenemen. De patiënten die nu in het ziekenhuis liggen zijn één tot twee weken geleden besmet geraakt, toen omikron nog minder dominant was.
De omikrongolf gaat er in de ziekenhuizen waarschijnlijk anders uitzien dan de vorige golven. Niet langer de intensive care, maar de verpleegafdelingen worden het grootste knelpunt.
Besmettingscijfers Aruba, Bonaire en Curacao naar recordhoogte
Aruba, Bonaire en Curaçao hebben dinsdag nieuwe records bereikt voor wat betreft het aantal nieuwe coronabesmettingen op één dag. Op Aruba werden 1028 besmettingen geregistreerd, op Curaçao 732 en op Bonaire 359. Op alle drie de eilanden zijn de afgelopen dagen strengere coronamaatregelen getroffen. De druk op de zorgsector neemt toe op de eilanden.
Opnieuw acties tegen coronamaatregelen in hele land
Tegenstanders van de coronamaatregelen demonstreren de komende dagen in diverse plaatsen in het land. Woensdag zijn er acties in Amsterdam,, Staphorst, Blerick, Emmen en Wageningen. Volgens Nederland in Verzet staan er tot en met zondag demonstraties gepland.
Ook doet de actiegroep een oproep aan winkels nog wel open zijn, deze tijdens de protestdagen te sluiten uit solidariteit met de zaken die gedwongen dicht zijn.
'We hebben de indruk dat OMT dit land runt en niet het kabinet'
De oproep vanuit het Outbreak Management Team (OMT) tot een langere lockdown tot eind januari leidt tot woede bij ondernemers. Zij vinden dat het kabinet paal en perk moet stellen aan de publieke optredens van OMT-leden, meldt De Telegraaf.
"Zo creëer je veel onrust. Ik word er kotsmisselijk van", zegt directeur Jan Meerman van INretail. "Ondernemers worden hier gek van", zegt een woordvoerder van de kappersbranche. Ook MKB-voorzitter Jacco Vonhof deelt dit 'ongenoegen over timing en communicatie'. Volgens de ondernemersclubs lijkt het nu alsof het OMT het coronabeleid bepaalt. "Dat moet het kabinet toch ook niet willen?", zegt Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland. "Het is gek dat wij als enige land in lockdown zitten", aldus de horecaman.
3269 nieuwe besmettingen in Brabant
Dinsdag zijn er 3269 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen in Brabant. Dat zijn er 1424 meer dan een dag eerder. Toen waren er het 1845.
Eén op drie volwassenen heeft boosterprik gehad
Bijna één op de drie volwassenen heeft een boosterprik gekregen tegen het coronavirus. Ongeveer 4,5 miljoen mensen ontvingen zo'n oppepprik, 32 procent van het totaal, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag in de wekelijkse cijfers.
Een week geleden stond de teller op net geen 3 miljoen prikken, oftewel 20,9 procent van alle volwassenen. De overheid wil tegen het einde van januari de meeste volwassenen een boosterprik gegeven hebben. In de afgelopen week zijn 1,54 miljoen boosterprikken gezet.
Misschien eind deze maand versoepelingen: ‘Niet te veel en niet te snel’
Als de boostercampagne is afgerond en de virusverspreiding afneemt, zien deskundigen ruimte voor versoepelingen van coronamaatregelen. Dat is volgens het Outbreak Management Team (OMT) misschien eind deze maand het geval. "Maar niet te snel en niet te veel in een keer", zegt Jos van de Sande, oud-hoofd infectieziekenbestrijding van GGD Hart voor Brabant.